Visszafizessük, vagy tovább törlesszük a Babaváró hitelünket, ha elválunk?

Visszafizessük, vagy tovább törlesszük a Babaváró hitelünket, ha elválunk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-19
 

Nem véletlenül olyan népszerű a Babaváró hitel, hiszen jelenleg ez a legkedvezőbb feltételekkel igényelhető szabad felhasználású kölcsön. Ám sajnos sok házasság végződik válással, a Babaváró esetében pedig a válást bizony szankcionálják. De mi történik a Babaváróval ilyenkor? Mikor járunk jobban, ha visszafizetjük a teljes tartozást, vagy ha tovább törlesztünk? Ennek jártunk utána.

A Babaváró hitel az igénylés első 5 évében mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt gyermek születik, a futamidő végéig az is marad, ráadásul 3 évre még a törlesztés is felfüggeszthető. A második gyermek után elengedik a fennálló tartozásunk 30%-át, illetve ismét kérhető a 3 éves törlesztési moratórium, a harmadik gyermeknél pedig véglegesen megszűnik az adósság.

A házasság felbontása

Hiába születnek azonban gyermekek, ha a futamidő alatt elválik a pár, akkor bizony elbukják a kamatmentességet, emiatt pedig a havi törlesztőrészlet összege jelentősen megnövekszik (kb. 48 ezer Ft-ról 85 ezer forintra). Ha az első 5 évben történik a válás és nem született még gyermek, akkor ezen felül még az eddig elengedett kamatokat is vissza kell fizetni (ez 5 év alatt nagyjából 1,9 millió Ft), mégpedig egy összegben, 120 napon belül.

Hirdetés

Hirdetés

A Babaváró hitel visszafizetése

Az első gondolat, ami válás esetén felmerül, hogy a teljes összeget vissza kell fizetni. A legtöbb esetben a Babaváró hitelt lakásvásárlási célra fordítják, ezért a legkézenfekvőbb ilyenkor egy szabadfelhasználású jelzáloghitel felvétele, amivel a Babaváró teljes egészében kiváltható. Előnyös lehet ez a megoldás, mert ez esetben nem marad mindkét fél adós a válás után, a jelzáloghitelt ugyanis csak az egyik fél is felveheti.

Ellenkező esetben – vagyis, ha tovább fizetik a Babavárót – hiába állapodnak meg a válás során arról, hogy melyik fél fizeti tovább a törlesztőket, a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) továbbra is látszódik majd mindkét félnél az adósság. Ez a jövőbeli hitelképességet ronthatja, ami jelentős hátrányt jelenthet akkor, ha az újrakezdéshez hitelre lenne szüksége a másik félnek.

Mi történik akkor, ha újraházasodunk?

Amennyiben a válást követően, a Babaváró hitel felvételétől számított 5 éven belül újra megházasodunk, és az új házastárs is megfelel a Babaváró jogosultsági feltételeinek, akkor a házasságkötést követően a kamatmentességre és a további kedvezményekre ismét jogosultak leszünk.

Érdemes megfontolni, hogy melyik opciót választjuk, hiszen a Babaváró hitel felvételére csak egyszer vagyunk jogosultak, így ha a válást követően visszafizetjük a kölcsönt, akkor egy újabb házasság esetén már nem igényelhetjük!

Az alábbi kalkulátorral percek alatt ellenőrizhető, hogy jogosultak vagytok-e a Babaváró hitelre, ha pedig a kalkulációt követően szakmai segítséget kérnétek az igényléshez, akkor nincs más teendőtök, mint megadni az elérhetőségeteket, hogy a Bankmonitor hitelszakértője felvehesse veletek a kapcsolatot. A szakértő szolgáltatása részetekre ingyenes.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés