Eladták volna a Torgyán-villát?

Eladták volna a Torgyán-villát?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-09
 

Lekerült a népszerű ingatlanportálról Torgyán József híres XII. kerületi háza. Mennyiért kelt el? Ki tudja ezt kifizetni? Mekkora fizetés kell, hogy meg tudja valaki engedni magának egy ilyen luxusvilla megvásárlását?

Torgyán József, a rendszerváltás utáni évtizedek emblematikus alakja immáron több mint öt éve indult utolsó útjára. Egykori otthona, a mártonhegyi villa már egy ideje új gazdát keres, hiszen 2023-ban tűnt fel először az ingatlanpiacon. Akkor még azonban jelentősen magasabb áron, 950 millió forintért hirdették a szóban (vagy kacsalábon) forgó „palotát”.

Az elmúlt napokban a híres otthon kínálati árának megváltoztatása járta be a sajtót, az új, 699 milliós ár tudatában érdekesnek tartottuk megvizsgálni, hogyan teljesített volna az ingatlan befeketésként, függetlenül attól, hogy nem ilyen céllal lett vásárolva. Amint az már a sajtóban megjelent, a 950 millió forintos eredeti ár magasan a kerületi átlagárak fölött volt. Azonban a módosított, 699 milliós érték, 1,7 milliós négyzetméterárral már nem lóg ki annyira a kerületi kínálatból.

A 410 négyzetméteres álomvilla 6 hálószobával, 3 fürdőszobával, 4 férőhelyes fűtött garázzsal csábít, külön érdekesség, hogy az első hirdetésben még 324 négyzetméterről szólt a fáma, az új hirdetésben pedig már a telek is gyarapodott 53 négyzetméterrel. Felújításról, vagy korszerűsítésről ugyanakkor nem írnak egyik hirdetésben sem.

Hirdetés

Hirdetés

Az ingatlan kínálati ára magasabb, mint 130 évnyi nettó átlagbér

2024 júliusi átlagbérrel számolva a luxusvilla ára nagyobb összeget kóstál, mintha 130 évig félretesszük a nettó minimálbérnek megfelelő összeget. Ki tudja ezt megfizetni?

Az átlag magyarnak ez természetesen elérhetetlen, sőt elképzelhetetlen. Még egy országgyűlési képviselő is 49,5 évig kell, hogy dolgozzon mire meg tudja venni az említett ingatlant. Még Orbán Viktor havi nettó 4,2 milliós fizetésével is 13,9 évet kell dolgozni a villáért.

Az országgyűlési képviselő helyzete ráadásul hitelfelvétellel sem lesz egyszerűbb, mivel a fizetése törvényileg megengedett maximális terhelésével is mindössze 124,2 millió forint lakáshitelt kaphat 30 éves futamidővel és 5,5%-os THM-mel. Vagyis az ingatlan vételárának 17,8%-át tudná csak kifizetni hitelből és a maradék 575 millió forintot önerőből kellene előteremtenie. Ebből következik, hogy még számukra is elérhetetlennek látszik a Torgyán-villa megvásárlása.

Jó befektetés?

A 2000 és 2024 közötti időszakban az ingatlanárak a 6,33 szorosára emelkedtek, miközben a szóban forgó Torgyán-villa ára 13,98 szorosára. De ha a felújítással is számolunk és azt feltételezzük az egyszerűség kedvéért, hogy 120 millió forintos felújítási érték egyben bekerülési érték is, amelyet 2001-re datálunk, akkor még így is jó befektetésnek bizonyult volna az ingatlan.

A 2024-re 699 millióra emelkedő érték kicsivel több mint 5,8 szorosa a 2002-es 120 milliónak, miközben az MNB országos lakásárindexe 5,4 szoros emelkedést állapított meg.

A gazdagok húzzák fel az átlagot

Bárki is vette, vagy tervezi megvenni az ingatlant, az biztos, hogy nem a középosztályhoz tartozik. Amikor a magyarok átlagos vagyonáról olvasunk – 2020 végén az átlagos nettó vagyon 39,6 millió forint volt – egyértelmű, hogy az átlagot jócskán felfelé húzzák azok, akik megengedhetik maguknak egy ilyen otthon megvásárlását.

Ha éppen nem is egy budai villa megvásárlásán gondolkodsz, de ingatlanvásárlást tervezzel, akkor számodra is nagy segítség lehet az elérhető lakáshitel ajánlatokat összehasonlító kalkulátor a bankmonitor.hu-n.  Kalkulálj és találd meg a számodra legjobb ajánlatot!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés