A törlesztőrészlet kiszámításának megértése befolyásolhatja milyen hitelt választunk!

A törlesztőrészlet kiszámításának megértése befolyásolhatja milyen hitelt választunk!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-10 Frissítve: 2019-05-14
 

Ha megértjük a havi törlesztések számításának alapelvét, akkor esetleg másképp döntünk majd a hitel kiválasztásakor!

Logikusan azt gondolhatnánk, ha letelik a hitel futamidejének fele, akkor tőketartozásunk is a felére csökken. Ez azonban egyáltalán nem így működik. A jelenleg a banki hitelkonstrukcióknál ugyanis fontosabb szempont, hogy a havi fizetendő összeg kiszámítható, hónapról hónapra azonos nagyságú legyen. A havi fizetési kötelezettségünk két részből tevődik össze: a kamatból, amelyet a még fennálló tartozásunkra kell fizetnünk, valamint a tőkerészből, mellyel ténylegesen csökken a tartozásunk az esedékességet követően.

Mivel a kamatot a tényleges tartozásra fizetjük, ezért ennek összege a futamidő elején magasabb, hiszen akkor legnagyobb a kintlévőségünk. Ez természetesen egyben azt is jelenti, hogy kezdetben a havi penzum kisebb része megy a tőketartozásra! 

A kamat és a tőke aránya azonban nem azonos mértékben változik a futamidő alatt. Fennálló tartozásunk a futamidő végén jóval nagyobb mértékben csökken, mint a kezdeti időszakban. Emiatt érezhetjük azt a futamidő első pár évében, hogy fizetjük a hitelünket, mégsem csökken a tartozásunk. Ez még kellemetlenebb, ha előtörlesztést tervezünk, akkor ugyanis a pénztárcánk is megsínyli ezt a dolgot.

Hirdetés

Hirdetés

Mitől függ, hogy mennyi tőkét és mennyi kamatot fizetek havonta?

Havi kötelezettségeink nagysága függ a felvett hitelösszegtől, a kamat mértékétől és a futamidőtől. A törlesztőrészletben foglalt kamat és tőke aránya a futamidő és a kamat módosulása esetén megváltozik.

Jól látható, hogy hosszabb futamidő esetében a teljes visszafizetendő összeg emelkedik. Ez logikus is, hiszen a bank pénzét tovább használom. Ugyanakkor az is kiderül, hogy nem csak tovább használom ezt a pénzt, de időarányosan nagyobb része után kell kamatot fizetnem, ennek is köszönhető a visszafizetendő összeg növekedése.

Alacsonyabb kamatnál természetesen kisebb a teljes visszafizetendő összeg, azonban ez a csökkenés részben annak is köszönhető, hogy a kamatot kisebb tőke után fizetem. Hogyan tudnánk ezt számszerűsíteni? Ha azt feltételezzük, hogy hónapól hónapra ugyanannyi tőketartozásom lenne mindkét konstrukció esetében, akkor kicsivel több, mint 70 ezer forint volna a teljes kamatösszeg között a különbség 20 év alatt. Ez a differencia abból ered, hogy az alacsonyabb kamatot kisebb tőkére kell megfizetnem.

A felvett hitelösszegtől nem függ a törlesztőrészlet összetétele. Ezt úgy lehet a legjobban szemléltetni, ha megnézzük a teljes visszafizetendő összeget. 10 millió forintra 20 éves futamidő és 4,15%-os kamatszint esetén összesen 14 733 923 forintot kell visszafizetnünk, ez az felvett hitelösszeg 147%-a. Ha csak a kölcsön nagyságát változtatjuk meg, mondjuk 5 millió forintra, akkor a visszafizetendő összeg ugyanúgy 47%-val lesz több a felvett összegnél.

Mire érdemes figyelni amikor hitelt választunk?

A legfontosabb, hogy megkeressük a kiválasztott kamatperiódus szerinti lehető legkedvezőbb kamatozású kölcsönt. (Hiába olcsó ugyanis egy kölcsön induláskor, ha a kamat rövid időn belül megemelkedhet.) Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő kamatperiódust, akkor érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorában a bankok különböző ajánlatait összehasonlítani, majd a számunkra legkedvezőbbet kiválasztani.

Érdemes rövidebb futamidőre igényelni hitelünket, azaz nagyobb törlesztőrészletet vállalnunk. Természetesen figyelembe kell vennünk a háztartásunk teherbíró képességét, hogy mekkora havi kötelezettséget tudunk biztonságosan kifizetni. Sokszor hallani, hogy inkább hosszabb futamidőt válasszunk, a kisebb törlesztőrészletből származó havi összeget pedig majd egy összegben előtörlesztésként fizessük be. Ha ugyanolyan feltételekkel vennénk fel 10 millió forintot 10 és 20 éves futamidőre a törlesztőrészletek különbözetét pedig a 120. hónapban előtörlesztenénk a hosszabb futamidejű hitelbe, akkor csalódnánk, ugyanis önmagában ettől még nem járunk jobban.

A hosszabb futamidő miatt ugyanis tovább használjuk a bank pénzét, ennek költségét önmagában pedig nem ellensúlyozza az előtörlesztés. Számszerűsítve: 20 éves futamidő esetében az első 120 hónapban közel 3,4 millió forint kamatot fizetünk ki, a 10 éves futamidejű hitel esetében pedig kicsivel több mint 2,2 millió forintot.

Akkor érheti meg az előtörlesztés bekalkulálása, ha a teljes fennálló tartozás kifizetésre kerül, és legalább az eddigi költségek különbözete megmarad nekünk pluszban. Azaz, egy olyan befektetést kellene találnunk, ami esetében a havi részletekben befizetett közel 4,9 millió forint a 10. év végén legalább 7,2 millió forintot ér. Amennyiben ilyet nem tudunk, mégpedig minimális kockázati szint mellett, akkor érdemes a rövidebb futamidőt választani.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés