Árbevételének akár 2%-át is elbukhatja egy cég a rosszul megválasztott bankszámla miatt!

Árbevételének akár 2%-át is elbukhatja egy cég a rosszul megválasztott bankszámla miatt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-05
 

Az optimális bankszámla megtalálásának minden vállalkozásnál elsődleges prioritást kellene élveznie. Mégis jellemző, hogy a cégek nem kellő körültekintéssel választanak számlacsomagot, ezáltal hónapról hónapra nagyon sok pénzt veszítenek. Megnéztük, mennyibe kerülhet egyetlen rossz döntés, és mit tehetsz annak érdekében, hogy sokkal hatékonyabban alakuljanak a vállalkozásod pénzügyei!

A Bankmonitor tapasztalatai szerint a vállalkozások elsöprő többsége találhatna a piacon lényegesen kedvezőbb bankszámlát. Ráadásul a körültekintő cégek egyetlen jó döntéssel szinte megdöbbentő összegeket nyerhetnének! Az alábbiakban több példán keresztül is bemutatjuk, átlagosan mennyi pénzt vihetnek el a banki költségek és ez mekkora veszteséget okoz középtávon. Egy rossz bankszámla „ára” természetesen függ a cég méretéről és bankolási szokásaitól, de általános trendek azért kimutathatók.

Jelenleg mintegy 150 különböző bankszámla-ajánlat érhető el a vállalkozások számára: a számítások során ezeknek az árazását vizsgáltuk meg. Az első ábrán az látható, hogy különböző árbevételek esetén mennyibe kerülnek a legjobb, a közepes és a legdrágább bankszámlák. A kalkulációkkal egy-egy aktívan bankoló vállalkozás költségeit mértük fel, eredeti (azaz kedvezmény nélküli) kondíciókkal. Fontos azonban, hogy évi 200 millió forintos árbevétel felett egyedi ajánlatot is lehet kérni a bankoktól, így a feltételek kedvezőbbé válhatnak.

A példákban vizsgált vállalkozások közös vonása, hogy árbevételük 90%-a utalással vagy pénztári befizetéssel érkezik a bankszámlájukra, ennek 80%-át pedig el is költik utalás vagy készpénzfelvétel formájában. Ilyen használati szokások esetén a legrosszabb és legjobb bankszámlák költségei között háromszoros a különbség, tehát kellő körültekintés hiányában komoly veszteség keletkezhet!

Például egy 20 milliós árbevételű cég jó esetben havi 42 000 forintot, átlagos esetben azonban már havi 81 000 forintot fizethet ki a számlavezető bankjának! A vállalkozás méretének (és a tranzakciók volumenének) növekedésével pedig a költségek is egyre magasabbra kúsznak. Egy 100 milliós cégnek – bizonyos esetekben – már legalább havi 200 000 forintba kerül a bankolás, de a legdrágább bankszámlák díja akár a havi 600 000 forintot is meghaladhatja!

Hirdetés

Hirdetés

Az árbevétel mekkora részét bukhatja el egy vállalkozás?

Általánosabb következtetések céljából érdemes az árbevétel arányában is megvizsgálni a fölöslegesen kifizetett banki költségeket. Ehhez mindig a 3 legjobb bankszámla átlagos havi költségét vetettük össze az összes elérhető ajánlat átlagos költségével. A különbözet megadja, hogy az adott vállalkozás mennyi pénzt nyerhetne, ha az átlagosnak számító bankszámláját lecserélné a piacon elérhető legjobbak egyikére! A második ábra megmutatja, hogy az így elér nyereség hány százalékát tenné ki a vizsgált cégek teljes árbevételének.

Látható, hogy a példákban vizsgált cégek akár éves árbevételük 2%-át is elveszíthetik a fölöslegesen kifizetett banki díjakon. Ez azt jelenti, hogy a közepes számla lecserélése az éves profit 2 százalékpontos növekedését eredményezné! A Bankmonitor tapasztalatai szerint sajnos nem sokan törődnek ezzel a kérdéssel, holott egyetlen jó döntés érdemi versenyelőnyt jelentene a vállalkozások számára.

Mi a legsúlyosabb tévhit a vállalkozói számlákról?

Gyakori vélekedés, hogy a bank régi ügyfeleként biztosan kedvező feltételek járnak a cég számára. A valóság ezzel szemben az, hogy a piaci helyzet gyorsan változik: azaz minél régebbi számlacsomagban ülünk, annál nagyobb az esélye a jelentős veszteségeknek! A lojalitást ilyen értelemben nem díjazzák, sőt: egyes számlacsomagoknál a kezdeti időszak lejártával erősen drágulhatnak a különféle költségek. Éppen ezért némi körültekintéssel a töredékére is lecsökkenthetők a banki díjak, de ehhez bizonyos időközönként rendszeresen felül kell vizsgálni az aktuálisan elérhető feltételeket. Különösen igaz lehet ez akkor, ha a vállalkozásnak nem csak forintban, hanem más devizákban is érkezik bevétele, illetve keletkezik kiadása! (Jó hír azonban, hogy a bank hajlandó lehet a kondíciók újratárgyalására, amennyiben egy értékes ügyfél versenyhelyzetet tud teremteni a konkurensek között.)

Hogyan tud segíteni a Bankmonitor a te vállalkozásodnak?

A Bankmonitor bármely vállalkozás számára képes megtalálni a legmegfelelőbb céges bankszámlát. Felmérjük a pontos szokásokat, és ez alapján segítünk eligazodni a temérdek lehetőség között. A cél az, hogy a vállalkozás a legkedvezőbb áron elérjen minden szolgáltatást, amelyre szüksége van a pénzügyei intézéséhez. A folyamat elindításához az alábbi kalkulátorban megadhatod vállalkozásod főbb jellemzőit. Ezt követően szakértőink személyre szabott, pontos költségszámítást készítenek, és gondoskodnak arról, hogy a speciális igények is teljesüljenek: legyen szó akár devizás ügyekről, akár különféle hitelkonstrukciókról. Nagyobb méretű cégek számára egyedi ajánlatot kérünk a bankoktól, így a költségek és a váltási árfolyamok is kedvezőbbé válhatnak!

Vedd fel velünk a kapcsolatot a kalkulátor segítségével!

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

 

Hirdetés
Hirdetés