A bank problémája, ha nem fizetem a törlesztőt, vagy mégsem?!

A bank problémája, ha nem fizetem a törlesztőt, vagy mégsem?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-19 Frissítve: 2024-01-21
 

Érdekes felvetéssel találkoztunk a napokban: valójában kinek a gondja, ha nem fizetjük a kölcsönünk törlesztőrészletét? A mi problémánk, ha elmaradunk a részletekkel, vagy ez igazából a bank kockázata? Ezt jártuk körbe legújabb cikkünkkel.

Érdekes észrevétellel találkoztunk a napokban egy külföldi oldalon: mi történik, ha az adós nem fizeti a kölcsöne törlesztőrészletét. Ez valójában a bank problémája, vagy az adósé? A helyzet egyszerűnek tűnik, de nem is olyan könnyű megállapítani valójában kinek is a gondja a törlesztés elmaradása. Járjuk ezt a kérdést körbe.

Alapvetően a hitelt nyújtó bank kockázata, hogy az adós nem fizeti vissza a felvett összeget. A távoli múltban azért az adós is igen rosszul járhatott, ha nem fizette vissza a kölcsönt: a régmúltban egyes társadalmakban létezett az adósrabszolgaság. Ez azt jelentette, hogy a nem fizető adós munkával köteles ledolgozni a meg nem fizetett összeget. A wikipédia erről az alábbiakat tartalmazza:

Az adósrabszolgaság az az eset, amikor az egyén személyes szabadságával is felel a kölcsönért. Rabszolgaként végzett munkájával dolgozza le a ki nem fizetett adósságot.

Ma már szerencsére nincs adósrabszolgaság, ettől függetlenül a bank kezében nagyon is sok eszköz van a nem fizetőkkel szemben.

Hirdetés

Hirdetés

Jelzáloghitelnél elbukhatjuk az ingatlant

A jelenlegi helyzetben sokan csak lakáshitel igénylésével tudnak maguknak otthont vásárolni. Ezen kölcsönnél a bank biztosítékot vár el, ami nem más, mint a megvásárolt lakás, vagy egy másik ingatlan. Ezt a házat pedig még jelzálogjoggal  és elidegenítési és terhelési tilalommal (röviden ETT) is megterhelik. Így korlátozzák a saját lakásunkkal kapcsolatos jogainkat, például nem adhatjuk el a házat a bank engedélye nélkül.

Ha pedig nem tudjuk fizetni a kölcsönt, akkor a bank a legvégső esetben gyakorlatilag a lakásunk értékéből is kielégítheti követelését. Ez mit jelent pontosan? Leegyszerűsítve azt, hogy értékesítik a fedezeti ingatlant – elárverezik – és a vételárból a bank megkapja a tartozásunknak megfelelő összeget. Mi pedig már csak a maradék összeget kapjuk meg az eladást követően.

Ez azért nem tűnik túl jó üzletnek, nem igazán látjuk, hogy miért is érné meg nekünk a törlesztési kötelezettségünkről „megfeledkezi”. Végső soron még az otthonunkat is elveszíthetjük.

Személyi kölcsön – Mi a helyzet, ha nincs kézzel fogható fedezet?

Vannak olyan hitelek, ami mögött nincs ténylegesen kézzel fogható fedezet. Nincs semmilyen banki jog bejegyezve semmilyen ingatlanra, autóra, értékpapírra, bankbetétre. Tipikusan ilyen a személyi kölcsön, a hitelkártya, vagy a folyószámlahitel is.

Ebben a helyzetben nincs közvetlenül a kölcsön mögött anyagi eszközünk, amire a bank könnyedén rátehetné a kezét abban az esetben, ha végül nem rendeznénk a tartozásunkat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a bank teljesen tehetetlen lenne ebben a szituációban.

A banknál vezetett számlánkra beérkező összeget  jellemzően elvonják és a kölcsön elmaradására fordítják. (Itt azért vannak határok, hogy milyen forrásból mekkora összeget vonhatnak el automatikusan a bankok.) Illetve ez a helyzet könnyen kijátszható lenne azzal, hogy a fizetésünket, bevételünket a jövőben már nem a bankszámlára kérjük.

Igen ám, de hosszú ideje fennálló, jelentős elmaradás esetén könnyen lehet, hogy a hitelező végrehajtást kezdeményez ellenünk. (Elképzelhető, hogy ekkor már nem is a banknak tartozunk, mert a pénzintézet eladta egy behajtónak a követelését.) Ebben az esetben pedig a hatósági végrehajtónak bizony számos eszköz áll a rendelkezésére az elmaradt tartozás beszedésére:

  • Bekérhetik, hogy hol dolgozunk és a fizetésünk egy részét elvonhatják tőlünk. Gyakorlatilag a munkáltató ezt az összeget nem is nekünk adja át, hanem a végrehajtónak.
  • Kiszállhatnak a címünkre, megvizsgálhatják a tulajdonunkban lévő eszközöket és azokat lefoglalhatják. Az ezek eladásából befolyt összeget is a tartozásunk csökkentésére fordíthatják. (Így például az autónk, drága tartós fogyasztási cikkeink is bánhatják a kölcsön nemfizetését.)
  • De végső soron a lakásunkat is elárverezhetik, és a befolyt összegből rendezhetik a tartozásunkat, elmaradásunkat.

Természetesen annak nagyon részletes szabályai vannak, hogy mikor milyen lépésekkel kell szembe néznünk. A folyamat nem egyik napról a másik napra zajlik le, ha mi is együttműködők vagyunk, akkor jó eséllyel a legrosszabbra nem kerül sor. A pontos következményekkel kapcsolatban mindig a szerződés, illetve az ide vonatkozó jogszabályok az irányadóak.

Ugyanakkor az kétségtelen tény, hogy a lakásunkat úgy is kockáztatjuk egy hitel felvételekor, ha az nem is a kölcsön fedezete. Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy ilyen esemény után biztos, hogy rákerülünk a rossz adósok KHR listájára, ami jelentősen megnehezíti a későbbi kölcsönigényléseket.

Persze lehet, hogy nincs ingatlanunk, munkánk, jövedelmünk, semmilyen vagyontárgyunk. Ebben az esetben nincs nagyon mit veszítenünk, de azért ilyen helyzetben senki sem fog kölcsönt adni nekünk.

Összegzés

Természetesen a bank kockázata az, hogy az adós fizeti-e a kölcsön törlesztőrészletét, vagy sem. Ha nem fizetjük időben, pontosan a részleteket, akkor az a bank szempontjából komoly problémát jelenthet. De ne feledkezzünk meg arról, hogy bizony a törlesztőrészlet elmaradása nekünk is hatalmas gondot okozhat. Éppen ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy hitelt csak átgondoltan vegyen fel.

Ettől még a kölcsön nem válik az Ördög eszközévé. Sőt, nagyon sok család csak ennek segítségével tud lakást, vagy épp autót vásárolni. De ne feledkezzünk meg felmérni a hitel felvétele előtt a kockázatokat és még véletlenül se becsüljük alá a nem fizetés következményeit.

Jó tudni
Ha túl sokat fizetsz hiteleid törlesztésére és jobb anyagi helyzetbe szeretnél kerülni, akkor ésszerű megoldás lehet az adósságrendezés, vagy hitelkiváltás. A Bankmonitor hitelkiváltás kalkulátorával ellenőrizheted, hogy van-e jelenleg kedvezőbb jelzáloghitel (lakáshitel) meglévő kölcsönödnél, az adósságrendező kalkulátorral pedig az ingatlanfedezetet nem igénylő hitelek (személyi kölcsönök) között kereshetsz egy olcsóbb alternatívát, amely meglévő áruhitel, folyószámla hitelkeret, személyi hitel, hitelkártya tartozás helyett lehet kézenfekvő megoldás.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés