Visszajön az 5%-os áfa az újépítésű lakásokra, és még mindig olcsók a hitelek! Most kell akkor vásárolni?

Visszajön az 5%-os áfa az újépítésű lakásokra, és még mindig olcsók a hitelek! Most kell akkor vásárolni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-09
 

Ismét jön az 5%-os lakásáfa, ami némileg lenyomhatja az újépítésű lakások csillagászati árait. A dolog azért különösen érdekes, mert közben a lakáshitelek kamatszintje is rendkívül alacsony, így aki rendelkezik elegendő forrással, az 2022 végéig kedvező feltételekkel juthat lakáshoz. Kiszámoltuk, hogy mennyit nyerhetünk akkor, ha az 5%-os áfa bevezetésének hatására annyival csökkenne most a lakások ára, mint amennyivel a korábbi áfaemelés után nőtt.

 Orbán Viktor nemrég jelentette be, hogy visszahozzák az 5%-os áfát a 2022 végéig épülő újépítésű lakásokra, ami a 27%-os normál adómértékhez képest óriási kedvezményt jelent a vásárlók számára. Az alacsonyabb adó visszahozása ismét felkavarhatja az újépítésű ingatlanok piacát, ahogy tette ezt korábban, hiszen 2016 január és 2019 vége között már egyszer volt ilyen alacsony a forgalmi adó. Ennek kivezetése pedig azzal járt, hogy 2020 január óta mintegy 10%-kal drágultak az újépítésű ingatlanok, ilyen áron azonban már nem volt komoly fizetőképes kereslet irántuk.

Éppen ezért az áfacsökkentéstől azt várhatjuk, hogy az árak ismét csökkenni fognak, mégpedig akár 10% feletti mértékben, ugyanis a csökkenő kereslet hatására több fejlesztő már az elmúlt hónapokban is árengedményekkel próbált vevőket fogni.

Jelenleg Budapesten 1 millió Ft körül van az újépetésű lakások átlagos négyzetméterára, míg Szegeden 550 ezer Ft, Debrecenben 650-700 ezer Ft, Pécsett 600 ezer Ft, Miskolcon pedig 500 ezer Ft körül alakul ugyanez. Látható tehát, hogy ha a most bejelentett áfacsökkenés hatására 10%-ot csökkenne a lakások négyzetméterára, akkor az bizony 55-100 ezer forintos kedvezményt jelentene négyzetméterenként, ami egy átlagosnak számító 60 nm-es ingatlan esetében 3-6 millió Ft kedvezményt érne összességében.

Egy 30 millió Ft-os, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztője és teljes visszafizetése a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor alapján

Különösen izgalmas a helyzet a jelen hitelpiaci helyzetben, amikor bár a legtöbb indikátor a hitelek drágulását jelzi előre – gyenge forint, magas infláció, magasan szinten mozgó BIRS, nagyobb gazdasági bizonytalanság -, a lakáshitelek jelenleg éppen olyan olcsók, mint a koronavírus járvány kitörése előtt.

Pontosabban a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor számításai alapján (a legjobb három ajánlat átlagát véve alapul) azt láthatjuk, hogy egy 30 millió Ft összegű, 20 évre felvett lakáshitel esetében minimális drágulás azért történt, ami a havi törlesztőkben szinte alig érzékelhető. Eszerint 5 éves kamatperiódus esetén 20 év alatt 325 ezer Ft-tal kell összegében többet visszafizetni, míg a 10 éves és a fix kamatú konstrukcióknál 183 ezer Ft illetve 2 ezer Ft a többlet.

Önerő oldalon is sokat jelentene egy esetleges árcsökkentés, ugyanis a bankok a forgalmi érték legfeljebb 80%-áig hiteleznek, ám a 70%-os arány most reálisabb. Így, ha a korábbi példánkban szereplő 60 millió Ft-os ingatlan ára 10%-kal, vagyis 6 millió Ft-tal csökkenne, akkor – 70%-os hitelaránnyal kalkulálva – 18 millió Ft önerő helyett 16,2 millió Ft is elég lehet a lakáshitelhez.

Bankmonitor tipp: érdemes egy lakáshitel felvételére előre felkészülni, aminek első lépése az, hogy megnézzük, a jövedelmünk alapján egyáltalán milyen összegű banki finanszírozásra számíthatunk. Ezt követően kérhetünk a kiválasztott banktól akár előzetes hitelbírálatot, amikor is a pénzintézet a jövedelmi helyzetünk alapján megállapítja, hogy mekkora összeget hitelez számunkra. Ez a bírálat jó támpont lehet a későbbiekben, ám arra fel kell készülnünk, hogy ez nem hitelígérvény, ráadásul a jelenlegi bizonytalan helyzetben a bank később dönthet úgy, hogy nem tartja magát hozzá.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés