A magas infláció értéktelenné tehet mindent, a hiteltörlesztőket is

A magas infláció értéktelenné tehet mindent, a hiteltörlesztőket is
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-14
 

2021. decemberében az éves infláció 7,4% volt, vagyis a várakozásokkal ellentétben nem mérséklődött az áremelkedés. A legtöbb kölcsön kamata emelkedett az elmúlt hetekben, hónapokban, ettől függetlenül még mindig találni szép számmal olyan konstrukciót, amelynek éves költsége nem éri el az infláció mértékét. Miért is lényeges ez a hiteligénylők számára? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

Némi meglepetést okozott a szakértők között a 2021. decemberében mért 7,4 százalékos infláció: az elemzők ugyanis az áremelkedés csökkenését várták az év végére, ehhez képest az átlagos drágulás mértéke a KSH adatai alapján megegyezik a novemberi értékével.

Túl vagyunk a teljes 2021-es éven, így már az egész évre érvényes inflációs adat is ismert, ennek mértéke 5,1%. Elmondhatjuk, hogy az év második felében a gyorsuló áremelkedés komoly kihívást jelentett a gazdaság szereplői és az MNB számára. A jegybank több lépésben megemelte az irányadó kamatot, melynek mértéke jelenleg 4%. Azonban az idei év sem ígérkezik könnyűnek, várhatóan tovább folytatódik a harc az általános drágulás ellen.

Hirdetés

Hirdetés

Miért lényeges az infláció mértéke a hiteleknél?

Az infláció, azaz az éves áremelkedés mértéke azt mutatja meg, hogy a pénzünk értéke mennyit romlott egy év alatt. Minél magasabb az infláció annál többet veszít a pénz az értékéből, hiszen az emelkedő árak miatt kevesebb árut tudnánk megvenni ugyanazon összegből.

Ha az infláció magasabb, mint a hitelkamat – ezt nevezhetjük negatív reálkamatnak is -, akkor a kamatokkal növelt összeg is kevesebbet fog érni egy év után, hiszen kevesebb áru vehető meg belőle. (Nem szabad arról megfeledkezni, hogy a hitelkamat egy jövőbeni érték, míg az ismert inflációs adat múltbeli. Az összevetést ennek ismertében érdemes értékelni.)

A decemberi inflációnál alacsonyabb THM mellett bármilyen célra találni kölcsönt

A decemberi 7,4 százalékos infláció továbbra is igen magas. Még a 2022. januári banki kamatemelés mellett is találhatunk számos olyan kölcsönt, amelynek az éves költsége nem éri el az infláció értékét. Nem csak a lakásvásárlási célú hitelekre igaz ez, az ingatlanfedezet felajánlásához kötött kölcsönöknél gyakorlatilag az összes hitelcélnál – felújítás, hitelkiváltás, korszerűsítés, építés, bővítés, szabad felhasználás –  találhatunk ilyen ajánlatot szép számmal.

A jelenlegi lakáshitel és személyi kölcsön ajánlatok THM értéke összevetve a 2021-es infláció nagyságával

A jelzáloghiteleknél ráadásul a jellemzően drágább és biztonságosabb hosszú kamatperiódusú és futamidő végéig fix kamatozású konstrukciók között is találni infláció alatti kamatozásút. Sőt nem csak a legolcsóbb kölcsönök THM értéke van a decemberi infláció alatt: gyakorlatilag a legdrágább jelzáloghitelek átlagos éves költsége sem éri el a 7,4 százalékos szintet. 

Érdemes az ingatlanfedezet nélküli személyi hitelek között is szétnézni, ugyanis ott is találni olyat, amelynek éves költsége nem éri el a 7,4 százalékot. (A 3 legolcsóbb kölcsön átlagos THM értéke ugyanis 7,27 százalék.) Pedig a fedezet nélküli kölcsönök jellemzően drágábbak, hiszen a banknak felajánlott biztosítékok köre szűkebb.

Még az átlagos, 2021-es évben mért drágulásnál is van olcsóbb lakáshitel

A teljes 2021-es évet nézve a KSH adatai alapján 5,1 százalék volt az infláció. (Ebben az éve eleji kedvezőbb adatok is benne vannak.) A jelenleg dráguló lakáshitelek között azonban még ennél az értéknél is találunk olcsóbbat a jelenleg legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú konstrukciók – azon hitelek, melyek kamata egy évtizeden keresztül nem módosulhat – között is.

A legolcsóbb 5 éves kamatperiódusú hitelek átlagos éves költsége 4,68%, az egy évtizeden át változatlan kamatozású hitelek között pedig találni 4,91 százalékos THM mellet is kölcsönt. De a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelek teljes hiteldíj mutatói is csak minimálisan haladják meg az 5,1 százalékos értéket.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Egy jó választással rengeteget lehet spórolni

Számos konstrukció kamata, THM értéke nem éri el az éves áremelkedés mértékét, ettől még nagyon is fontos a jó választás, hiszen az egyes ajánlatok között óriási lehet a különbség:

  • A legolcsóbb, 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek THM értéke 0,76 százalékponttal kisebb, mint a legdrágábbaknak. Ez egy 20 millió forint összegű lakáshitelnél 8 ezer forint különbséget jelentene a törlesztőrészletben 20 éven keresztül.
  • A 10 évig fix kamatozású lakáshiteleknél a legolcsóbb és legdrágább konstrukciók THM értéke között 1,63 százalékpont az eltérés. Egy jó döntéssel egy 20 millió forintos hitelnél havi szinten 18 ezer forintot lehetne spórolni 20 éven át.
  • A fix kamatozású lakáskölcsönöknél is jelentős az eltérés: 1,47 százalékpontos a különbség a THM értékekben. 17 ezer forint az eltérés a legolcsóbb és legdrágább konstrukció törlesztőrészlete között 20 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén.
  • A személyi kölcsön ajánlatok között az eltérés még markánsabb. Egy 3 millió forint összegű, 7 éves futamidejű hitelt fel lehet venni 45 ezer és 53 ezer forintos törlesztőrészlet mellett is.

Ebben a helyzetben tehát nagyon fontos átgondolni azt, hogy melyik bankot választjuk, hol igényeljük meg a céljaink megvalósításához szükséges összeget.

Senki sem örül annak, ha a pénze kevesebbet ér, vagyis magas inflációs környezetben mindenki magasabb hozamot vár el a kölcsönadott pénze után. Emiatt a pénzpiaci hozamok is emelkednek, márpedig a pénzpiacról szerzi be a bank a hitelnyújtáshoz szükséges forrást is. Ebben a helyzetben elkerülhetetlen, hogy a bankok kamatot emeljenek az új kölcsönök esetében, hiszen magasabb költségek mellett, negatív reálkamattal tudnak jelenleg hitelt kihelyezni. (A meglévő kölcsönök kamata csak kamatfordulókor a szerződésben rögzített elvek alapján árazódhat át, vagyis a meglévő hitelek jelentős részére nincs azonnali, közvetlen hatása a magas inflációnak.)

Vagyis a hitelfelvétel előtt állóknak érdemes igyekeznie, ugyanis a jövőben az új hitelek kamatemelkedése várhatóan tovább fog folytatódni, melyet érdemes megelőznie az adósoknak.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés