Az MKB Bank összeolvad a Budapest Bankkal, mit jelenthet ez a bank ügyfeleinek?

Az MKB Bank összeolvad a Budapest Bankkal, mit jelenthet ez a bank ügyfeleinek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-15
 

A Magyar Bankholding közmenye alapján a tervek szerint a Budapest Bank és az MKB Bank 2022. március 31-én egyesül. A fuzionált pénzintézet átmeneti neve MKB Bank Nyrt lesz. De milyen hatással lesz a változásnak a bankok ügyfeleire? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

Azt már mindenki tudhatta, hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank a közeljövőben egyesülni fog, az ütemezés azonban mindeddig kérdéses volt. A Magyar Bankholding közleményéből azonban már az időpontokról is több mindent megtudhatunk. A tervek szerint az első lépésben, 2022. március 31-én a Budapest Bank és az MKB Bank fog összeolvadni. (Az új bank neve átmenetileg MKB Bank Nyrt lesz, ugyanis a Budapest Bank olvad bele az MKB Bankba.)

A Takarék Csoport várhatóan a második lépésben, valamikor 2023. második negyedévében csatlakozik a fúzióhoz. Ezzel válik majd teljessé az új „Szuperbank”.

Nem kell aggódni egyik bank ügyfelének sem

A közlemény alapján az egyesülés nem fogja érinteni a bankok ügyfeleit:

A Budapest Bank és az MKB Bank termékei és szolgáltatásai az ügyfelek számára a korábban megszokott felületeken és módon továbbra is elérhetőek maradnak.

De mit is jelenthet ez a gyakorlatban?

1. Mi történik a lakáshitelekkel?

Egyik pénzintézet ügyfelének sem kell aggódnia, a lakáshitelek kondíciói nem változhatnak egy ilyen egyesülés esetén sem. Vagyis a Budapest Bank lakáshitelei és az MKB Bank lakáscélú kölcsöneinek sem fog emelkedni a kamata a fúzió miatt.

Ilyen egyoldalú kamatmódosításra a jogszabály nem is ad lehetőséget. A bankok csak a kamatperiódus lejáratakor változtathatnak egyoldalúan a kamaton és akkor is csak a hitelszerződésben és a jogszabályban foglalt kereteknek megfelelően tehetik meg ezt. (Egy fix kamatozású kölcsön kamata például az összeolvadást követően sem módosulhat, annak mértéke a teljes futamidő alatt változatlan marad.)

2. Mi a helyzet a személyi kölcsönökkel?

A személyi kölcsönnel rendelkező adósoknak sem kell aggódnia. Az MKB Bank személyi hitelei és a Budapest Bank személyi kölcsönei sem lesznek hirtelen drágábbak. A jelenleg elérhető konstrukciók jó része fix kamatozású. Vagyis a kölcsönök kamata, törlesztőrészlete a futamidő alatt nem változhat. Ezt a tényt pedig az egyesülés sem fogja befolyásolni.

3. Változhatnak a betéti kamatok?

A megtakarítással rendelkezőknek sem kell aggódniuk. A lekötött betétek kamata sem változhat meg egyik pénzintézetnél sem a lekötés futamideje alatt. (Természetesen azon betétek feltételei változhatnak, amelyeknek a kamata valamilyen mutató értékének alakulásához volt kötve eredetileg is. De ebben az esetben a változás az eredeti szerződésből ered.)

4. Megdrágulhatnak a bankszámlák?

Az MKB Bank bankszámláinál és a Budapest Bank számlacsomagjainál sem várható az összeolvadást követően semmilyen drágulás, áremelkedés. a jogszabály alapján a bankhoz kapcsolódó díjakat minden évben az infláció mértékének megfelelően lehet megemelni.

Emellett a banktól független, harmadik féltől függő díjtételek drágulhatnak abban az esetben, ha a harmadik fél árat emelne. (Például az SMS értesítések díját megemelheti a bank abban az esetben, ha a telefontársaság díjat emelne feléjük.)

Azonban kizárólag két bank egyesülése, összeolvadása miatt nem változhatnak a bankszámlák költségei.

 

Hirdetés
Hirdetés