Az online kalkulátortól a dedikált tanácsadóig – itt van, mire számíthat, ha a CIB Banknál igényel vállalkozói hitelt (X)

Az online kalkulátortól a dedikált tanácsadóig – itt van, mire számíthat, ha a CIB Banknál igényel vállalkozói hitelt (X)
Hirdetés

Cikk2024-09-23
 

A CIB Bank minden lehetséges csatornán igyekszik támogatni a finanszírozási lehetőségeket kereső vállalkozásokat: online hitelajánlat-készítő kalkulátor és dedikált tanácsadó is rendelkezésre áll az ügyfeleknek ahhoz, hogy megtalálják a számukra kedvező megoldást.

A banki finanszírozást igénybe venni készülő mikro-, kis- és középvállalkozók számára sokszor nehézséget okoz annak megállapítása, hogy milyen lehetőségeik vannak, mekkora a mozgásterük a hitelfelvétel során: ezt a nehézséget hivatott csökkenteni a CIB Bank online ajánlatkészítő kalkulátorának használata, amelynek révén az ügyfél néhány gombnyomással, akár a kanapé kényelméből megtudhatja, hogy hitelképes vagy sem, és ha igen, akkor milyen feltételek mellett – nyilatkozta a Bankmonitornak Fetter István, a CIB Bank kisvállalati divíziójának vezetője.

Ha az ügyfél netán az online kalkulátor adatai alapján nem hitelképes, a pénzintézet tanácsadói – immár személyesen – megpróbálnak egyedi finanszírozási megoldást találni a vállalkozásának. Ha pedig az online kalkuláció során hitelképesnek bizonyult ügyfél az e-mail címét és a telefonszámát is megadja, a CIB Bank tanácsadója akár még napon belül megkeresi, és immár szóbeli tájékoztatást is nyújt a korábban már megadott, nem kötelező érvényű (indikatív) ajánlat mellett.

A hiteligénylési folyamat – emelte ki Fetter István – persze nemcsak az online kalkulátorral indítható el, hanem a CIB Bank országos lefedettséget biztosító, 59 olyan bankfiókból álló értékesítési hálózatán keresztül, ahol a 90 vállalati banki tanácsadó egyike áll az ügyfelek rendelkezésére úgy, hogy minden egyes vállalati ügyfélnek dedikált tanácsadója van. A fiók- és tanácsadói hálózatot a CIB Banknál kiegészíti egy tíz fős vállalati akvizítori csapat is, amelynek kifejezetten az a feladata, hogy az ország bármely pontján személyesen is meg tudjon jelenni az ügyfélnél, és helyben szolgálja ki az igényeit, legyen szó akár számlanyitásról vagy finanszírozásról. “A CIB Bank folyamatosan kiemelt figyelmet fordít a tanácsadók képzésére: az a célunk, hogy megismerjük az ügyfél terveit, és partnerként, bizalmi viszonyt kialakítva segítsük ezek megvalósításában, mégpedig úgy, hogy csak olyan termékeket és szolgáltatásokat kínálunk fel nekik, amelyekre valóban szükségük van” – emelte ki Fetter István.

A pénzintézet tapasztalatai szerint a mikro- és kisvállalkozásoknál alapvetően a KAVOSZ Széchenyi Kártya Program keretében történik a hitelezés: a CIB Bank Kisvállalati Divíziójában százból kilencvenöt ügylet ezekhez a támogatott konstrukciókhoz kapcsolódik. Természetesen – tette hozzá Fetter István – létezik piaci alapú finanszírozás, de az a kisvállalati ügyfeleknek kevésbé vonzó, hiszen a piaci kamatok még mindig jóval magasabbak, mint a kedvezményes kondíciók mellett kínált támogatott konstrukcióké. Emellett az ügyfelek döntő többsége a kiszámítható feltételeket biztosító, fix kamatozású finanszírozást keresi: persze ez megoldható a piaci alapú konstrukcióknál is, ám – érthető okokból – magasabb áron, mint a változó kamatozásnál. A mikro-, kis és középvállalkozások jellemzően a forinthitelt preferálják, bár számukra is adott a lehetőség arra, hogy euróban vagy más devizanemben vegyenek fel hitelt. A hitelek mellett ennek az ügyfélkörnek is elérhető a sokszor hitelezés helyett is alkalmazható garanciák széles köre és a lízingfinanszírozás is.

Az említett termékek és megoldások – emelte ki Fetter István – minden finanszírozási igényt kielégítenek, legyen szó akár rövid-, közép-, vagy hosszú távú finanszírozásról: utóbbinál a futamidő akár tíz év is lehet. A hitelek éppúgy felhasználhatók forgóeszköz- és működőtőke-finanszírozásra – tehát teljeskörűen lefedik a vevő-szállító-készlet hármast –, de ugyanúgy elérhetők beruházási célú hitelek is, legyen szó ingatlan vásárlásáról, vagy gép, eszköz, jármű beszerzéséről. A hitelek egy részénél további kamatkedvezmény is elérhető, ha az ügylet megfelel a fenntarthatósági (ESG) szempontoknak is: így például épületek szigetelését, energiahatékony rendszerek vásárlását, vagy napelemparkok telepítését finanszírozza. Ezeknek a konstrukcióknak általános jellemzője még, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 80 százalékos készfizető kezességvállalása áll mögöttük: ez azt jelenti, hogy nemfizetés esetén, ha a kezességvállalási feltételek teljesülnek, az állami társaság a teljes hitelösszeg nyolcvan százalékát megtéríti a bankoknak. Ez ugyan nem minősül garanciának, de mivel a Garantiqa jó és megbízható partner, és a bevonásához kevés feltételnek kell eleget tenni, a szerepe szinte úgy értékelhető, mintha egy garancia állna a hitelek mögött.

Hirdetés