Drágul a CSOK Plusz az egyik nagybanknál – vége a kedvezménynek?

Drágul a CSOK Plusz az egyik nagybanknál – vége a kedvezménynek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-15 Frissítve: 2024-08-21
 

Az egyik nagybank váratlanul megemelte a CSOK Plusz termékre érvényes kamatát 2024. augusztus 16-től. Mi áll a háttérben? Kit és hogyan érint ez a változás? Egy biztos, a kedvező kamatozású, támogatott lakáshitelt kínáló bankok sorrendje átalakul, vagyis fontosabb lehet a bankválasztás mint valaha.

Augusztus 16-tól megemeli az MBH Bank a CSOK Plusz kamatát, derül ki a pénzintézet ma megjelent hirdetményéből. A támogatott hitel kamata 2,89 százalékról 3 százalékra nő, a 11 bázispontos változás nem tűnik jelentősnek, mégis komoly hatása lehet az ügyfelekre.

Hogyan alakult eddig az idei évben a hitelpiac?

Komoly fellendülést hozott az idei év a lakáspiacon: 2024 első fél évében a lakáscélú jelzáloghitel-szerződések összege több mint kétszerese volt a teljes 2023-as év volumenének. A lakáshitel piac erősödését jól mutatja, hogy 2024 júniusban a lakáshitel-szerződések értéke 139%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának adatát. Bár a 2023-as visszaesés után volt is hova fejlődni, a jelenlegi számok mégis figyelemre méltóak.

A lakáshitelezés felfutásának hátterében több tényező is áll, többek között az élénkülő gazdasági folyamatok, a mérséklődő kamatkörnyezet, a THM plafon bevezetése, valamint a fogyasztói bizalom javulása. Különösen kiemelkedő a CSOK Plusz program bevezetése, amely jelentősen hozzájárult a lakáshitel-piac élénküléséhez.

Az új Családi Otthonteremtési Kedvezmény, közismert nevén a CSOK Plusz az idei évben startolt el, és már most jelentős hatással van a piacra. Az idei első félév adatai alapján a támogatott lakáshitel a teljes lakáshitel-szerződések 26,7%-át tette ki, ami jól mutatja a program népszerűségét. Ez alapján jól látható, hogy a CSOK Pluszt érintő jogszabályi, vagy banki változtatás hatással lehet a teljes hitelpiacra is.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyibe kerül a támogatott lakáshitel?

A CSOK Plusz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény legújabb eleme, amely kifejezetten gyermekvállalást tervező házaspároknak kínál támogatott hitelt. A korábbi CSOK támogatásokkal ellentétben, a 2024-től elérhető konstrukciónak nincs vissza nem térítendő támogatási része, helyette kamattámogatott hitelt lehet igényelni, 2,5-50 millió forint közötti összegben.

Az új, támogatott lakáshitel alapvető feltételei között szerepel a maximum 3%-os fix kamat, minimum 10 és maximum 25 éves futamidő, valamint az alacsonyabb banki költségek. A legnagyobb vonzerő talán a második és további gyermekek születése utáni tartozáselengedés, amely lehetővé teszi, hogy a családok kevesebbet fizessenek vissza, mint amennyit felvettek. Bővebben kapcsolódó oldalunkon találhatsz információkat a támogatás feltételeiről, most pedig nézzük meg, hogy kit és hogyan érint a jelenlegi változás.

CSOK Plusz drágulás: mi történt és kiket érint?

Habár a CSOK Plusz kölcsön kamata maximum fix, 3%, ez nem jelenti azt, hogy minden banknak ezen az áron kell hirdetnie a lakáshitelt. Az egészséges piaci verseny szellemében a mai napig két banknál is ennél kedvezőbben, 2.89%-os kamattal volt elérhető a támogatott hitel.

Fontos
A rossz hír, hogy 2024. augusztus 16-tól az MBH Bank megemeli a CSOK Plusz kamatát és a továbbiakban a legtöbb versenytársához hasonlóan 3%-os kamat mellett nyújtja a kölcsönt.

A másik bank, aki kedvezőbben határozta meg az árazást, a Gránit Bank egyelőre még nem lépett, így jelen pillanatban ennél a banknál érhető el a legkedvezőbb feltételekkel a támogatott lakáshitel.

