Akár 7%-kal is drágulhattak a külföldi síterepek a magyaroknak

Akár 7%-kal is drágulhattak a külföldi síterepek a magyaroknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-22 Frissítve: 2020-01-31
 

Évente több mint fél millió magyar keresi fel a hazai és külföldi síterepeket. Habár jelenleg Magyarországon korlátozottak a lehetőségek, Európa környező országaiban kedvező időjárás várja a téli sportok szerelmeseit. Az egyes országok árai között ugyan jelentős különbségek mutatkoznak, egy dolog azonban közös. A Bankmonitor számításai szerint kedvelt síterepeink mindegyike drágább lett a magyarok számára.

Amíg Nyugat-Európában 0-2%-kal nőttek az árak 2019. decemberében az előző év azonos időszakához képest, addig Közép-Európában átlagosan 3-4%-os inflációt figyelhetünk meg. A külföldre utazó magyaroknak nem csak az árak helyi emelkedésével, hanem a devizaárfolyam változásával is számolniuk kell. Az elmúlt egy évben a forint – a román lej kivételével – minden régiós devizával és az euróval szemben leértékelődött. Az infláció és a forint gyengülése együttesen azt eredményezik, hogy a magyarok pénze egyre kevesebbet ér külföldön.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora drágulásra számíthatunk?

A Bankmonitor számításai szerint minden kedvelt külföldi úticél átlagosan 3-7%-kal drágult egy év alatt a magyarok számára, köszönhetően az eltérő inflációs szint és a forintgyengülés hatásának. A magyar síelők többsége nem szeret messze utazni, legtöbben az osztrák és szlovák síterepeket keresik fel. Rossz hír ezen országok kedvelőinek, hogy egy ausztriai síelés várhatóan 4,55%-kal kerül többe tavalyhoz képest, Szlovákiában viszont már 5,89%-kal magasabb kiadásra számíthatunk.

Drágulásra többnyire a közép-európai országokban számíthatunk, Csehországban 7,67%-kal is többe kerülhet egy síhétvége az előző évhez képest, de Svájc is 6,96%-kal lett drágább a magyarok számára. A legalacsonyabb emelkedés a nyugat-európai országokban tapasztalható, egy olaszországi üdülés csak 3,32%-kal magasabb kiadást jelent számunkra.

Hogyan csökkenthetjük költségeinket?

A forint gyengüléséből adódó drágulás ellenére sokat tehetünk azért, hogy kiadásainkat a lehető legalacsonyabb szinten tudjuk tartani. A külföldi bankkártyás vásárlás – az átváltás miatt – jelentős többletköltségeket von magával, devizaszámla nyitásával azonban alacsonyabb bankkártyahasználathoz kapcsolódó tranzakciós költségekkel számolhatunk. Alternatív megoldási lehetőségként ott van még a Revolut is, mellyel 200 euró összeghatárig ingyen vehetünk fel készpénzt külföldön.

A számodra legjobb bankszámla ajánlat megtaláláshoz használd a Bankmonitor bankszámla kalkulátorát.

Hirdetés
Hirdetés