A magas infláció ellenére is akadnak még ingyenes számlák

A magas infláció ellenére is akadnak még ingyenes számlák
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-16
 

A tavalyi 17,6 százalékos átlagos infláció önmagában nehéz helyzetet teremtett számos magyar család számára. Ráadásul egyes szolgáltatások ára idén tavasszal fog csak drágulni a tavalyi áremelkedésnek megfelelő mértékben, ami igaz a bankszámlák túlnyomó többségére is.  Ugyanakkor még ebben a dráguló környezetben is találni teljesen ingyenes számlacsomagokat.

A bankszámlák első ránézésre nem képviselnek jelentős tételt egy családi költségvetésében. Ugyanakkor a Bankmonitor becslése alapján egy átlagos bankszámla éves költsége 42 ezer forint körül lehetett a tavalyi évben. (Egy MNB tanulmány alapján 2021-be 35 ezer forint volt egy átlagos számla éves költsége, ha ezt az elmúlt évek inflációjával megnöveljük, akkor 42 ezer forintot kapunk.) Ez összességében mintegy 400 milliárd forint kiadást eredményezett, mivel hazánkban nagyságrendileg 9,5 millió bankszámlával rendelkeznek az emberek.

A feketeleves ráadásul még csak most jön, hiszen a bankoknak jogukban áll a számlaköltségeket 2024. tavaszán a 2023-as évre érvényes átlagos inflációval megnövelni, ez pedig 17,6 százalékos drágulást jelentene. Ha ezt az emelést érvényesítik a bankok, akkor egy átlagos számla éves költsége elérné a 49 ezer forintot. Márpedig ezt a költségemelést számos pénzintézet már be is jelentette. Az inflációnak megfelelő díjemelést alkalmaznak általánosságban a következő bankok:

  • CIB Bank (2024.04.01-től)
  • K&H Bank (2024.04.01-től)
  • Magnet Bank (2024.04.01-től)
  • UniCredit Bank (2024.04.01-től)

Az előbbiek mellett más bankok is bejelentettek az inflációtól eltérő mértékű – annál kisebb – díjemelést. Az OTP Bank például az egyes csomagok és megbízások esetében eltérő emeléseket alkalmazott, de a drágulás jellemzően elmaradt az inflációtól, sőt egy átlagos számlahasználattal rendelkező ügyfél egyszámjegyű, azaz 10 százalék alatti áremelkedést tapasztalhat március elsejétől.

Az Erste Bank is emeli a díjakat május elsejétől, azonban ott sem lesz egységes a drágulás. Átlagosan a számlaköltségek mintegy 13 százalékkal lesznek magasabbak a 2023-as díjaknál.

A pontos részleteket március elsejétől lehet megtalálni a bank hirdetményeiben. A kép nem egységes és nem is teljeskörű – az inflációkövető emelést bejelentő bankok sem alkalmazzák ezt minden csomagnál -, de az mindenképpen látható, hogy érdemi drágulás várható idén tavasszal.

Hirdetés

Hirdetés

Még mindig vannak ingyenes bankszámlák

Ez az éves költség azonban teljes egészében megúszható, hiszen még mindig találni Magyaroroszágon teljesen ingyenes számlákat. Jelenleg teljesen ingyenesnek tekinthető csomag

  • a CIB ECO bankszámla (ha a Bankmonitoron keresztül nyitják a számlát),
  • az Erste Privilégium 2.0. Partner számlacsomag (ha a bank kiemelt partnerén keresztül nyitják a számlát),
  • a Raiffeisen Prémium Banking és Prémium Banking Plus bankszámlák,
  • valamint az UniCredit Bank Partner Aktív Nulla bankszámla (ha a bank kiemelt partnerén keresztül nyitják a számlát).

Először is fontos egy dolgot leszögezni, egy számla nem akkor lesz díjmentes, ha a számlavezetési alapdíj nulla forint. Bár ez is feltétele az ingyenességnek, de e mellé még sok más is elvárható egy ilyen számlacsomagtól. Ha az alapdíj mellett díjmentesen lehet utalni – az eseti és az állandó átutalás egyaránt ingyenes -, ingyenes a készpénzfelvétel, nem kell fizetni a bankkártyáért és az értesítésekért, akkor már teljesen ingyenesnek tekinthető egy számlacsomag.

Akkor minden ingyen van ezeknél a számláknál?

Ez sajnos nem igaz, ezen díjmentesnek tekinthető számláknál is vannak olyan megbízások, események, tételek, amelyekért fizetnie kell a számlatulajdonosnak. Például egy személyesen megadott átutalási megbízásnak lesz díja. Illetve, ha a számlatulajdonos elveszíti a bankkártyáját, akkor a pénzintézet a tiltásért és a pótlásért is jó eséllyel díjat fog felszámolni. Ez az ingyenesség „csupán” azt jelenti, hogy ezek a csomagok átlagosnak tekinthető rendszeres használat esetén díjmentesek tudnak lenni. Mi kell ahhoz, hogy ingyenes legyen egy bankszámla?

  • Jellemzően elektronikus csatornán keresztül – netbank, mobilapplikáció – kell megadni a megbízásokat.
  • Figyelni kell, hogy havonta mennyi készpénzt vesz fel a számlatulajdonos.
  • Jellemzően az értesítéseket nem SMS-ben, hanem push üzenetben kell kérni.
  • Általában ezeket a csomagokat a bankok új ügyfelei kaphatják meg.
  • A bank által támasztott feltételeket is teljesíteni kell az ingyenességhez. (Ezen előírások jellemzően a számlára érkező havi jóváírás nagyságára, illetve a bankkártyás vásárlások összegére vonatkoznak.)

Ezeket betartva már valóban teljesen ingyenes lehet a korábban említett 5 bankszámla. A feltételek ezeknél nagyon hasonlóak, de vannak eltérések is.

Miben térnek el egymástól a díjmentes bankszámlák?

Az egyes csomagoknál hasonló elvárások jelennek meg, de a kisördög a részletekben lakozik.

Ingyenes számlavezetéshez kapcsolódó feltételek

Az UniCredit Partner Aktív Nulla és a CIB ECO bankszámla esetében a mindenkori minimálbérnek megfelelő jóváírást kell havonta a számlára érkeztetni, melynek nagysága jelenleg 177 400 forint. Az Erste 225 ezer forint havi jövedelem-jóváírást vár el a csomagjánál. A Raiffeisen Bank Prémium Banking számlájánál a bruttó minimálbér kétszeresének kell minden hónapban egyösszegen a számlára érkeznie. Ennek aktuális mértéke 533 600 forint. 2026. december végéig akciós jelleggel elégséges lehet azonban havi 400 ezer forint jóváírás is.

A Prémium Banking Plus csomagnál magasabbra tették a lécet: itt a bruttó minimálbér négyszerese az elvárás minden hónapban, ami most 1 067 200 forintot jelent. Ez kiváltható azzal, ha a számlatulajdonosnak legalább 13 340 000 forint megtakarítása van a banknál. (Akciós jelleggel 2024. december végéig elégséges lehet havi 700 ezer forint jóváírás, vagy 10 millió forint megtakarítás.)

Ingyenes bankkártya

Minden csomaghoz kapcsolódhat díjmentes bankkártya:

  • A CIB ECO csomag esetében a CIB VISA Inspire elektronikus bankkártya díjmentes az első két évben.
  • Az Erste Privilégium 2.0 Partner csomaghoz MasterCard Start és VISA Elektron kártyák járhatnak 3 évig díjmentesen.
  • A Raiffeisen bank csomagjai esetében a Premium Start OKOSkártya esetén nincs kibocsátói díj és éves kártyadíj sem az első évben.
  • Az UniCredit Partner Aktív Nulla csomagnál MasterCard Standard kártya érhető el az első évben díjmentesen.

A Raiffeisen csomagoknál az első évet követően is díjmentes lehet a bankkártya, amennyiben megfelelő összegben vásárol a számlatulajdonos a kártyájával. Ez a Prémium Banking csomag esetében évi 1,5 millió forint, míg a Prémium Banking Plus csomagnál évi 2,5 millió forint összegű bankkártyás fizetést jelent. Alapvető funkciók tekintetében minden kártya azonos: lehet velük készpénzt felvenni, vásárolni, a neten keresztül fizetni. Lényeges szempont tehát a díjmentesség hossza és a cserébe elvárt feltétel lehet.

Ingyenes készpénzfelvétel

Lényeges szempont lehet az ingyenes számla kiválasztásakor az is, hogy milyen áron juthat hozzá a számlatulajdonos a saját pénzéhez, mennyibe kerül a készpénzfelvétel.

A jogszabály alapján mindenkinek havonta két díjmentes készpénzfelvételi lehetősége van összesen legfeljebb 150 ezer forint összeghatárig bármely hazai bankautomatából. (Ha egy számlát többen használnak, akkor összesen 150 ezer forinthoz juthatnak hozzá költségmentesen.)

Az Erste csomagja ezen felül nem biztosít további lehetőségeket. A CIB ECO esetében választhat az ügyfél, hogy a jogszabályi lehetőséget használja ki, vagy a bank által kínált alternatívával kíván élni. A pénzintézet saját ATM-ét használva ugyanis havi egy alkalommal ingyenesen vehető fel pénz. Így akár 400 ezer forinthoz is hozzá lehet jutni havonta. (A két lehetőség közül azonban választani kell.)

Az UniCredit Bank esetében is van egy alternatívája a jogszabályban biztosított ingyenes készpénzfelvételnek. A számláról egyszer – saját vagy idegen automatát használva – díjmentesen lehet ugyanis készpénzt felvenni. Ezt kihasználva havi egy alkalommal jelentősebb összeget vehet fel a számlatulajdonos. A pontos összeg függ a bankkártya limitektől és az automata töltöttségétől is. (A két lehetőség itt sem összevonható.)

A Raiffeisen Bank csomagjainál is elérhető a jogszabályi díjmentesség helyett más ingyenes lehetőség. A Prémium Banking csomagnál havi kettő, míg a Prémium Banking Plus csomagnál havi három ingyenes készpénzelvételi lehetőség van bármely hazai bankautomatából. (Ezek sem összevonhatók a jogszabályi díjmentes lehetőséggel.) A Raiffeisen Bank a jogszabály mellett kínált lehetőségeit akciós jelleggel 2024. december végéig biztosítja.

Díjmentesek átutalások

Mindegyik csomag magában foglalja a díjmentes átutalási megbízások lehetőségét is. Ráadásul a banki díjak mellett a tranzakciós illeték is elengedésre kerül. A megbízási forma azonban fontos lehet.

Az UniCredit csomagjánál kizárólag a mobilapplikáción keresztül megadott megbízások ingyenesek, a többi csomag esetében a netbank és a mobilapplikáción megadott átutalások is költségmentesek. A Raiffeisen Bank csomagjait leszámítva összeghatártól és darabszámtól függetlenül igaz a díjmentesség.

A Raiffeisen Banknál az eseti átutalások havi 1 millió forintig, míg az állandó utalások havi 500 ezer forintig ingyenesek. Az UniCredit csomagja nem lesz jó megoldás azok számára, akik nem szeretnének mobilapplikációt használni. A Raiffeisen Bank csomagja pedig nem lesz megfelelő azok számára, akik nagyon nagy összeget utalnak havi rendszerességgel.

Értesítések: előnyben a push üzenet

Az értesítés nem egy rossz dolog, kiderülhet például, ha valaki illetéktelenül próbálna hozzájutni a számlánkon elhelyezett összeghez. A bank azonban az SMS-ek után díjat számol fel, ez jellemzően 30-50 forint szokott lenni üzenetenként. Van azonban alternatíva, ugyanis push üzenet is kérhető mobilapplikációba, így jóval kisebb költség mellett értesülhet mindenről a számlatulajdonos.

A push üzenet a CIB Bank, az Erste Bank és az UniCredit Bank számlája esetén ingyenes. A Raiffeisen Banknál pedig az SMS üzenetek egy 2024. június elsejéig tartó akció keretében díjmentesek a Prémium Banking és Prémium Banking Plus számlák esetében. A push üzenethez megfelelő mobilkészülék és mobilnet is szükséges. Ezek nélkül a Raiffeisen Bank csomagjai lehetnek megfelelőek.

Meddig érvényes a díjmentesség?

Az egyes csomagok között lényeges különbség, hogy különböző ideig járnak hozzájuk a kedvezményes feltételek. A CIB ECO, az Erste Privilégium 2.0. Partner és az UniCredit Partner Aktív Nulla csomagok esetében fix, előre meghatározott időszakról beszélhetünk.

A CIB és az UniCredit csomagjai két évig ingyenesek. Az UniCredit csomagjánál annyi szűkítés van, hogy a bankkártya után 4420 forintot kell fizetni a második évben. (Vagyis ez a csomag egy évig teljesen ingyenes.)

Az Erste Privilégium 2.0. Partner csomagja 3 évre biztosít teljes díjmentességet. A Raiffeisen Bank csomagjainál kicsit bonyolultabb a helyzet. Ott van, amit csak akciós jelleggel biztosít a bank átmenetileg (például az SMS értesítések), de a többi esetben nem beszélhetünk fix lejárati időpontról. Vagyis ezek a csomagok hosszú távon biztosíthatnak kedvező kondíciókat.

Jóváírási akciók

Nem szabad megfeledkezni a számlanyitás mellé járó ajándékról, jóváírásról sem. A díjmentesség mellett ezek a csomagok is rendelkezhetnek ilyennel. Az Erste Privilégium 2.0. Partner és az UniCredit Partner Aktív Nulla csomag választásával akár egyszeri 30 ezer forintot kaphatnak az érdeklődők.

A Raiffeisen Bank csomagjai mellé pedig akár 50 ezer forint jóváírás is érkezhet az új számlára. Mindenképpen érdemes elgondolkodni a számlaköltségeken, eddig sem kis tételt tettek ki ezek a díjak, de az idei évben még érdemben növekedhetnek is a költségek. Ugyanakkor megfelelő számlahasználattal még mindig találni teljesen ingyenes csomagot.

Hirdetés
Hirdetés