Betöltés

Vízválasztó lesz 2017 – A pénztárak ismét visszaszállnak a ringbe!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-12-23

Igazán jól sikerült a 2016-os év a nyugdíjpénztáraknál, aki nagyobb részvényarányt is be mert vállalni, az megüthette a főnyereményt. A tagok látva a szép eredményeket, egyre többet fizetnek be, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő nyugdíj-kiegészítést kaphassanak. A pénztárak számára kihívás jelent az év elejétől megváltozó cafetéria rendszer, viszont az kedvező, hogy a tanácsadók végre ismét visszaemelhetik a palettájukra a pénztárakat – mondta el Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Mi volt az általános tapasztalat az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztárnál a 2016-os évről?

A legfontosabb tapasztalatunk az, hogy úgy látjuk, egyre tudatosabbak az emberek, egyre többen fizetnek magasabb díjat a pénztárakba, ezért évről évre (17-20%-kal) növekszik a díjbevételünk és ez 2016-ban is igaz volt. Különösen az egyéni befizetéseknél volt ez megfigyelhető, bár az elmúlt két évben a vállalati befizetések is növekedésnek indultak. Az utóbbi szempontjából a jövő év lesz kritikus, annak a jogszabályi változásnak köszönhetően, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések kikerültek a cafetériából. Szabályozói oldalon azonban történt a pénztárak számára kedvező változás is, magasabb szintre emelkedett a tanácsadói jutalék, ami elősegíti, hogy minél több emberhez jusson el üzletkötőkön keresztül ennek a nyugdíjcélú-megtakarítási formának a híre. Erre nagyon nagy szükség van még akkor is, ha köztudott, hogy ez az egyik legkedvezőbb megtakarítási forma az ügyfelek szempontjából.

Hagyományosan sokat fizetnek be a pénztártagok az év végén, hogy kihasználják az állami adókedvezményt. Hasonló volt a helyzet most is?

Igen, az egyéni ügyfelek a befizetéseik jelentős részét, akár 40-50%-át az év utolsó negyedévében fizetik be. Ez alól ez az év sem lesz kivétel, már látható, hogy novemberben és decemberben jelentősen megugrottak az egyéni befizetések, vagyis valóban nagyon erős az év vége a szektorban. A pénztárak ezért nagyon sokat tesznek, célzott kampányokkal és rengeteg kommunikációval hívják fel az ügyfeleik figyelmét az adó-visszatérítés lehetőségére.

A fiatalabb generáció számára létkérdés lehet az öngondoskodás. Mennyire tudják elérni az akár 30 év alattiakat?

Tapasztalatom szerint, akik pályakezdőként nyitnak önkéntes nyugdíjpénztári számlát, azok ezt a foglalkoztatójukon keresztül teszik meg, nem a saját döntésük alapján. Ők nagyon szerencsések, mert olyan vállalatnál kezdenek dolgozni, ahol a vezetők fontosnak tartják, hogy a munkavállalóik nyugdíjáról is gondoskodjanak, s mivel még nagyon fiatalok, hosszú idő áll rendelkezésükre, hogy jelentős összeg halmozódjon fel a számlájukon. Nyilván vannak olyanok is, akik valamilyen más okból, például a szüleik indíttatására lépnek be a pénztárba, de ez nem igazán jellemző. Már csak azért sem, mert ha például a fiatalok a cafetéria keretükről dönthetnek, akkor inkább az azonnali juttatásokat választják és nem a hosszútávra szóló megtakarítást. Nem hinném, hogy 30 év alatt reális lenne, hogy valaki a nyugdíjára gondoljon, ebben az életkorban sokkal inkább a karrierépítés, majd házasság és a családalapítás van fókuszban. 30-35 felett viszont nagyon ajánlom, mert csak hosszú távon lehet megfelelő összeget felhalmozni a havi 10-15 ezer forintos megtakarításból.

Jövő évben alapvetően átalakul a cafetéria rendszer. A vállalatokkal való beszélgetés során mi derült ki, sikerül ezt az új helyzetet is átvészelni?

Nagyon sok mindent tettünk annak érdekében, hogy felkészüljünk a változásokra. Külön honlapot hoztunk létre, tájékoztató levelet küldtünk a vállalatoknak, sőt, személyesen, tanácsadók segítségével is megkerestük a munkáltatókat, hogy tájékoztassuk őket a 2017. januárjától esedékes változásokról. Meglátásunk szerint a nyugdíjpénztárak kiesése a cafetéria keretből nem okoz akkora költségnövekedést a vállalatoknak, mint azt elsőre a cégvezetők gondolhatták. Sőt, a napokban kihirdetett egészségügyi hozzájárulás csökkentése (27%-ról 22%-ra) mérsékli ennek negatív hatását. Mindent egybevéve az alacsonyabb 34,51%-os teher 43,66%-ra nő, nem pedig 49,98%-ra, mint ahogy azt előzőleg gondoltuk. A visszajelzések is azt mutatják, hogy a vállalatok nagyon nagy része nem tervezi, hogy csökkenteni fogja a nyugdíjpénztári hozzájárulás mértékét.

Nagy állampapír vásárlók a nyugdíjpénztárak. Hogyan sikerült ez az év a befektetések terén?

Több, nagyobb jelentőségű esemény is volt idén (Brexit, amerikai elnökválasztás, olasz népszavazás) amely nehéz helyzetbe hozta a pénztár vagyonkezelőjét. A tagok végső soron ebből keveset érzékeltek, viszont a pénztár működése szempontjából egyáltalán nem volt mindegy, hogy az eddig biztos hátteret nyújtó kötvénybefektetéseknek jelentősen megnövekedett az árfolyammozgása. A nem fizető tagok esetében ugyanis csak akkor tud negyedévente költséget levonni a pénztár, ha van hozam, márpedig ebben az évben ezt a magasabb volatilitás hátráltatta. Alacsony hozamkörnyezetben nagyon nehéz jó hozamot elérni, emelkedő hozamkörnyezetben viszont még nehezebb, különösen, ha a kockázatokat is viszonylag alacsonyan akarjuk tartani.

Ennek ellenére 2016-ban összességében a pénztárak kimagasló teljesítményt, magas reálkamatot hoztak a bankbetétekhez és az inflációhoz képest. Az Aegonnál élen járnak idén a magasabb részvénysúllyal rendelkező portfóliók, illetve a közkedvelt abszolút hozamú alapokhoz hasonlóan aktív befektetési politikájú szakértői portfólió.

Mit vár a jövő évtől, folytatódhat a kedvező tendencia?

A tőkepiaci trendeket vizsgálva az amerikai elnökválasztás felgyorsította a kötvénypiaci hozamok emelkedését, és elsősorban a fejlett részvénypiacok és a dollár felé terelte a befektetőket. Mi jelenleg ezen trendek folytatódására számítunk. Ebben a környezetben a magasabb részvénysúlyú portfóliók teljesíthetnek jobban, mindez azonban magasabb kockázatot is jelent, ezért az óvatosabbak számára ideális választás lehet a szakértői portfólió, amely rugalmasan változtatja például a részvénysúlyt, szemben a konzervatívabb portfóliókhoz képest.

A nyugdíjpénztári folyamatokat tekintve is további növekedésre számítunk. Az elmúlt években nem volt lehetőségünk arra, hogy az egyéni ügyfelekhez eljussunk a rendkívül alacsony jutalékszabályozás miatt, új tagot szinte csak a vállalati piacról tudtunk toborozni. Azonban az új jogszabálytól azt várjuk, hogy a nyugdíjpénztári termék ismét visszakerül a tanácsadók és alkuszok értékesítési palettájára, így reméljük, hosszú idő után a pénztárak taglétszáma ismét növekedésnek indul.

Ki lehet jelenteni, hogy nő az öngondoskodás?

Igen egyértelműen, ez látható a megnövekedett nyugdíjbiztosítások eladásából is. Biztos vagyok benne, hogy aki megismerkedik ezekkel a megtakarítási formákkal az belátja, hogy hosszú távon óriási jelentősége van a takarékoskodásnak. Sőt, nyugdíj-kiegészítésre elegendő összeget csakis hosszú évek alatt lehet felhalmozni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

2018. 08. 17.

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.