Az emelés mögött több tényező is meghúzódhat, például az önkéntes THM plafon érdemben felgyorsította a piaci kölcsönöknél kamatcsökkenést és mesterségesen lent is tartotta a kamatokat. Ebben a helyzetben elképzelhető, hogy a bank más, a kamatplafonon kívül eső termék árát emeli meg. (Azt hozzá kell tenni, hogy az év második felében már nincs érvényben a THM plafon, vagyis a piaci hitelek kamata is emelkedhet.)

Mit jelent a változás a CSOK Plusz hiteligénylők számára?

Nézzük meg ezt egy 15 és egy 30 millió forintos kölcsönössszeg esetén is. Előbbi az egy gyermekesek, utóbbi a kétgyerekes által igényelhető maximális összeg.

SOK Plusz összege meglévő és vállalt gyermekek esetén.

Mennyit emelkedik a törlesztő 15 millió Ft hitelösszegnél?

A 2,89%-os kamat esetén a törlesztőrészlet az első évben 36 125 Ft lenne, ami a második évtől 85 574 Ft-ra nőne. A 3%-os kamat mellett ugyanezen hitel induló törlesztője 37 500 Ft lenne, ami a másdik évtől 86 391 Ft-ra emelkedne. Augusztus 16. után a két évtized alatt a kamatemelkedés miatt több, mint  200 ezer Ft-tal kellene többet kifizetni egy új hitelre.

Mennyit emelkedik a törlesztő 30 millió Ft hitelösszegnél?

A 2,89%-os kamat esetén a törlesztőrészlet az első évben 72 250 Ft lenne, ami a második évtől 171 148 Ft-ra nőne. A 3%-os kamat mellett ugyanezen hitel induló törlesztője 75 000 Ft lenne, ami a másdik évtől 172 782 Ft-ra emelkedne. Augusztus 16. után a két évtized alatt a kamatemelkedés miatt több, mint 400 ezer Ft-tal kellene többet kifizetni egy új hitelre.

Hol érhető el a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz 2024 januárjától az összes jelentős kereskedelmi banknál elérhető, beleértve a CIB Bankot, az Erste Bankot, a Gránit Bankot, a K&H Bankot, a MagNet Bankot, az MBH Bankot, az OTP Bankot, a Raiffeisen Bankot és az UniCredit Bankot. A konstrukció komplexitása miatt érdemes bankfüggetlen szakértővel konzultálni, hogy a legmegfelelőbb ajánlatot találjuk meg.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

De ne aggódj, megtaláljuk a megoldást!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Amit mindenképp érdemes még figyelembe venni igénylés előtt

Ha piaci kamatozású lakáshitellel együtt igényelnénk, akkor ezen kölcsön kamata is mérvadó lehet a bankválasztásnál, miközben a támogatott konstrukció még így is jóval kedvezőbb, mint a piaci lakáshitelek, de csak a gyermekvállalást tervezőknek jöhet szóba 2024-ben ez a lehetőség. A támogatás remekül kiegészítheti a lakáshitel összegét, vagy akár teljes egészében is ideális lehet a kedvező költségek miatt a családok számára az otthonteremtésben.

Az MBH Bank CSOK Plusz hitelének kamatemelése a hitelfelvevők számára új helyzetet teremt. Bár a kamatszint még mindig kedvező, fontos, hogy a leendő hitelfelvevők alaposan mérlegeljék lehetőségeiket, és szükség esetén banki szakértőhöz forduljanak.

Emellett fontos kihangsúlyozni, hogy tévedés azt gondolni, hogy a CSOK Plusz minden banknál ugyanaz. A hitelbírálat ugyanis érdemben eltérhet két bank között. Amennyiben a hitelminősítés eltér, akkor az elérhető összeg is jelentősen különbözhet. Ha pedig kombinált eset jön szóba, vagyis a támogatás mellé piaci kölcsön is igénylésre kerül, akkor ugyanazon banknál kell igényelni, és így már a lakáshitelek árazását és az ehhez kapcsolódó banki feltételeket is meg kell vizsgálni.

Jó tudni, hogy ahogy a lakáshiteleknél, a CSOK Plusznál is elérhető egyedi kamat a bankoknál, ehhez jellemzően az átlagosnál magasabb jövedelem és hitelbírálati paraméterek szükségesek. Kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét a gördülékeny igénylésben és spórolj időt és pénzt a segítségünkkel!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés