500 ezer bankszámlát zároltak október végén. Mit tehetnek most ezek tulajdonosai?

500 ezer bankszámlát zároltak október végén. Mit tehetnek most ezek tulajdonosai?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-13 Frissítve: 2021-10-11
 

500 ezer bankszámlát zároltak október 31-ét követően azért, mert tulajdonosaik nem tettek eleget adategyeztetési kötelezettségeiknek. Megmutatjuk, hogy a tulajdonosoknak mit kell tenniük, ha szeretnének újra tranzakciókat kezdeményezni.


A félmillió zárolt számla mintegy 80%-a – a Bankszövetség szerint – úgynevezett alvó számla, amit már egyáltalán nem használnak, további néhány tízezret pedig évente legfeljebb néhány alkalommal használnak. Van azonban néhány tízezer aktív számla is közöttük.

A jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek legalább egy, legfeljebb háromféle nyilatkozatot kell leadniuk, amit megtehetnek postai beküldéssel vagy személyesen egy bankfiókban, illetve néhány bank esetében online adategyeztetésre is lehetőség van. Mielőtt bármit is tennél, érdemes azonban a saját bankodnál tájékozódni!

1. Mindenképp ki kell tölteniük a tényleges tulajdonosok személyéről szóló nyilatkozatot, ami a tényleges tulajdonosokra vonatkozó adatokat tartalmazza: családi és utónév, születési családi és utónév, állampolgárság, születési hely és idő, lakcím, ennek hiányában tartózkodási hely, tulajdonosi érdekeltség jellege és mértéke, kiemelt közszereplői státusz.

2. A kiemelt közszereplői státuszról abban az esetben kell nyilatkozni, ha a tényleges tulajdonos kiemelt közszereplő, vagy, kiemelt közszereplő hozzátartozója / vele közeli kapcsolatban álló személy. Ebben az esetben nyilatkozni kell arról, hogy a törvény (Pmt. 4. § (2) bekezdése) mely pontja alapján minősül annak. Ha a tulajdonos nem közszereplő, akkor ezt kell a formanyomtatványon jeleznie.

3. A tulajdonosi szerkezetről szóló nyilatkozatot kizárólag azoknak a szervezeteknek kell kitölteniük, amelyeknek a tulajdonosai között vállalkozás vagy szervezet is van.

Ha már mindenképp foglalkozni kell a bankszámlával, akkor érdemes ellenőrizni a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorral, hogy nincs-e kedvezőbb számla a piacon, mert ezzel akár évi több tízezer forintot is meg lehet takarítani. Nem beszélve arról, hogy létezik már 2 évig teljesen ingyenes bankszámla is, ahol szinte minden gyakran használt tranzakció díjmentes.

Hirdetés
Hirdetés