Autóhitel – most vagy később vásárolj autót?

Autóhitel – most vagy később vásárolj autót?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-27
 

Ha autóvásárlás előtt állsz, a finanszírozás mellett az is kulcskérdés lehet, hogy érdemes-e hitelt felvenni és most lépni, vagy inkább várni és tovább spórolni célszerű. Ami biztos, az egyenlet többismeretlenes, mutatjuk, mit érdemes átgondolni, megvizsgálni.

Két év alatt majd 70 százalékkal emelkedett a használt autók ára Magyarországon, és bár 2022 őszétől a drágulás üteme megtorpant, még most is rendesen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolni szeretne. Ha egy meghibásodás miatt nem várhat a dolog, nincs kérdés, mindenképpen lépni kell: így, ha saját megtakarításon felül banki forrás is szükséges, érdemes a jelenleg elérhető autóhitelek összehasonlítására a Bankmonitor kalkulátorát használni. 

A legjobb autóhitel kalkulátorokkal nem csak a banki ajánlatokat van lehetőséged áttekinteni, hanem:

 • részletesen tájékozódhatsz az egyes autóvásárlási hitel ajánlatokról
 • egyúttal elindíthatod az igénylést 
 • bankfüggetlen autóhitel szakértő válaszol felmerülő kérdéseidre 
 • aki ingyenesen vezet végig a folyamaton.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

Hirdetés

Autóvásárlás hitelből – hol járnak a hitelkamatok?

Mindazoknak, akiknek van ideje átgondolni az autóvásárlást, vagy -cserét, érdemes utánanézni, mi a helyzet most az autó- és hitelpiacon. Ahhoz ugyanis, hogy el tudjuk dönteni, mikor érdemes vásárolni, két fontos tényezőt kell elsődlegesen megvizsgálni: a hitelkamatokat, illetve az inflációt.

Az autóhitel tulajdonképpen egy szabad felhasználású személyi kölcsön konstrukciót takar. Napjainkban a legjobb ajánlatok nagyságrendileg 15 százalékos THM-mel érhetőek el (mivel a használt autót vásárlók zöme 2 és 3 millió forint közötti járművet keres, 3 millió forintos jövedelemre kalkuláltunk, 7 évre, nettó 400 ezer forintos jövedelemmel).

A Bankmonitor autóhitel keresője szerint a top 3 ajánlat az alábbiak szerint alakul:

 1. Az UniCredit Bank Stabil kamat személyi kölcsöne szerepel a lista élén 14,41 százalékos THM-mel, 55 453 forintos törlesztőrészlettel, ahol a teljes visszafizetendő összeg 4 658 048 forint.
 2. Második helyen jelenleg az MKB Bank Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitele áll 14,57 százalékos teljes hiteldíjjal, 56 089 forintos törlesztőrészlettel és 4 711 46 forintnyi összes visszafizetendővel.
 3. A dobogón még a Takarékbank Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitele is helyet kapott, ahol a THM 14,67 százalék, a törlesztési kötelezettség 55 717 forint, a teljes visszafizetendő pedig 4 694 256 forint.

Fontos
A banki ajánlat körültekintő kiválasztása kulcsfontosságú, a legolcsóbb és legkedvezőtlenebb ajánlatok között jelentős az árkülönbség.

Hol tart az áremelkedés?

Az autóhitelek költsége még bőven elmarad az infláció szintjétől. Ez pedig azt jelenti, hogy a kölcsön összegének mostani vásárlóértéke magasabb, mint annak a kamatokkal növelt összegnek, amit majd a banknak összességében visszafizetünk. 

A KSH adatai szerint idén februárban 25,4 százalék volt az infláció, ami a januári, 25,7 százalékos értékhez képest minimális csökkenést mutat. 

A teljes képhez fontos, hogy a hitelkamatok a következő időszakra (a futamidőre) vonatkoznak, míg a ma ismert infláció egy múltbéli adat. Épp ezért a várható inflációt érdemes összehasonlítani a most elérhető hitelkamatokkal. Ezen szempontokat figyelembe véve az áremelkedés miatt könnyen lehet olyan helyzet, hogy a hitelfelvétel összességében pénzügyi előnnyel jár.

A negatív reálkamat miatt tehát ha megpróbálunk félretenni és később kizárólag saját megtakarításból megvásárolni az autót, akkor addigra a jármű vételára jelentősen emelkedhet. Mivel a jelenlegi hitelkamatok az infláció alattiak, összességében fennáll annak a veszélye, hogy ezzel nem járunk jól, vagyis jóval drágább lesz később az autó, mintha ha ma megvásárolnánk hitelből.

Saját várakozásaink természetesen felülírhatják a helyzetet, hiszen

 • ha arra számítunk, hogy az áremelkedés kardinálisabb lesz, még jobban járhatunk az azonnali, hitelből történő vásárlással,
 • ha azt feltételezzük, hogy az infláció gyorsabban mérséklődik, akkor a mérleg nyelve a kivárás felé dől majd.

A kivárás, vagy elhalasztás indokolt lehet abban az esetben is, ha a kiszemelt autóra nincs feltétlenül szükségünk a közeljövőben, ez esetben nem marad érv a hiteligénylés mellett. A jelen gazdasági helyzetben a döntés előtt még fontosabb alaposan mérlegelni, figyelembe véve a saját élethelyzetet és az egyéb fizetési kötelezettségeket is.

Miért előnyös az autóhitel?

Autóvásárlásra jellemzően két konstrukció jöhet szóba, a lízing és az említett autóhitel. Magánszemélyek számára ugyanakkor az esetek döntő többségében a kölcsön lehet az ideális, hiszen a lízinggel szemben a személyi hitellel történő autóvásárláskor a megvásárolt jármű azonnal a tulajdonunkban kerül. Mindemellett a kölcsön nem igényel fedezetet, nincs szükség hozzá önerőre, a futamidő alatt végig fix a kamatozás és szabad felhasználású. Ez utóbbi miatt kicsivel a vételár feletti összeget igényelve az első nagy szervizre és az átiratási költségekre is futhatja.

A lízinggel szemben ráadásul az autóhitelek viszonylag gyorsan igényelhetők, a teljes folyamat akár 2-3 napon belül lezajlik, így hamar a számlánkon lehet az összeg. Ez pedig egy jó autóajánlat versenyében igen előnyös lehet.

Tudd meg, mennyi autóhitelt igényelhetsz a jövedelmeddel a Bankmonitor kalkulátorának segítségével!

Hirdetés
Hirdetés