4 alternatív nyugdíjkiegészítési módszer. Tényleg működik?

4 alternatív nyugdíjkiegészítési módszer. Tényleg működik?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-08
 

Arról már rengeteget hallhattunk, olvashattunk, hogy a mai fiatalokat a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fogja eltartani. Ettől függetlenül igen kevesen vágtak bele valamilyen nyugdíj-előtakarékossági programba. Természetesen lehetnek alternatív megoldások is, de az szinte biztos, hogy nem örülnénk egy ilyen megoldásnak sem most, se idős korunkban.

Jelenleg Magyarországon nagyságrendileg 1,6 millió fő rendelkezik valamilyen államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítással. Ők próbálnak hosszú évek alatt összegyűjteni egy akkora összeget, amelyből az állami nyugdíjukat kiegészítenék. A többi magyar vélhetően valamilyen más megoldásban reménykedik.

A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány alternatív lehetőséget.

1. A vagyontárgyak eladásából finanszírozható a mindennapi élet

Szinte mindannyian egész életünkben hajtunk valamire: elektronikai cuccok, autó, lakás… Aztán a cél ezekből egy újabb, jobb, modernebb verzió megszerzése. Életünk során felhalmozunk számos dolgot, ami értékkel bír. Ezek eladásából természetesen megfinanszírozhatjuk a nyugdíjas éveink alatt a korábbi életszínvonalunkat.

De tényleg ugyanaz lenne az életszínvonal? A drágább berendezési tárgyaink, vagy épp az autónk eladása után ugyanolyan jól élnénk, mint előtte? Ez a kérdés fokozottan felmerül otthonunk eladásakor: végső soron ez a legnagyobb érték, amivel rendelkezünk. Vagyis a plusz jövedelemért cserébe rengeteg dologról le kellene mondanunk, sőt, még extra kiadások is szakadhatnak a nyakunkba, hiszen otthonunk eladását követően jó eséllyel albérletbe költözünk.

Az így felhalmozott összeg is csak ideig, óráig elégséges – ez attól függ mekkora vagyonunk van -, márpedig azt látni, hogy a pénzünk előreláthatóan már csak 1-2 évig elégséges igencsak demoralizáló lenne.

Gondolj bele, ha a szüleid ezt terveznék, akkor ezt hogyan élnéd meg. Természetesen az Ő dolguk, döntésük, de borzalmas élmény lehet látni, hogy a házat, amelyben felnőttél eladják. Ha ez neked jelenleg nehéz élmény lenne, akkor érdemes megóvni ettől a gyermekeidet is. Vagyis nem ez a legjobb megoldás időskori anyagi helyzetünk rendezésére.

Hirdetés

Hirdetés

2. Majd a gyerekek eltartanak

A gyermekek nevelésére rengeteget költünk: gyerekvállalás nyilván nem a pénzről szól, de ettől még kétségtelen tény, hogy komoly kiadásokkal nézhetünk szembe mire kisbabánkból felnőtt ember lesz. A sok törődésért, szeretetért cserébe a gyermekeink támogathatnak minket idős korunkban. (Ez egy természetes reakció, nincs köze az anyagiakhoz.)

Sőt, a természetes reakció mellett ma már létezik a szülőtartás intézménye is: gyakorlatilag az anyagi válságba kerülő szülőket gyermekeiknek kötelességük is eltartani. A kötelességen túlmenően senki sem szeretné nehéz helyzetben látni a szeretteit, éppen ezért minden támogatást igyekszünk megadni szüleinknek, ha szükségük lenne rá.

Ha nem szeretnéd a szeretteid nehéz helyzetben látni, akkor ez a gyerekeidre is fokozottan igaz. Ne hozd őket bajba azzal, hogy még téged is el kelljen tartaniuk. Hiszen nekik is számos céljuk lehet, amelyhez pénzre van szükségük. Erre sem érdemes alapoznod idősebb éveidet.

3. Majd az állam megment, nem hagynak ennyi nyugdíjast bajban

Sokan bíznak az állam jótékony kezében. Való igaz, számos helyzetben hallhatunk arról, hogy nehéz helyzetben az állam beavatkozik és segítséget nyújt a lakosságnak. Elég csak a jelenlegi benzinárstopra, kamatstopra, az élelmiszerárstopra, vagy a moratóriumra gondolni.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy ezek az intézkedéseket egy átmeneti válságos helyzet szüli. Ráadásul a kormány döntéseinek ára van, amelyet valakinek meg kell fizetnie.

A nyugdíjhelyzet rendszerszintű probléma, nem egy átmeneti válság idézi elő a gondot. Éppen ezért egy ideiglenes támogatás csak egy szépségtapasz lenne. Azt pedig látnunk kell, hogy az állami kassza nem egy feneketlen bendő: nem lehet többet kivenni belőle, mint amennyit beteszünk.

Fontos
Érdemi strukturális átalakítás nélkül a nyugdíjhelyzet csak romlani fog az elkövetkező években.

Ezek alapján nem szabad az államtól olyan megoldást várni, ami varázsütésre elűz minden gondot. Ráadásul a helyzet csak romlik, hiszen egyre kevesebb aktív korú ember fogja megfizetni egyre több idős nyugdíját.

De elég fiatalon még a saját kezedbe veheted a sorsodat. Egy megtakarítás indításával magad gondoskodhatsz időskori megélhetésedről.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

4. Egy sima megtakarítás is megteszi

Igen, ez alapesetben igaz: bármilyen félretett pénz jól jönne idős korunkra. De miért mondanánk le 20 százalék állami támogatásról, ha nem muszáj? Márpedig jelenleg a nyugdíj-előtakarékosságokhoz – legyen szó nyugdíjbiztosításról, NYESZ számláról, vagy nyugdíjpénztárról – ilyen mértékű állami támogatás jár.

Legyünk őszinték magunkhoz, ha nincs a félretett pénz hivatalosan célhoz kötve, akkor könnyen hozzányúlunk. Ez különösen igaz akkor, ha egy olyan távoli dolog miatt spórolunk, mint a nyugdíjunk. (Egy mai kiadás mindig sokkal fontosabb lesz, mint a távoli jövő.)

Neked is jobb lehet egy nyugdíjmegtakarítás akkor, ha hajlamos vagy a jelenlegi kiadásaid egy hosszú távra tervezett megtakarításból kifizetni. Ekkor ugyanis nem tudsz csak úgy költeni a félretett pénzből.

Hirdetés
Hirdetés