Betöltés

Vízválasztó lesz 2017 – A pénztárak ismét visszaszállnak a ringbe!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-12-23

Igazán jól sikerült a 2016-os év a nyugdíjpénztáraknál, aki nagyobb részvényarányt is be mert vállalni, az megüthette a főnyereményt. A tagok látva a szép eredményeket, egyre többet fizetnek be, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő nyugdíj-kiegészítést kaphassanak. A pénztárak számára kihívás jelent az év elejétől megváltozó cafetéria rendszer, viszont az kedvező, hogy a tanácsadók végre ismét visszaemelhetik a palettájukra a pénztárakat – mondta el Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Mi volt az általános tapasztalat az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztárnál a 2016-os évről?

A legfontosabb tapasztalatunk az, hogy úgy látjuk, egyre tudatosabbak az emberek, egyre többen fizetnek magasabb díjat a pénztárakba, ezért évről évre (17-20%-kal) növekszik a díjbevételünk és ez 2016-ban is igaz volt. Különösen az egyéni befizetéseknél volt ez megfigyelhető, bár az elmúlt két évben a vállalati befizetések is növekedésnek indultak. Az utóbbi szempontjából a jövő év lesz kritikus, annak a jogszabályi változásnak köszönhetően, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések kikerültek a cafetériából. Szabályozói oldalon azonban történt a pénztárak számára kedvező változás is, magasabb szintre emelkedett a tanácsadói jutalék, ami elősegíti, hogy minél több emberhez jusson el üzletkötőkön keresztül ennek a nyugdíjcélú-megtakarítási formának a híre. Erre nagyon nagy szükség van még akkor is, ha köztudott, hogy ez az egyik legkedvezőbb megtakarítási forma az ügyfelek szempontjából.

Hagyományosan sokat fizetnek be a pénztártagok az év végén, hogy kihasználják az állami adókedvezményt. Hasonló volt a helyzet most is?

Igen, az egyéni ügyfelek a befizetéseik jelentős részét, akár 40-50%-át az év utolsó negyedévében fizetik be. Ez alól ez az év sem lesz kivétel, már látható, hogy novemberben és decemberben jelentősen megugrottak az egyéni befizetések, vagyis valóban nagyon erős az év vége a szektorban. A pénztárak ezért nagyon sokat tesznek, célzott kampányokkal és rengeteg kommunikációval hívják fel az ügyfeleik figyelmét az adó-visszatérítés lehetőségére.

A fiatalabb generáció számára létkérdés lehet az öngondoskodás. Mennyire tudják elérni az akár 30 év alattiakat?

Tapasztalatom szerint, akik pályakezdőként nyitnak önkéntes nyugdíjpénztári számlát, azok ezt a foglalkoztatójukon keresztül teszik meg, nem a saját döntésük alapján. Ők nagyon szerencsések, mert olyan vállalatnál kezdenek dolgozni, ahol a vezetők fontosnak tartják, hogy a munkavállalóik nyugdíjáról is gondoskodjanak, s mivel még nagyon fiatalok, hosszú idő áll rendelkezésükre, hogy jelentős összeg halmozódjon fel a számlájukon. Nyilván vannak olyanok is, akik valamilyen más okból, például a szüleik indíttatására lépnek be a pénztárba, de ez nem igazán jellemző. Már csak azért sem, mert ha például a fiatalok a cafetéria keretükről dönthetnek, akkor inkább az azonnali juttatásokat választják és nem a hosszútávra szóló megtakarítást. Nem hinném, hogy 30 év alatt reális lenne, hogy valaki a nyugdíjára gondoljon, ebben az életkorban sokkal inkább a karrierépítés, majd házasság és a családalapítás van fókuszban. 30-35 felett viszont nagyon ajánlom, mert csak hosszú távon lehet megfelelő összeget felhalmozni a havi 10-15 ezer forintos megtakarításból.

Jövő évben alapvetően átalakul a cafetéria rendszer. A vállalatokkal való beszélgetés során mi derült ki, sikerül ezt az új helyzetet is átvészelni?

Nagyon sok mindent tettünk annak érdekében, hogy felkészüljünk a változásokra. Külön honlapot hoztunk létre, tájékoztató levelet küldtünk a vállalatoknak, sőt, személyesen, tanácsadók segítségével is megkerestük a munkáltatókat, hogy tájékoztassuk őket a 2017. januárjától esedékes változásokról. Meglátásunk szerint a nyugdíjpénztárak kiesése a cafetéria keretből nem okoz akkora költségnövekedést a vállalatoknak, mint azt elsőre a cégvezetők gondolhatták. Sőt, a napokban kihirdetett egészségügyi hozzájárulás csökkentése (27%-ról 22%-ra) mérsékli ennek negatív hatását. Mindent egybevéve az alacsonyabb 34,51%-os teher 43,66%-ra nő, nem pedig 49,98%-ra, mint ahogy azt előzőleg gondoltuk. A visszajelzések is azt mutatják, hogy a vállalatok nagyon nagy része nem tervezi, hogy csökkenteni fogja a nyugdíjpénztári hozzájárulás mértékét.

Nagy állampapír vásárlók a nyugdíjpénztárak. Hogyan sikerült ez az év a befektetések terén?

Több, nagyobb jelentőségű esemény is volt idén (Brexit, amerikai elnökválasztás, olasz népszavazás) amely nehéz helyzetbe hozta a pénztár vagyonkezelőjét. A tagok végső soron ebből keveset érzékeltek, viszont a pénztár működése szempontjából egyáltalán nem volt mindegy, hogy az eddig biztos hátteret nyújtó kötvénybefektetéseknek jelentősen megnövekedett az árfolyammozgása. A nem fizető tagok esetében ugyanis csak akkor tud negyedévente költséget levonni a pénztár, ha van hozam, márpedig ebben az évben ezt a magasabb volatilitás hátráltatta. Alacsony hozamkörnyezetben nagyon nehéz jó hozamot elérni, emelkedő hozamkörnyezetben viszont még nehezebb, különösen, ha a kockázatokat is viszonylag alacsonyan akarjuk tartani.

Ennek ellenére 2016-ban összességében a pénztárak kimagasló teljesítményt, magas reálkamatot hoztak a bankbetétekhez és az inflációhoz képest. Az Aegonnál élen járnak idén a magasabb részvénysúllyal rendelkező portfóliók, illetve a közkedvelt abszolút hozamú alapokhoz hasonlóan aktív befektetési politikájú szakértői portfólió.

Mit vár a jövő évtől, folytatódhat a kedvező tendencia?

A tőkepiaci trendeket vizsgálva az amerikai elnökválasztás felgyorsította a kötvénypiaci hozamok emelkedését, és elsősorban a fejlett részvénypiacok és a dollár felé terelte a befektetőket. Mi jelenleg ezen trendek folytatódására számítunk. Ebben a környezetben a magasabb részvénysúlyú portfóliók teljesíthetnek jobban, mindez azonban magasabb kockázatot is jelent, ezért az óvatosabbak számára ideális választás lehet a szakértői portfólió, amely rugalmasan változtatja például a részvénysúlyt, szemben a konzervatívabb portfóliókhoz képest.

A nyugdíjpénztári folyamatokat tekintve is további növekedésre számítunk. Az elmúlt években nem volt lehetőségünk arra, hogy az egyéni ügyfelekhez eljussunk a rendkívül alacsony jutalékszabályozás miatt, új tagot szinte csak a vállalati piacról tudtunk toborozni. Azonban az új jogszabálytól azt várjuk, hogy a nyugdíjpénztári termék ismét visszakerül a tanácsadók és alkuszok értékesítési palettájára, így reméljük, hosszú idő után a pénztárak taglétszáma ismét növekedésnek indul.

Ki lehet jelenteni, hogy nő az öngondoskodás?

Igen egyértelműen, ez látható a megnövekedett nyugdíjbiztosítások eladásából is. Biztos vagyok benne, hogy aki megismerkedik ezekkel a megtakarítási formákkal az belátja, hogy hosszú távon óriási jelentősége van a takarékoskodásnak. Sőt, nyugdíj-kiegészítésre elegendő összeget csakis hosszú évek alatt lehet felhalmozni.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Blogajánló

  • alapblog

    Állami zöldség

    Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.