Autóhitel – most vagy később vásárolj autót?

Autóhitel – most vagy később vásárolj autót?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-27
 

Ha autóvásárlás előtt állsz, a finanszírozás mellett az is kulcskérdés lehet, hogy érdemes-e hitelt felvenni és most lépni, vagy inkább várni és tovább spórolni célszerű. Ami biztos, az egyenlet többismeretlenes, mutatjuk, mit érdemes átgondolni, megvizsgálni.

Két év alatt majd 70 százalékkal emelkedett a használt autók ára Magyarországon, és bár 2022 őszétől a drágulás üteme megtorpant, még most is rendesen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolni szeretne. Ha egy meghibásodás miatt nem várhat a dolog, nincs kérdés, mindenképpen lépni kell: így, ha saját megtakarításon felül banki forrás is szükséges, érdemes a jelenleg elérhető autóhitelek összehasonlítására a Bankmonitor kalkulátorát használni. 

A legjobb autóhitel kalkulátorokkal nem csak a banki ajánlatokat van lehetőséged áttekinteni, hanem:

  • részletesen tájékozódhatsz az egyes autóvásárlási hitel ajánlatokról
  • egyúttal elindíthatod az igénylést 
  • bankfüggetlen autóhitel szakértő válaszol felmerülő kérdéseidre 
  • aki ingyenesen vezet végig a folyamaton.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

Hirdetés

Autóvásárlás hitelből – hol járnak a hitelkamatok?

Mindazoknak, akiknek van ideje átgondolni az autóvásárlást, vagy -cserét, érdemes utánanézni, mi a helyzet most az autó- és hitelpiacon. Ahhoz ugyanis, hogy el tudjuk dönteni, mikor érdemes vásárolni, két fontos tényezőt kell elsődlegesen megvizsgálni: a hitelkamatokat, illetve az inflációt.

Az autóhitel tulajdonképpen egy szabad felhasználású személyi kölcsön konstrukciót takar. Napjainkban a legjobb ajánlatok nagyságrendileg 15 százalékos THM-mel érhetőek el (mivel a használt autót vásárlók zöme 2 és 3 millió forint közötti járművet keres, 3 millió forintos jövedelemre kalkuláltunk, 7 évre, nettó 400 ezer forintos jövedelemmel).

A Bankmonitor autóhitel keresője szerint a top 3 ajánlat az alábbiak szerint alakul:

  1. Az UniCredit Bank Stabil kamat személyi kölcsöne szerepel a lista élén 14,41 százalékos THM-mel, 55 453 forintos törlesztőrészlettel, ahol a teljes visszafizetendő összeg 4 658 048 forint.
  2. Második helyen jelenleg az MKB Bank Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitele áll 14,57 százalékos teljes hiteldíjjal, 56 089 forintos törlesztőrészlettel és 4 711 46 forintnyi összes visszafizetendővel.
  3. A dobogón még a Takarékbank Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitele is helyet kapott, ahol a THM 14,67 százalék, a törlesztési kötelezettség 55 717 forint, a teljes visszafizetendő pedig 4 694 256 forint.

Fontos
A banki ajánlat körültekintő kiválasztása kulcsfontosságú, a legolcsóbb és legkedvezőtlenebb ajánlatok között jelentős az árkülönbség.

Hol tart az áremelkedés?

Az autóhitelek költsége még bőven elmarad az infláció szintjétől. Ez pedig azt jelenti, hogy a kölcsön összegének mostani vásárlóértéke magasabb, mint annak a kamatokkal növelt összegnek, amit majd a banknak összességében visszafizetünk. 

A KSH adatai szerint idén februárban 25,4 százalék volt az infláció, ami a januári, 25,7 százalékos értékhez képest minimális csökkenést mutat. 

A teljes képhez fontos, hogy a hitelkamatok a következő időszakra (a futamidőre) vonatkoznak, míg a ma ismert infláció egy múltbéli adat. Épp ezért a várható inflációt érdemes összehasonlítani a most elérhető hitelkamatokkal. Ezen szempontokat figyelembe véve az áremelkedés miatt könnyen lehet olyan helyzet, hogy a hitelfelvétel összességében pénzügyi előnnyel jár.

A negatív reálkamat miatt tehát ha megpróbálunk félretenni és később kizárólag saját megtakarításból megvásárolni az autót, akkor addigra a jármű vételára jelentősen emelkedhet. Mivel a jelenlegi hitelkamatok az infláció alattiak, összességében fennáll annak a veszélye, hogy ezzel nem járunk jól, vagyis jóval drágább lesz később az autó, mintha ha ma megvásárolnánk hitelből.

Saját várakozásaink természetesen felülírhatják a helyzetet, hiszen

  • ha arra számítunk, hogy az áremelkedés kardinálisabb lesz, még jobban járhatunk az azonnali, hitelből történő vásárlással,
  • ha azt feltételezzük, hogy az infláció gyorsabban mérséklődik, akkor a mérleg nyelve a kivárás felé dől majd.

A kivárás, vagy elhalasztás indokolt lehet abban az esetben is, ha a kiszemelt autóra nincs feltétlenül szükségünk a közeljövőben, ez esetben nem marad érv a hiteligénylés mellett. A jelen gazdasági helyzetben a döntés előtt még fontosabb alaposan mérlegelni, figyelembe véve a saját élethelyzetet és az egyéb fizetési kötelezettségeket is.

Miért előnyös az autóhitel?

Autóvásárlásra jellemzően két konstrukció jöhet szóba, a lízing és az említett autóhitel. Magánszemélyek számára ugyanakkor az esetek döntő többségében a kölcsön lehet az ideális, hiszen a lízinggel szemben a személyi hitellel történő autóvásárláskor a megvásárolt jármű azonnal a tulajdonunkban kerül. Mindemellett a kölcsön nem igényel fedezetet, nincs szükség hozzá önerőre, a futamidő alatt végig fix a kamatozás és szabad felhasználású. Ez utóbbi miatt kicsivel a vételár feletti összeget igényelve az első nagy szervizre és az átiratási költségekre is futhatja.

A lízinggel szemben ráadásul az autóhitelek viszonylag gyorsan igényelhetők, a teljes folyamat akár 2-3 napon belül lezajlik, így hamar a számlánkon lehet az összeg. Ez pedig egy jó autóajánlat versenyében igen előnyös lehet.

Tudd meg, mennyi autóhitelt igényelhetsz a jövedelmeddel a Bankmonitor kalkulátorának segítségével!

Hirdetés
Hirdetés