CSOK Plusz hitelcélok 2024-ben: Milyen lakáscélokra használhatod?

CSOK Plusz hitelcélok 2024-ben: Milyen lakáscélokra használhatod?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-09
 

A 2024-ben elstartolt CSOK Plusz kifejezetten vonzó lehetőségeket nyújt azok számára, akik lakásvásárlásra vagy házépítésre készülnek. A támogatott hitel többféle lakáscélra is igényelhető, viszont érdemes pontosan tisztában lenni azzal, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük az igénylőknek. Mutatjuk, mire használható a CSOK Plusz, és mire nem, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki ebből a lehetőségből.

A CSOK Pluszról dióhéjban

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény új eleme, a CSOK Plusz a gyermekvállalást tervező házaspároknak segíthet kedvező kamatozású ingatlanhitelhez jutni. A minimális kölcsönösszeg 2,5 millió forint, legfeljebb pedig 50 millió forintot lehet igényelni különböző lakáscélokra. A hitelösszeg a meglévő és vállalt gyermekek számától is függ, egy babát azonban mindenképpen vállalni kell ahhoz, hogy felvehessük a támogatott kölcsönt.

A CSOK+ lakáshitel alapvető tulajdonságai:

  • legfeljebb 3%-os fix kamatozás
  • minimum 10, maximum 25 éves futamidő
  • a hitel igényléséhez ingatlanfedezetre és önerőre is szükség van
  • a folyósítást követő első évben csak az ingatlanhitel kamatai fizetendők (a tőketartozás nem), amelynek köszönhetően az első 12 hónapban közel 50 százalékkal kedvezőbb a havi törlesztőrészlet
  • az első gyermek érkezésével a törlesztőrészletek fizetése 12 hónapra felfüggeszthető
  • a második újonnan született baba érkezésével (minden gyermek után) 10 millió forinttal csökken a fennálló tartozás.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen célokra igényelhető a támogatott hitel?

A CSOK Plusz 2024-ben többféle lakáscélhoz nyújt támogatást. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb hitelcélokat, amelyekre igénybe vehető:

  • Használt otthon vásárlása
  • Újépítésű ingatlan vásárlása
  • Házépítés
  • Házbővítés
  • Használt ingatlan vásárlásával egy időben megvalósuló bővítés.

Igényelhető-e építési telek vásárlására, lakásfelújításra, vagy hitelkiváltásra?

Gyakran merül fel az érdeklődők részéről, hogy a közvetlenül a lakáscélokhoz kapcsolódó célokhoz is igénybe vehető és felhasználható-e a kedvezmény. Ugyanakkor az előbbiekben felsoroltakon túl más célra nem nyújtható a támogatott lakáshitel.

Így a CSOK Plusz nem fordítható telekvásárlásra. Ez azt jelenti, hogy ha saját építésű ingatlant tervezel, a telek megvásárlásához saját forrásokat vagy piaci hitelt kell igénybe venni. Érdemes előre gondolkodni, és úgy tervezni a telekvásárlást, hogy az építkezés és a telek finanszírozása összhangban legyen.

Az államilag támogatott hitel továbbá nem vehető igénybe felújításra vagy korszerűsítésre sem. Ha meglévő ingatlanodat szeretnéd bővíteni, arra van lehetőség, de a felújítást vagy korszerűsítést saját megtakarításból vagy más forrásból kell fedezni. Ugyanakkor, ha 5000 főnél kisebb, preferált kistelepülésen élsz, 2024-ben is elérhető a Falusi CSOK, amely akár korszerűsítésre is felhasználható. Ezen támogatás mellé idén is igénybe vehető a már jól ismert CSOK-hitel is, ami szintén fordítható korszerűsítési célokra.

Sajnos a CSOK Plusz lakáscélú hitelkiváltásra sem igényelhető, viszont ha korábban lakáshitelt vettél fel, és szeretnéd tudni, hogy most milyen ajánlatok vannak arra, hogy lecseréld drága kölcsönödet, akkor a hitelkiváltás kalkulátort érdemes használnod a Bankmonitor kapcsolódó oldalán.

Milyen ingatlanra vehető fel a kedvezményes lakáshitel a CSOK Plusz?

Milyen ingatlanra vehető fel a támogatott hitel?

A CSOK Plusz 2024 a következő ingatlanok vásárlására használható: használt lakás vagy ház, újépítésű társasházi lakás, újépítésű ház és saját építésben készülő ház.

A minimális alapterületre is vonatkoznak követelmények az alábbiak szerint:

Lakás: Egy gyermek esetén minimum 40 négyzetméter, két gyermek esetén 50 négyzetméter, három vagy több gyermek esetén 60 négyzetméter.

Önálló lakóház: Egy gyermek esetén minimum 70 négyzetméter, két gyermek esetén 80 négyzetméter, három vagy több gyermek esetén 90 négyzetméter.

A hitelképesség sarkalatos pontja az igénylésnek

A kedvező lakáshitellel tehát számos lakáscél megvalósítható, de érdemes alaposan áttekinteni a feltételeket, hogy biztosan a legjobb döntést hozhasd. Sorsdöntő lehet például az igénylők hitelképessége. Mit jelent ez?

A CSOK Plusz hitel felvételéhez nem csak a támogatás feltételeinek kell megfelelni, hanem hitelképesnek is kell lenni. A bank hitelbírálatot végez, azaz megvizsgálja, hogy az igénylő képes-e a havi törlesztőrészletek megfizetésére. Nehezíti a dolgot, hogy ahány bank, annyi hitelbírálati folyamat, így az alapfeltételeknek való megfelelés ugyan jó kiinduló alap, de ezen túl más és más elvárásokkal találkozhatunk a pénzintézeteknél. Nézzük, mik az alapfeltételek!

Mit vesznek figyelembe a hitelképesség vizsgálatánál a bankok:

  • Igazolt, rendszeres jövedelem
  • Meglévő önerő
  • Korábbi hitelek és azok törlesztése
  • Bankszámlakivonatokból látható pénzügyi magatartás, szokások
  • Munkaviszony típusa
  • Kiegészítő jövedelmek (pl. bérbeadásból)

Fontos, hogy a CSOK Plusz esetén nem vonható be további adóstárs a hitelszerződésbe, így a házaspárnak önállóan kell megfelelnie a hitelképességi elvárásoknak.

Hogyan érdemes elindulni?

Ha érdekel a CSOK Plusz kínálta lehetőség és szeretnéd megtudni, hogy jogosult vagy-e rá, illetve hogyan hozhatnád ki belőle a legtöbbet, érdemes a Bankmonitor.hu segítségét igénybe venni. CSOK Plusz kalkulátorunkkal egyszerűen kiszámíthatod, hogy mekkora támogatásra lehetsz jogosult, és milyen feltételek mellett igényelheted a támogatott hitelt. Emellett tapasztalt tanácsadó fog segíteni eligazodni a folyamatban, és megtalálja számodra a legkedvezőbb megoldást.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

De ne aggódj, megtaláljuk a megoldást!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés