Banki értesítések: tízezreket spórolhatunk egy jó döntéssel

Banki értesítések: tízezreket spórolhatunk egy jó döntéssel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-12
 

Bankszámláink és bankkártyáink sokkal több lehetőséget nyújthatnak, mint azt elsőre gondolnánk. Tízezreket spórolhatunk éves szinten egy-egy jó választással, beállítással, nem utolsó sorban pedig biztonságban tudhatjuk a pénzünket. De mit tegyünk ahhoz, hogy naprakészek legyünk pénzügyeinkkel és egyszerű legyen számunkra a bankszámlánk használata? Első körben nézzük át a banki értesítéseket, azaz legyünk képben minden pillanatban a bankszámlánkkal. Ennek pedig a legjobb módja, ha minden történésről értesülünk.

A bankszámlánkon történő mozgásokról sms vagy push-üzenet formájában értesülhetünk. Az smsen keresztüli banki értesítés egy 30 éves találmány, és igazán jó megoldást nyújtott az eddigiekben, azonban a technológia fejlődésével leáldozni látszik ennek a szolgáltatásnak, és nem csupán amiatt, mert igen sokba kerül.

PUSH vagy SMS? Melyiket válasszuk?

Az sms-értesítések költsége éves szinten akár tízezrekre rúghat és sajnos az egyik legdrágább számlavezetési költségtípus. A legtöbb banknál havi csomagdíja és darabdíja is van, és ha minden tranzakcióról kérünk értesítést, akkor egy olcsóbb konstrukció esetén is havi 1000-1500 Ft-ot csak az sms-szolgáltatásra fizetünk ki.

Havi szinten mekkora költséget jelenthet ez bankonként?

Mennyibe kerül az sms- és push-értesítés egy átlagfelhasználó számára?

Jól látszik, hogy egy átlagosnak mondható számlaforgalom mellett is éves szinten akár több mint 30 ezer forintra is rúghat az SMS értesítés díja. Megér a biztonság ennyit valóban, de mi a helyzet akkor, ha van teljesen ingyenes lehetőség is? A Bankmonitor bankszámla kalkulátora segítségével könnyen megnézhetjük, hogy milyen ingyenes bankszámlák közül válogathatunk, ahol elérhető a Push-üzenet, a számlavezetés mellett pedig az átutalások is ingyenesek, ráadásul még éves kártyadíjunk sem lesz.

Jó tudni
Az SMS kényelmes és megszokott ugyan, de amellett, hogy elég drága szolgáltatás, sokkal jobban ki van téve a visszaéléseknek is, mert kevésbé védettek a csalásokkal szemben.

Ma már szinte az összes mobilbank applikációban működik az sms alternatívája, a push-üzenet. Érdemes tehát megismerkedni ezzel a díjmentes lehetőséggel.

Mit tud a Push-üzenet?

Egyre népszerűbbek és elterjedtebbek az úgynevezett push-üzenetek, mivel gyors és biztonságos módot nyújtanak a banki tranzakciókkal kapcsolatos értesítések fogadására. Ma már az összes nagyobb banknál elérhetőek az okostelefonnal rendelkező ügyfelek számára, ráadásul díjmentesen.

A push-üzenet, azaz „leküldéses értesítés”, egy olyan rövid üzenet, amelyet egy weboldal vagy alkalmazás küld a felhasználó eszközére, és nem csak szövegeket, hanem vizuális elemeket is tartalmazhat. Banki applikációk vonatkozásban ezt az alábbi típusokra oszthatjuk:

  • Tranzakciós értesítések: valós időben jelzik, ha valamilyen pénzmozgás történik a számlánkon, például kártyás vásárlás, átutalás vagy készpénzfelvétel. Ezen belül külön tudjuk kezelni a számlamozgásokról (terhelések, jóváírások) és a kártyás tranzakciókról (kártyás vásárlások) történő értesítéseket.
  • Fizetési értesítések: fizetési emlékeztetők, például számlák befizetésére, hiteltörlesztő esedékességére vonatkozóan.
  • Biztonsági értesítések: bankunk figyelmeztethet gyanús tevékenységekre, például szokatlan pénzmozgásra, ismeretlen helyről történő belépésre.
  • Promóciós és ügyféltámogatási értesítések: bankunk értesíthet új termékekről, akciókról, változásokról, számlakivonatokról.

Az üzeneteket az applikációnkon belül tudjuk személyre szabni, beállíthatjuk, hogy milyen típusú értesítéseket szeretnénk kapni.

Számos előnnyel rendelkeznek:

  • gyorsaság: valós időben jelennek meg a telefonunk kijelzőjén, kritikus esetben (például ismereten helyen történő használat) azonnal tudunk cselekedni pár kattintással
  • biztonság: a banki alkalmazás zárt rendszerén érkeznek és titkosítva vannak, így kevésbé vannak kitéve csalási kísérleteknek
  • díjmentesség: ingyenes értesítések, nincs külön csomagdíj vagy darabdíj, mint az sms esetében
  • interaktív élmény: közvetlen cselekvésre ösztönözhetnek, akár azonnal megnézhetjük az adott tranzakció részleteit, vagy indíthatunk egy gyors ügyintézést
  • személyre szabható: beállíthatjuk, hogy milyen típusú értesítéseket szeretnénk kapni (például csak kártyás tranzakciókról, csak bejövő utalásról, vagy biztonsági értesítéseket)

Fontos azonban kiemelnünk, hogy az értesítések azonnali fogadásához elengedhetetlen az internetkapcsolat, használatához pedig az okostelefon megléte.

Elsőre talán szokatlannak tűnhet, hogy nem az sms-központban kell keresnünk az értesítéseket, de pár alkalom után ugyanolyan rutinosan és egyszerűen fogjuk kezelni, ahogy azt az sms-ekkel is tettük. Számos újdonságot fogunk felfedezni, beállíthatjuk a mobilapplikáción, hogy miről kapjunk üzenetet. Nem kell szelektálnunk és összeghatártól függetlenül, mindenről is kérhetünk értesítést, ha úgy érezzük biztonságban magunkat.  Naprakészen követhetjük a bankszámlánk állapotát, mindezt pedig ingyenesen.

Mikor döntsünk az SMS-értesítés mellett?

Amennyiben nem rendelkezünk okostelefonnal, nincs internetelérésünk, az SMS a legjobb opció. Ebben az esetben is tudjuk optimalizálni a költségeinket, ha például csak bizonyos összeg feletti tranzakciókról kérünk értesítést, vagy számlacsomagot váltunk. De manapság már egészen könnyen válthatunk bankot is, amennyiben máshol kedvezőbb feltételekkel kínálnak értesítés-csomagot.

Hirdetés

Hirdetés

Melyik számlacsomag lesz a legjobb számunkra?

Érdemes átnézni a Bankmonitor bankszámla-kalkulátorával, hogy a saját szokásaink alapján milyen kedvező számlacsomagok közül válogathatunk. Ráadásul már négy ingyenes bankszámla elérhető a Bankmonitoron keresztül. Amennyiben bankváltáson gondolkodunk, kérjük szakértő segítségét, akivel átnézhetjük a szokásainkat, igényeinket, hogy a számunkra legideálisabb számlacsomagokból tudjunk választani, akár online igényléssel és extra kedvezményekkel.

Hirdetés
Hirdetés