A törlesztőrészlet kiszámításának megértése befolyásolhatja milyen hitelt választunk!

A törlesztőrészlet kiszámításának megértése befolyásolhatja milyen hitelt választunk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-10 Frissítve: 2019-05-14
 

Ha megértjük a havi törlesztések számításának alapelvét, akkor esetleg másképp döntünk majd a hitel kiválasztásakor!

Logikusan azt gondolhatnánk, ha letelik a hitel futamidejének fele, akkor tőketartozásunk is a felére csökken. Ez azonban egyáltalán nem így működik. A jelenleg a banki hitelkonstrukcióknál ugyanis fontosabb szempont, hogy a havi fizetendő összeg kiszámítható, hónapról hónapra azonos nagyságú legyen. A havi fizetési kötelezettségünk két részből tevődik össze: a kamatból, amelyet a még fennálló tartozásunkra kell fizetnünk, valamint a tőkerészből, mellyel ténylegesen csökken a tartozásunk az esedékességet követően.

Mivel a kamatot a tényleges tartozásra fizetjük, ezért ennek összege a futamidő elején magasabb, hiszen akkor legnagyobb a kintlévőségünk. Ez természetesen egyben azt is jelenti, hogy kezdetben a havi penzum kisebb része megy a tőketartozásra! 

A kamat és a tőke aránya azonban nem azonos mértékben változik a futamidő alatt. Fennálló tartozásunk a futamidő végén jóval nagyobb mértékben csökken, mint a kezdeti időszakban. Emiatt érezhetjük azt a futamidő első pár évében, hogy fizetjük a hitelünket, mégsem csökken a tartozásunk. Ez még kellemetlenebb, ha előtörlesztést tervezünk, akkor ugyanis a pénztárcánk is megsínyli ezt a dolgot.

Hirdetés

Hirdetés

Mitől függ, hogy mennyi tőkét és mennyi kamatot fizetek havonta?

Havi kötelezettségeink nagysága függ a felvett hitelösszegtől, a kamat mértékétől és a futamidőtől. A törlesztőrészletben foglalt kamat és tőke aránya a futamidő és a kamat módosulása esetén megváltozik.

Jól látható, hogy hosszabb futamidő esetében a teljes visszafizetendő összeg emelkedik. Ez logikus is, hiszen a bank pénzét tovább használom. Ugyanakkor az is kiderül, hogy nem csak tovább használom ezt a pénzt, de időarányosan nagyobb része után kell kamatot fizetnem, ennek is köszönhető a visszafizetendő összeg növekedése.

Alacsonyabb kamatnál természetesen kisebb a teljes visszafizetendő összeg, azonban ez a csökkenés részben annak is köszönhető, hogy a kamatot kisebb tőke után fizetem. Hogyan tudnánk ezt számszerűsíteni? Ha azt feltételezzük, hogy hónapól hónapra ugyanannyi tőketartozásom lenne mindkét konstrukció esetében, akkor kicsivel több, mint 70 ezer forint volna a teljes kamatösszeg között a különbség 20 év alatt. Ez a differencia abból ered, hogy az alacsonyabb kamatot kisebb tőkére kell megfizetnem.

A felvett hitelösszegtől nem függ a törlesztőrészlet összetétele. Ezt úgy lehet a legjobban szemléltetni, ha megnézzük a teljes visszafizetendő összeget. 10 millió forintra 20 éves futamidő és 4,15%-os kamatszint esetén összesen 14 733 923 forintot kell visszafizetnünk, ez az felvett hitelösszeg 147%-a. Ha csak a kölcsön nagyságát változtatjuk meg, mondjuk 5 millió forintra, akkor a visszafizetendő összeg ugyanúgy 47%-val lesz több a felvett összegnél.

Mire érdemes figyelni amikor hitelt választunk?

A legfontosabb, hogy megkeressük a kiválasztott kamatperiódus szerinti lehető legkedvezőbb kamatozású kölcsönt. (Hiába olcsó ugyanis egy kölcsön induláskor, ha a kamat rövid időn belül megemelkedhet.) Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő kamatperiódust, akkor érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorában a bankok különböző ajánlatait összehasonlítani, majd a számunkra legkedvezőbbet kiválasztani.

Érdemes rövidebb futamidőre igényelni hitelünket, azaz nagyobb törlesztőrészletet vállalnunk. Természetesen figyelembe kell vennünk a háztartásunk teherbíró képességét, hogy mekkora havi kötelezettséget tudunk biztonságosan kifizetni. Sokszor hallani, hogy inkább hosszabb futamidőt válasszunk, a kisebb törlesztőrészletből származó havi összeget pedig majd egy összegben előtörlesztésként fizessük be. Ha ugyanolyan feltételekkel vennénk fel 10 millió forintot 10 és 20 éves futamidőre a törlesztőrészletek különbözetét pedig a 120. hónapban előtörlesztenénk a hosszabb futamidejű hitelbe, akkor csalódnánk, ugyanis önmagában ettől még nem járunk jobban.

A hosszabb futamidő miatt ugyanis tovább használjuk a bank pénzét, ennek költségét önmagában pedig nem ellensúlyozza az előtörlesztés. Számszerűsítve: 20 éves futamidő esetében az első 120 hónapban közel 3,4 millió forint kamatot fizetünk ki, a 10 éves futamidejű hitel esetében pedig kicsivel több mint 2,2 millió forintot.

Akkor érheti meg az előtörlesztés bekalkulálása, ha a teljes fennálló tartozás kifizetésre kerül, és legalább az eddigi költségek különbözete megmarad nekünk pluszban. Azaz, egy olyan befektetést kellene találnunk, ami esetében a havi részletekben befizetett közel 4,9 millió forint a 10. év végén legalább 7,2 millió forintot ér. Amennyiben ilyet nem tudunk, mégpedig minimális kockázati szint mellett, akkor érdemes a rövidebb futamidőt választani.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés