15%-ra csökkent az irányadó kamat. Mi lesz most a hitelkamatokkal?

15%-ra csökkent az irányadó kamat. Mi lesz most a hitelkamatokkal?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-07-25 Frissítve: 2023-07-26
 

A Magyar Nemzeti Bank mai döntése értelmében változatlan, 13%-os szinten hagyta az alapkamatot. Ugyanakkor a jegybank a hazai gazdaságban irányadónak tekinthető, egynapos betéti kamatát 100 bázisponttal mérsékli, ezzel az irányadó kamatszint 15% lesz. De az új hitelek kamata is egy százalékponttal csökkenni fog a lépés miatt?

A Monetáris Tanács július 25-én döntött: a jegybanki alapkamat továbbra is 13 százalékos szinten marad. Ugyanakkor a kamatfolyosó felső határát csökkentették, az O/N fedezett hitel kamatát ugyanis 100 bázisponttal 17,5 százalékra mérsékelte az MNB.

Ez a lépés már előrevetítette azt, amit Virág Barnabás a Magyar Nemzeti Bank alelnöke be is jelentett a döntést követő háttérbeszélgetésen: az MNB szintén 100 bázisponttal csökkenti az egynapos betéti kamatának szintjét. Vagyis az irányadó kamatszint 15%-ra csökken.

Jó tudni
Az MNB egynapos betéti kamata tekinthető hazánkban jelenleg irányadónak. Ezen a kamaton köthetik le a kereskedelmi bankok az MNB-nél egy napos futamidőre a pénzüket. De miért tekinthető ez irányadónak? A kereskedelmi bankok egymásnak sem adnának rövid futamidőre ennél kedvezőbb feltételekkel kölcsönt, akkor inkább elhelyezik a jegybanknál felesleges forrásukat. Vagyis erősen befolyásolja ez a kamatszint a rövid futamidejű bankközi kamatlábak alakulását.

Hirdetés

Hirdetés

Holnaptól az új hitelek kamata is 1 százalékponttal csökken?

Erre nincs esély, elég csak abba belegondolnunk, hogy a legolcsóbb személyi kölcsönök, lakáshitelek kamata ettől az értéktől érdemben elmarad. Lakáscélú jelzáloghitelt találunk már 7,9 százalék mellett is, míg a személyi kölcsönök kamata 12,04 százaléktól indul. Azt tehát egyértelműen láthatjuk, hogy az irányadó kamatszinttől továbbra is elmaradnak a lakossági hitelkamatok, legalábbis a legolcsóbb konstrukciók esetében.

A jelzáloghiteleknél nem is találni olyan ajánlatot, amelynél a kamat meghaladja a 15 százalékot, a személyi hiteleknél ugyanakkor teljesen más a helyzet, ott azért már találkozhatunk 20% feletti kamatokkal is. (Sőt, májusban a 19,07% volt az átlagos hitelkamat a legnépszerűbb fedezetlen hitelnél. Ez meghaladja az irányadó kamatszint jelenlegi és akkori értékét is.)

Ráadásul az új hitelekre nézve nincs közvetlen hatása a rövid futamidejű pénzpiaci hozamoknak, hiszen a legtöbb kölcsön kiszámítható, hosszú időre fix kamatozású. A meglévő hitelek között találni olyat, amelynek árára komoly hatást gyakorolhatna az MNB mai döntése – ezek a változó kamatozású jelzáloghitelek -, őket, azonban jelenleg a kamatstop védi, vagyis az adósokra nincs érdemi hatása a jegybank lépésének.

Mitől függ egy új hitel induló kamata?

Nagyon leegyszerűsítve két tényező befolyásolja egy új hitel kamatát. Az egyik a bank forrásköltsége, azaz, hogy milyen áron tudja beszerezni a kölcsönként kihelyezett pénzt. A másik a kockázati környezet, ami azt mutatja meg, hogy milyen eséllyel lesznek az adósoknak a futamidő alatt fizetési nehézségeik, mekkora az esélye annak, hogy a kapott összeget végül nem fizetik vissza.

Előbbi tényező megbecsüléséhez egy, a kölcsön kamatfixálásának hosszához igazodó pénzpiaci mutató szolgálhat kiindulási alapul. Ez lehet a BIRS, vagy a BUBOR mutató: előbbi azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamat mellett adnának kölcsön egymásnak hosszabb futamidőre, míg utóbbi a rövid futamidejű bankközi kölcsönök kamatát írja le. Jelenleg inkább a hosszú ideig fix kamatozású kölcsönök népszerűek, ezek banki kamatköltségét a BIRS mutató írja le legjobban. Ezen mutató értékére azonban az irányadó kamatszint csak közvetett módon hat, hiszen az egy nagyon rövid futamidejű – egy napos konstrukció – kamatát határozza meg.

Azért a 3 hónap alatt összesen 300 bázisponttal csökkent az irányadó kamatszint, emellett a magyar gazdasági kilátások is érdemben javultak, mindez természetesen hatott a hosszú futamidejű hozamokra is. A hosszú futamidejű bankközi kamatláb (BIRS) értéke év elejéhez képest érdemben, 1,15-1,45 százalékponttal csökkent. Vagyis a hitelek banki forrásköltsége tényleg érdemben csökkent év eleje óta.

Hogyan alakult a hitelek banki kamatköltségének tekinthető BIRS mutató értéke az idei évben?

A másik tényező a banki hitelkockázat alakulása. Az kétségtelen tény, hogy a jelenlegi helyzetben a kockázatok nagyobbak, a bankok is óvatosabban hiteleznek. Ugyanakkor a munkanélküliség még mindig igen alacsony, a tényleg komoly problémával küzdő hitelek – például azok, amelyek a rossz adósok listájára, negatív KHR lista kerülnek – száma nem emelkedett érdemben. Vagyis a banki kockázatok valóban komolyabbak, de igazi problémáról még nem beszélhetünk.

Ebben a helyzetben azt láthatjuk, hogy a hitelek jövedelmezősége érdemben javult, a kamatemelések korszakát felválthatja az óvatos kamatcsökkentés.

Gyors áresés helyett mérsékelt kamatcsökkenés

Láthatjuk tehát, hogy holnaptól nem lesznek egy százalékponttal olcsóbbak a jelzáloghitelek, személyi kölcsönök. (Ahogy az MNB eddigi két hasonló lépését sem követte ilyen esemény.) Ugyanakkor már vannak jelek, amik pozitívak.

A legolcsóbb használt lakásvásárlás céljára nyújtott jelzáloghitel kamata július kezdete óta 7,90%. Idén még ilyen kedvező kamatok mellett nem igazán lehetett lakáshitelt igényelni. A nagyobb összegű kölcsönök esetén a kiemelkedően jó ügyfelek – magas jövedelem, biztos háttér, komoly megtakarítási összeg – már sokszor egyedi kamatkedvezményt is kaphatnak.

Az elkövetkező időszakban ha nem is áresésre, de az új hitelek kamatának fokozatos csökkenésére lehet számítani. A jegybank a kedvező piaci környezet fennmaradása esetén az irányadó kamatszint csökkentését fogja folytatni. Ez pedig előre vetíti a banki forrásköltségek további csökkenését és az új hitelek kamatának mérséklődését is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés