Betöltés

Zsebpénzt a babáknak! – Nagy lehetőséget hagynak ki a szülők

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-17

Hiába a kiemelten jó kamatozás, valamint a befizetések után elérhető 10%-os állami támogatás, az előző hónapokhoz képest októberben sem történt érdemi változás Babakötvény fronton. Októberben összesen 8432 gyermek kapta meg az induló állami támogatást, de csupán minden ötödiknek (20,58%-nak) nyitottak értékpapírszámlát. Túl kicsi arány ahhoz képest, hogy gyerekünk félmillió forintot kaphat „ajándékba”. Mutatjuk, hogyan és miért.

Hazánkban a Magyar Államkincstár minden született gyermek számára nyit egy számlát (letéti start számla) és azon elhelyez 42 500 forintot. Amennyiben a szülők ezt évente hajlandóak kiegészíteni befizetéseikkel, az állam

 1. ezt az éves befizetést további 10%-kal, de évente maximum 6 000 forinttal toldja meg, illetve
 2. kiemelten jól kamatozó, úgynevezett babakötvényekbe fekteti a befizetett pénzt.

Ez nagy lehetőség minden szülőnek, hisz „sok kicsi sokra megy” alapon az évek során egészen csinos összeget tud félretenni gyermeke számára.

Ha számolunk a maximális állami támogatás eléréséhez szükséges havi 5 ezer forintos (azaz évi 60 ezer forintos) befizetéssel, a 6 ezer forintos éves állami támogatással, illetve a minimum 3%-os kamattal, akkor gyorsan kijön, hogy a babának 18 éves korára mintegy 1.6 millió forintja lesz. Mindeközben mi csak kb. 1.1 milliót fizettünk be. Nem kell a félmillió forint „ajándék”?

Nézzük a részleteket

A kincstári start értékpapírszámla (ez nyílik meg akkor, ha elkezdjük a rendszeres befizetést is a kezdeti támogatás utalása után) nagy előnye a letéti start számlával szemben, hogy a befizetéseket az infláció feletti 3%-os kamatprémium mellett állami támogatás is gyarapítja. A szülői (nagyszülői) befizetéseknek nincs felső korlátja, ugyanakkor az állami támogatás mértékét 10%-ban, legfeljebb 6 ezer forintban maximálják. A számlanyitás és a számlavezetés egyaránt költségmentes, a befizetések készpénzben, bankkártyával és átutalással is teljesíthetők.

A gyermek számlájára befizetett összegekkel nincs a szülőknek egyéb dolga, nem kell semmilyen értékpapír-műveletekbe bonyolódni. A pénzt a kincstár automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatú babakötvénybe fekteti be.

Nem csak a gyermekünknek szánt megtakarítást helyezhetjük állampapírba! Tekintsd meg a Bankmonitoron az általad is elérhető legjobb magyar állampapír kamatokat!

A kincstári értékpapírszámlák kamatozását a KSH által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex százalékos mértéke (infláció), valamint a 3%-os kamatprémium összege határozza meg. Deflációs környezetben a kamatbázis 0%, így a 2033/S és a 2034/S értékpapír sorozatok kamata egyaránt 3%. A 2032/S sorozat kamata jelenleg még 4,7%, de a 2015. december 2-es kamatfordulót követően ez is 3%-ra csökken.

A 2014. január 31-ig született gyermekek részére kizárólag a 2013. évben kibocsátott 2032/S sorozatú Babakötvény, a 2014. január 31. után született gyermekek részére a születési évükben kibocsátott Babakötvény vásárolható.

A felhalmozott megtakarítást a gyermek a 18. életévének betöltése után a jogszabályban meghatározott célokra veheti fel adó- és illetékmentesen. Az összeg tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére, valamint a jogszabályban meghatározott más célokra fordítható.

Aki a három évvel ezelőtti jogszabályváltozások előtt még valamelyik kereskedelmi bankban nyitott start számlát a gyermekének, az a következő megoldások közül választhat. Ha a gyermek nagykorúvá válásáig a banknál hagyja a megtakarítást, akkor az állami támogatásra jogosult marad, de valószínűleg csupán 0,01-1,45% kamatra számíthat. A másik megoldás, hogy a kamatprémium reményében – ami egy ilyen hosszú távú megtakarítás esetén egyáltalán nem elhanyagolható szempont – átviszi a kincstárba a számlát. Start számla esetén bankváltásra már nincs lehetőség, az út egyirányú és a kincstárba vezet.

Hányan kaptak eddig babakötvényt?

A kincstár statisztikái szerint októberrel bezárólag összesen 80 579 alanyi jogon járó kincstári start számlát nyitottak központilag 2015-ben a gyermekeknek. Éves szinten a szülők 24,62%-a (októberben csupán a 20,58%-a) döntött úgy, hogy rendszeres megtakarítással gyarapítja az állami induló összeget egy kincstári értékpapírszámlán.

A támogatás bevezetését követő közel egy évtizedben már összesen 934 575 gyermek kapott kincstári start számlát, közülük 247 336 fő (26,47%) rendelkezik banki start- vagy kincstári értékpapírszámlával. A kincstári támogatások összege elérte a 49,1 milliárd forintot, a babakötvényekbe áthelyezett támogatások összege meghaladja a 11,7 milliárd forintot.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.