Betöltés

Vonzó az állampapír, belendültek a magyarok

szerző: Bankmonitor.hu
2015-06-16

A magyar lakosságnál csak a belgák és a máltaiak vesznek ki nagyobb részt az államadósság finanszírozásából. Ebben óriási szerepe volt a kormány utóbbi években folytatott intenzív kampányának, ami kimondottan a lakossági állampapírok értékesítését célozta. A jelek egyelőre a magyar kormányt igazolják, bár azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az államadósság több mint fele még így is külföldi kézben van.

A magyar államadósság közel 12%-át a magyar lakosság finanszírozta már 2014 végén az Eurostat legfrissebb adatai alapján. Bár az államadósság több mint fele (54,5%) még ezzel együtt is külföldi kézben van (a fennmaradó 33,8% pedig belföldi pénzügyi szektornál van), ez európai szinten is kimagaslóan magas arány.

A jelek szerint sikeresek voltak tehát a kormány azon törekvései, amelyek a lakossági állampapírok értékesítésének felpörgetését célozták meg. Jelenleg ugyanis hazánknál már csak Máltán (36,2%) és Belgiumban (13,2%) nagyobb a lakosság részesedése az államadósság finanszírozásából.

Ez a törekvés viszont nem lehetett volna ilyen sikeres, ha a kínált állampapírok nem lennének valóban vonzóak. Ki lehet itt emelni például a változó kamatozású 3-5 éves futamidejű Prémium Magyar Államkötvényt, illetve 4-6 éves Bónusz Magyar Államkötvényt, amelyek az egy évvel korábbi infláció, illetve a 12 hónapos DKJ átlagos hozama fölött fizetnek kamatprémiumot. Ennek értéke a PMÁK esetén akár 3,5% is lehet, az infláció várható megindulásával pedig még ennél is magasabb nominális kamatokat eredményezhet.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A kamatokon túl az állampapírok Államkincstárnál való megvásárlásánál ajánlott teljes állami tőke- és hozamgarancia is közrejátszhatott a kiemelkedő eredményekben. Ezt mutatja az MNB áprilisi statisztikája is, amiből kiderült, hogy míg az eddig egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő befektetési alapok iránti kereslet megcsappanni látszik az utóbbi időben, az állampapírok irányába továbbra is töretlen az érdeklődés.

Ha Téged is érdekel az állampapír, mint befektetési lehetőség, akkor olvasd el korábbi cikkünket is, amelyben azt mutattuk meg, hogy hogyan érdemes közülük választani.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.