loading

Visszafizessük, vagy tovább törlesszük a Babaváró hitelünket, ha elválunk?

Nem véletlenül olyan népszerű a Babaváró hitel, hiszen jelenleg ez a legkedvezőbb feltételekkel igényelhető szabad felhasználású kölcsön. Ám sajnos sok házasság végződik válással, a Babaváró esetében pedig a válást bizony szankcionálják. De mi történik a Babaváróval ilyenkor? Mikor járunk jobban, ha visszafizetjük a teljes tartozást, vagy ha tovább törlesztünk? Ennek jártunk utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitel az igénylés első 5 évében mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt gyermek születik, a futamidő végéig az is marad, ráadásul 3 évre még a törlesztés is felfüggeszthető. A második gyermek után elengedik a fennálló tartozásunk 30%-át, illetve ismét kérhető a 3 éves törlesztési moratórium, a harmadik gyermeknél pedig véglegesen megszűnik az adósság.

A házasság felbontása

Hiába születnek azonban gyermekek, ha a futamidő alatt elválik a pár, akkor bizony elbukják a kamatmentességet, emiatt pedig a havi törlesztőrészlet összege jelentősen megnövekszik (kb. 48 ezer Ft-ról 85 ezer forintra). Ha az első 5 évben történik a válás és nem született még gyermek, akkor ezen felül még az eddig elengedett kamatokat is vissza kell fizetni (ez 5 év alatt nagyjából 1,9 millió Ft), mégpedig egy összegben, 120 napon belül.

A Babaváró hitel visszafizetése

Az első gondolat, ami válás esetén felmerül, hogy a teljes összeget vissza kell fizetni. A legtöbb esetben a Babaváró hitelt lakásvásárlási célra fordítják, ezért a legkézenfekvőbb ilyenkor egy szabadfelhasználású jelzáloghitel felvétele, amivel a Babaváró teljes egészében kiváltható. Előnyös lehet ez a megoldás, mert ez esetben nem marad mindkét fél adós a válás után, a jelzáloghitelt ugyanis csak az egyik fél is felveheti.

Ellenkező esetben – vagyis, ha tovább fizetik a Babavárót – hiába állapodnak meg a válás során arról, hogy melyik fél fizeti tovább a törlesztőket, a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) továbbra is látszódik majd mindkét félnél az adósság. Ez a jövőbeli hitelképességet ronthatja, ami jelentős hátrányt jelenthet akkor, ha az újrakezdéshez hitelre lenne szüksége a másik félnek.

Mi történik akkor, ha újraházasodunk?

Amennyiben a válást követően, a Babaváró hitel felvételétől számított 5 éven belül újra megházasodunk, és az új házastárs is megfelel a Babaváró jogosultsági feltételeinek, akkor a házasságkötést követően a kamatmentességre és a további kedvezményekre ismét jogosultak leszünk.

Érdemes megfontolni, hogy melyik opciót választjuk, hiszen a Babaváró hitel felvételére csak egyszer vagyunk jogosultak, így ha a válást követően visszafizetjük a kölcsönt, akkor egy újabb házasság esetén már nem igényelhetjük!

Az alábbi kalkulátorral percek alatt ellenőrizhető, hogy jogosultak vagytok-e a Babaváró hitelre, ha pedig a kalkulációt követően szakmai segítséget kérnétek az igényléshez, akkor nincs más teendőtök, mint megadni az elérhetőségeteket, hogy a Bankmonitor hitelszakértője felvehesse veletek a kapcsolatot. A szakértő szolgáltatása részetekre ingyenes.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak