Beszéljünk a sikerekről is! Mennyit nyerhet egy családi cég finanszírozása átalakításán?

Beszéljünk a sikerekről is! Mennyit nyerhet egy családi cég finanszírozása átalakításán?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-13
 

Tömören válaszolva a címben feltett kérdésre: sokat! Nem csak pénz- és időmegtakarítást hozhat ugyanakkor a finanszírozási szerkezet átalakítása, hanem nagyobb döntési szabadságot, rugalmasabb feltételeket a működés során. Sőt, a családi cégek számára különösen fontos szempontok egyedi figyelembe vétele is lehet reális cél – derül ki a Dunagabona cégvezető tulajdonosával, Dr Berta Lászlóval és a Bankmonitor vezető vállalatfinanszírozási szakértőjével, Csányi Franciskával folytatott beszélgetésből.

Sok hazai családi vállalkozás számára lehet ismerős az a történet, amelyet Berta László osztott meg velünk a beszélgetésünk során. Egy 30 éves működési múlttal rendelkező családi vállalkozás finanszírozási szerkezete hasonlóan formálódik, mint egy békebeli családi ház, amelyet a nagypapa kezdett el építeni, aztán az évek során valamit mindenki hozzátett. Meg is látszanak persze ennek nyomai – kicsit szedett-vedett. Eljön azonban az a pillanat, amikor egy ilyen historikusan épülő finanszírozási struktúra már kényelmetlen: célszerű egy egységes, jól kezelhető megoldásra váltani.

A bankváltásra ugyanakkor a vállalatvezetők általában úgy tekintenek, mint egy vesszőfutásra. Nos, Berta László szerint sem könnyű, de egy jó karban lévő, törvényes keretek között működő vállalkozásnak nem megoldhatatlan feladat – egy vállalatfinanszírozási szakértő bevonása pedig számottevően egyszerűsítheti a folyamatot. Ahogy fogalmazott:

a Bankmonitor szolgáltatása egyfajta tükör a vállalatnak, amely segít a problémák feltárásában.

 

 

Hirdetés

Hirdetés

1,5 milliárdos hitelszerkezet-átalakítás bankváltással

A Dunagabona Kft.-nél másfél milliárdos hitelkeret bankváltással együtt járó átstrukturálása zárult le az elmúlt hetekben. A cégnél a klasszikus gabonakereskedelmi tevékenység mellett, a Pentele Zrt-n keresztül mintegy ezer hektáron gazdálkodás is folyik. Nem egyszerűen finanszírozható szegmensben működnek tehát.

Csányi Franciska nem problémákról, hanem kihívásokról beszélt azonban az ügylet részleteit bemutatva. Tükrében az látszott, hogy a meglévő finanszírozási megoldások sok szempontból nehezítették a cég rendelkezésre álló hitelkeretének lehívását, gúzsba kötve ráadásul a vállalatot olyan biztosítéki elemekkel is, amik láthatóan nem szükségesek egy modern hitelszerkezet mögé. A kihívások közé tartozott mindemellett, hogy a családi vállalkozás számára preferencia volt a készfizető kezességvállalás mellőzése, amely a támogatott finanszírozási megoldások gyakori eleme.

Fontos
Innen indultak, azzal az elvárással, hogy egy olyan rugalmas hitelkeret álljon a cégcsoport rendelkezésére, aminek a lehívása, nyilvántartása, visszafizetése jóval egyszerűbb, mint a korábbi, „szedett-vedett” megoldáshalmaz volt.

Tízmilliós költségmegtakarítás – rugalmasabb feltételrendszer

A korábbi három bank helyett jelenleg egy bankkal dolgozik a Dunagabona. A szerződéscsomag egy cash-pool rendszerben biztosítja a két cég (a Dunagabona és a Pentele) finanszírozását – mindkét vállalkozás igényei szerint hívhat le a keretből, nincs szükség bonyolult keresztfinanszírozási ügyletekre a vállalkozások között. Mindez békebeli kamatok mellett.

A vállalat megtakarításai közül Berta László az időt emelte ki az első helyen. Jóval egyszerűbbé vált a finanszírozás, ami a társaság menedzsmentjének a leterheltsége miatt rendkívül fontos szempontnak tartottak. Az árazást illetően 10 millió forint nagyságrendű megtakarítást látnak most. Mindemellett vagyonelemeket is sikerült kivonni a biztosítékok közül.

A folyamatot értékelve jelezte továbbá, hogy a banki tanácsadó nem csak tükröt tart a cégvezetők elé, közvetíti a titkos vágyakat is a bankok felé. Gondolva itt a kezességvállalás mellőzésére vonatkozó tulajdonosi igényre, a családi tulajdonban lévő biztosítékok kiváltására vagy épp a korábban elképzelhetetlennek tűnő kamatszintre.

Hogyan juthatunk el az optimális megoldáshoz?

Csányi Franciska finanszírozási szakértő közreműködését egy katalizátorhoz hasonlította: segíti a felek közötti kommunikációt, kiemelve – rendkívül fontos, hogy a bank és az ügyfél megtalálja a közös hangnemet, amely mindkét félnek komfortos, hisz mit sem ér egy bármilyen jó megállapodás, ha nem harmonikus a kapcsolat a cég és a bank között.

A szakértő a vállalatot teljesen objektív módon képviseli a bank felé – hangsúlyozta. „Más a szempontrendszerünk, ez segít abban, hogy megtaláljuk az optimális megoldást úgy, hogy a cégnek ne kelljen érdemi kompromisszumokat kötni a fejlesztési elképzelések vagy a nyereségesség szempontjából” – hangsúlyozta.

A munka a cég működésének, pénzügyi hátterének megismerésével kezdődik, illetve annak megvizsgálásával, hogy a meglévő struktúra hogyan optimalizálható.

Ezt követően kerül csak sor a bankok megkeresésére.

„Egyszerre több bankhoz is beadjuk az általunk előkészített hitelkérelemet. Tesszük ezt egyrészt azért, hogy versenyeztessük a bankokat. Másik oldalról viszont ez biztonságot is ad, előfordulhat ugyanis olyan helyzet, hogy egy váratlan momentum miatt visszalép az egyik bank, vagy olyan plusz feltételt kér, amit nem tudunk vagy nem akarunk megadni, ilyenkor nem kell újrakezdeni az egész történetet, hanem folytathatjuk a többi ajánlattal” – mondta el a szakértő.

A feladatok feltárása, a bankokkal folytatott tárgyalások, és a finanszírozó kiválasztásának segítésével nem ér azonban véget a hitelszakértő munkája. „A szerződéses szakasz jelentőségét sokat nem kezelik a helyén – emelte ki Csányi Franciska, hangsúlyozva – ezek egyedi szerződések. Itt nem csak az a fontos, hogy a hitel lehívásához milyen feltételek kapcsolódnak, hanem az is, hogy mi következik a szerződés aláírását követően.

Nem mindegy, hogy a szerződés ideje alatt hogyan köti vagy nem köti gúzsba a bank a vállalkozást.

A hitelszakértő az, aki a teljes közel száz oldalas dokumentumot átvizsgálja, és véleményezi, az apróbetűs részekkel együtt. Ha pedig szükséges, akkor segíti az egyeztetést azokról a szerződéses kötelezettségekről, amelyek a cég számára hosszú távon nem komfortosak.

A Dunagabonánál például a tőzsdei készletek árazásával kapcsolatosan voltak olyan félreértések, amelyeket tisztázni kellett ebben a szakaszban.

Hónapokra kell készülni

Egy ilyen tranzakciónak az időigénye persze nem kevés. A Dunagabonánál másfél évet vett ez igénybe, de fél évvel mindenképp számolni kell – ezt Berta László és Csányi Franciska is hangsúlyozta. Fontos továbbá, hogy meg kell találni a megfelelő időszakot, amikor egy ilyen folyamat végig vihető. A Dunagabona például egy keresztfélévben dolgozó vállalat. A nyári időszak az, amikor a hitelkitettsége a legalacsonyabb. A konkrét esetben erre az időszakra volt célszerű a tranzakciót időzíteni.

Fontos
Ez az idő elképesztően soknak tűnhet. Számottevően rövidítheti, egyszerűsítheti azonban a folyamatot, ha a cég jól fel van készülve, napra kész kimutatások állnak rendelkezésre. Fél-egy évvel azonban mindenképpen számolni kell.

Kiknek tudnak segíteni szolgáltatásaikkal a Bankmonitor szakértői?

A vállalatok általában három tipikus helyzetben keresik fel Bankmonitor szakértőit:

  • Amikor már olyan bonyolult a hitelszerkezet, amely számottevően nehezíti a cég finanszírozását.
  • Amikor valaki kivételesen jó helyzetben van, és versenyeznek érte a bankok – ilyenkor a szakértő abban tud segíteni, hogy megtalálja azt a versenyzőt, aki cége számára a legjobb lehet, illetve olyankor
  • amikor kérdés, hogy megkapja-e a beruházásához a vállalkozás azt az összeget, amelyre szüksége lenne.

Csányi Franciska felhívta ugyanakkor a figyelmet egy negyedik lehetőségre is, nevezetesen arra, amikor egy cég már hosszú ideje van egy banknál. „A bankok hajlamosak az elkényelmesedésre. Míg egy új ügyfél megszerzése érdekében egészen elképesztő kedvezményekre is készek, régi partnereik esetében kevésbé rugalmasak. Érdemes tehát felrázni a régi banki kapcsolatokat is időnként” – hangsúlyozta.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés