Egyet jobbra, egyet balra – Hova táncolnak a lakáshitel kamatok?

Egyet jobbra, egyet balra – Hova táncolnak a lakáshitel kamatok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-05
 

Minimális csökkenés, kis emelkedés, majd újra csökkenés és kis emelkedés – itt tartunk ma a lakáshitel kamatokat tekintve, miközben szárnyal a hitelszerződések száma és összege is. Mi történik az ingatlan- és hitelpiacon? Hol lehet most a legolcsóbban lakáshitelt igényelni?

Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

Az év elején elérhetővé vált új otthonteremtési támogatások lehetősége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megnőtt a magyarok ingatlanvásárlási kedve. A Duna House adatai szerint 2024 első hét hónapjában 46%-kal több ingatlant adtak el, mint 2023 ugyanezen időszakában.

A júniusi lassulás után a július kiemelkedő hónap volt: 11 538 ingatlan adásvétel történt, ami az év legjobb eredménye lett. Ez 23,7%-kal több, mint júniusban, és 88,9%-kal haladta meg a tavaly júliusi szintet.

Hirdetés

Hirdetés

Hogy áll a lakáshitelezés?

A lakossági hitelpiac is felpörgött, a második negyedévben összesen 731 milliárd forintnyi új hitelt vettünk fel, ami 76%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A második negyedévben megkötött lakáshitel-szerződések száma a volumenhez képest visszafogottabb mértékben (57 százalékkal) emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Vagyis a volumen jelentős növekedése a megemelkedett hitelösszegeknek tudható be: míg 2023 júniusában az átlagos ingatlanhitel összege 11,3 millió forint volt, 2024 júniusában már 18,4 millió forint.

A növekedést kétség kívül az idén debütáló CSOK Plusz magasabb összege is segítette, amely jelentős részt vállalt abban, hogy a lakáshitelpiac újra magára találjon az idei évben, és elérhetővé váljon az érdeklődő családok számára kedvező, támogatott kölcsön akár piaci kölcsön nélkül is a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Jó tudni
2024 második negyedévében az új lakáshitelek 24%-a államilag támogatott kölcsön volt, ami magasabb, mint az egy évvel ezelőtti 20%-os arány.
CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

De ne aggódj, megtaláljuk a megoldást!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Hol tartanak a kamatok és a költségek?

Az idei évben először csökkenést, majd a kamatplafon kivezetésével már némi emelkedést láthattunk. A helyzet mára sem stabilizálódott, egyik hónapban minimális csökkenést, aztán újra kisebb emelkedést láthatunk a lakáscélú jelzáloghitelek költéségénél.

Augusztusról szeptemberre is éppen csak minimális a változás, egyetlen bank, a Raiffeisen emelt a kamatokon, a pénzintézet a normál, 10 évig fix kamatozású piaci lakáshitelének kamatát 30 bázisponttal emelte, a normál kamat 6,94%-ról 7,24%-ra kúszott fel. Ugyanakkor az elérhető kedvezmények mértéke bővült a banknál. Sőt, több bank is új kedvezményeket, jóváírási akciókat vezetett be az ősz első hónapjával.

Melyik most a legkedvezőbb lakáshitel ajánlat?

Nézzük meg két példán keresztül a jelenlegi banki rangsort, első körben havi nettó 500, majd havi nettó 800 ezer forintos összjövedelemmel (az igénylők, például házaspár együttes jövedelme). A vizsgált hitel összege mindkét esetben 20 millió forint, melyet 20 évre veszünk fel, 10 évig fix kamattal.

Legolcsóbb lakáshitel 2024. szeptemberében 500 ezer forintos jövedelemmel.

 

Legolcsóbb lakáshitel 2024. szeptemberében 800 ezer forintos jövedelemmel.

THM, vagyis teljes hiteldíj-mutató szerinti összehasonlításban 500 ezer és 800 ezer forintos jövedelemmel is az UniCredit kínálja jelenleg a kedvezőbb lakáscélú jelzáloghitelt. A bank mindkét jövedelemszintnél azonos paraméterekkel kínálja kedvező kölcsönét. A bankok sorrendje ugyanakkor eltérő az 500 és 800 ezer forintos jövedelmeknél. Míg 500 ezer forinttal kalkulálva a K&H ajánlata (Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel) hatodikként éppen nem fért fel a listára, addig 800 ezer forinttal előkelő második helyet szerzett.

A 4. és 5. helyre érkezett bankok között is felcserélődött a sorrend: 500 ezer forintos jövedelemmel az Erste Bank ingatlanhitele a 4. helyen végzett a THM szerinti sorrendben, 800 ezer forintnál a 6. helyen (és így a táblázatban nem látható helyen) szerepel.

Hova tartanak a hitelkamatok? Érdemes kamatcsökkenésre várni?

A hazai bankok Hitelezési felmérésre adott válaszai alapján 2024 második negyedévében a hitelintézetek lazítottak a lakáshitelek ár jellegű feltételein. A negyedév során tapasztalt keresletélénkülés után ugyanakkor nem várnak további fellendülést a bankok. 2024 második negyedévében a bankok 45 százaléka az önkéntes THM-plafonnak történő megfelelésből és 57 százalékuk a piaci verseny fokozódásából eredően csökkentette a lakáshitelek felárát és a kockázatosabb ügyleteken lévő prémium mértékét.

A következő időszakban a válaszadó intézmények 9 százaléka helyezett kilátásba további lazítást, ugyanakkor az árjellegű feltételekben jelzett enyhítéseket a bankok nagyjából felénél szigorítás követheti. Vagyis maradhat továbbra is a már jól ismert „tánc”, és ez azt is jelenti a lakáshitel igénylés előtt állók számára, hogy továbbra sincs értelme a kamatok érdemi mérséklődésére várni. Főleg, hogy idén először a jegybanki alapkamat sem csökkent tovább. 

Kíváncsi vagy, hogy számodra melyik a legkedvezőbb ajánlat? Tudd meg pár pillanat alatt a Bankmonitor hitelkalkulátorával!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés