Betöltés

Zsebpénzt a babáknak! – Nagy lehetőséget hagynak ki a szülők

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-17

Hiába a kiemelten jó kamatozás, valamint a befizetések után elérhető 10%-os állami támogatás, az előző hónapokhoz képest októberben sem történt érdemi változás Babakötvény fronton. Októberben összesen 8432 gyermek kapta meg az induló állami támogatást, de csupán minden ötödiknek (20,58%-nak) nyitottak értékpapírszámlát. Túl kicsi arány ahhoz képest, hogy gyerekünk félmillió forintot kaphat „ajándékba”. Mutatjuk, hogyan és miért.

Hazánkban a Magyar Államkincstár minden született gyermek számára nyit egy számlát (letéti start számla) és azon elhelyez 42 500 forintot. Amennyiben a szülők ezt évente hajlandóak kiegészíteni befizetéseikkel, az állam

 1. ezt az éves befizetést további 10%-kal, de évente maximum 6 000 forinttal toldja meg, illetve
 2. kiemelten jól kamatozó, úgynevezett babakötvényekbe fekteti a befizetett pénzt.

Ez nagy lehetőség minden szülőnek, hisz „sok kicsi sokra megy” alapon az évek során egészen csinos összeget tud félretenni gyermeke számára.

Ha számolunk a maximális állami támogatás eléréséhez szükséges havi 5 ezer forintos (azaz évi 60 ezer forintos) befizetéssel, a 6 ezer forintos éves állami támogatással, illetve a minimum 3%-os kamattal, akkor gyorsan kijön, hogy a babának 18 éves korára mintegy 1.6 millió forintja lesz. Mindeközben mi csak kb. 1.1 milliót fizettünk be. Nem kell a félmillió forint „ajándék”?

Nézzük a részleteket

A kincstári start értékpapírszámla (ez nyílik meg akkor, ha elkezdjük a rendszeres befizetést is a kezdeti támogatás utalása után) nagy előnye a letéti start számlával szemben, hogy a befizetéseket az infláció feletti 3%-os kamatprémium mellett állami támogatás is gyarapítja. A szülői (nagyszülői) befizetéseknek nincs felső korlátja, ugyanakkor az állami támogatás mértékét 10%-ban, legfeljebb 6 ezer forintban maximálják. A számlanyitás és a számlavezetés egyaránt költségmentes, a befizetések készpénzben, bankkártyával és átutalással is teljesíthetők.

A gyermek számlájára befizetett összegekkel nincs a szülőknek egyéb dolga, nem kell semmilyen értékpapír-műveletekbe bonyolódni. A pénzt a kincstár automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatú babakötvénybe fekteti be.

Nem csak a gyermekünknek szánt megtakarítást helyezhetjük állampapírba! Tekintsd meg a Bankmonitoron az általad is elérhető legjobb magyar állampapír kamatokat!

A kincstári értékpapírszámlák kamatozását a KSH által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex százalékos mértéke (infláció), valamint a 3%-os kamatprémium összege határozza meg. Deflációs környezetben a kamatbázis 0%, így a 2033/S és a 2034/S értékpapír sorozatok kamata egyaránt 3%. A 2032/S sorozat kamata jelenleg még 4,7%, de a 2015. december 2-es kamatfordulót követően ez is 3%-ra csökken.

A 2014. január 31-ig született gyermekek részére kizárólag a 2013. évben kibocsátott 2032/S sorozatú Babakötvény, a 2014. január 31. után született gyermekek részére a születési évükben kibocsátott Babakötvény vásárolható.

A felhalmozott megtakarítást a gyermek a 18. életévének betöltése után a jogszabályban meghatározott célokra veheti fel adó- és illetékmentesen. Az összeg tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére, valamint a jogszabályban meghatározott más célokra fordítható.

Aki a három évvel ezelőtti jogszabályváltozások előtt még valamelyik kereskedelmi bankban nyitott start számlát a gyermekének, az a következő megoldások közül választhat. Ha a gyermek nagykorúvá válásáig a banknál hagyja a megtakarítást, akkor az állami támogatásra jogosult marad, de valószínűleg csupán 0,01-1,45% kamatra számíthat. A másik megoldás, hogy a kamatprémium reményében – ami egy ilyen hosszú távú megtakarítás esetén egyáltalán nem elhanyagolható szempont – átviszi a kincstárba a számlát. Start számla esetén bankváltásra már nincs lehetőség, az út egyirányú és a kincstárba vezet.

Hányan kaptak eddig babakötvényt?

A kincstár statisztikái szerint októberrel bezárólag összesen 80 579 alanyi jogon járó kincstári start számlát nyitottak központilag 2015-ben a gyermekeknek. Éves szinten a szülők 24,62%-a (októberben csupán a 20,58%-a) döntött úgy, hogy rendszeres megtakarítással gyarapítja az állami induló összeget egy kincstári értékpapírszámlán.

A támogatás bevezetését követő közel egy évtizedben már összesen 934 575 gyermek kapott kincstári start számlát, közülük 247 336 fő (26,47%) rendelkezik banki start- vagy kincstári értékpapírszámlával. A kincstári támogatások összege elérte a 49,1 milliárd forintot, a babakötvényekbe áthelyezett támogatások összege meghaladja a 11,7 milliárd forintot.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Ne felejtsd el a gyermeked 6000 Ft-os állami támogatását!

2018. 12. 21.

A Babakötvény talán a legjobb pénzügyi termék arra, hogy gyermekünk jövőjéről pénzügyileg gondoskodjunk: a 6 000 Ft éves állami támogatás és az inflációt 3%-kal meghaladó kamatnál nehéz jobb alternatívát találni....

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.