Ezermilliárd fölött a nyugdíjkassza hiánya, és még nem látni a végét

Ezermilliárd fölött a nyugdíjkassza hiánya, és még nem látni a végét
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-04
 

Megjelent az államháztartás helyzetéről szóló legfrissebb tájékoztató, melyből az is kiderül, milyen folyamatok zajlottak le idén a nyugdíjkasszában. A Bankmonitor megvizsgálta, milyen bevételei és kiadásai voltak eddig a Nyugdíjbiztosítási Alapnak, várhatóan mekkora lesz az éves hiány, és szükség van-e belátható időn belül bizonyos egyensúlyjavító intézkedésekre.

A Pénzügyminisztérium közzétette a legfrissebb, 2023. júliusi tájékoztatót, melyben az államháztartás központi alrendszerének, azon belül a Nyugdíjbiztosítási Alapnak az aktuális helyzetét is értékelik. Most megnéztük, mit mutatnak az eddigi számok, és lesznek-e még idén meglepetések ezen a téren.

Mennyit költ a magyar állam nyugdíjakra?

A nyugdíjakra és nyugdíjszerű ellátásokra fordított kiadások igen komoly tételt jelentenek a központi költségvetés számára. Idén az állam több mint 5 554 milliárd forintot költ erre a célra – ebből az év első 7 hónapja során már 3 428 milliárd forintot kifizettek. Utóbbi összeg tartalmazza a februárban esedékes 13. havi nyugdíjat is, így könnyedén kiszámítható, hogy egy hónapban közel 430 milliárd forintba kerül a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások folyósítása.

Január és július között a nyugdíjkiadások a tavalyi év azonos időszakához képest 22,4%-kal emelkedtek. A jelentős növekedés fő okai a 2022-es év második félévében két részletben végrehajtott, az ellátásokba beépülő évközi nyugdíjkorrekció, valamint az idén év elején megvalósított 15%-os nyugdíjemelés.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen bevételei vannak a nyugdíjkasszának?

A nyugdíjkassza fő bevételi forrásainak a társadalombiztosítási járulékot és a szociális hozzájárulási adót tekinthetjük. Idén a tb-járulék 54%-a, illetve a szochó 71,6%-a illeti meg a Nyugdíjbiztosítási Alapot. Ezeken felül bizonyos egyéb (nem számottevő) bevételek is az alapba kerülnek.

Hogyan alakultak a nyugdíjkassza kiadásai és legfőbb bevételei 2023-ban?

Az idei év első 7 hónapjában a nyugdíjkasszát megillető szochó-bevétel 1 102 milliárd forintra rúgott, így 10,8%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában befolyt bevételeket. Ugyanez idő alatt a társadalombiztosítási járulék ide irányított része 1 378 milliárd forintban teljesült, ez 16,9%-kal magasabb érték a tavalyinál. A nyugdíjkassza bevételei tehát kevésbé növekedtek, mint a kiadások, így a Nyugdíjbiztosítási Alap deficitje számottevően hízott.

Fontos
Minden bizonnyal idén is szükség lesz évközi nyugdíjkorrekcióra, így a tervhez képest akár több mint 200 milliárd forinttal is nőhetnek még a nyugdíjkassza kiadásai. Nyugdíjkorrekció abban az esetben indokolt, ha a tárgyévi átlagos infláció vagy átlagos nyugdíjas infláció meghaladja az év elején kapott nyugdíjemelés mértékét. 2023-ban 15%-os év eleji nyugdíjemelés történt, miközben a nyugdíjas infláció várhatóan a 18%-ot is elérheti. Ezért a Bankmonitor várakozásai szerint novemberre akár 3-3,5%-os nyugdíjkorrekcióról is dönthet a kormány, melyet az egész évre visszamenőleg ki kell majd fizetniük.

Hogyan lehet finanszírozni a nyugdíjkassza hiányát?

Láthattuk, hogy a nyugdíjkasszát alapesetben megillető adó- és járulékbevételek még egy normál hónapban sem elegendők a nyugdíjkiadások kiegyenlítésére. Különösen nem februárban, amikor a 13. havi nyugdíj folyósítása okán gyakorlatilag megduplázódnak a kifizetések, holott ennek járulékok vagy más hasonló bevételek formájában nincs dedikált fedezete. Mindezek következtében idén összesen 1 072 milliárd forint költségvetési hozzájárulásra van szükség a zavartalan működés biztosításához. (Ez az összeg több mint 53%-kal meghaladja a tavalyi tényadatot: 2022-ben még csak 696 milliárd forintnyi támogatást igényelt a nyugdíjkassza.)

Jó tudni
A 2024-re szóló tervek alapján a Nyugdíjbiztosítási Alap deficitje jelentősen, 540 milliárd forinttal csökkenni fog. A kormány a kiadások 8,4%-os emelkedésére számít, miközben bevételi oldalon a társadalombiztosítási járulék 8,8%-os, illetve a szociális hozzájárulási adó 39,7%-os (!) növekedésével kalkulál. Ez utóbbinak hátterében egy jelentős átcsoportosítás áll: jövőre már az idei 71,6%-kal szemben a szochó-bevételek 89,1%-a kerül a nyugdíjkasszába. A különbözetet az Egészségbiztosítási Alaptól veszi el a kormány, így annak költségvetési hozzájárulás-igénye jövőre 629 milliárd forinttal emelkedik.

Mikor léphetnek életbe egyensúlyjavító intézkedések?

Mivel a nyugdíjkassza kiadásai tartósan és jelentősen meghaladják a bevételeit, így akár azt is gondolhatnánk, hogy a helyzet érdemi javítására irányuló intézkedések nem tűrnek halasztást. Ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy változatlanul fennáll a döntéshozók akarata a méretes hiány központi finanszírozására, és nem látni jeleit annak, hogy előkészületek történnének a bevételek növelésére vagy a kiadások csökkentésére. (Ezek valószínűleg kivétel nélkül népszerűtlen intézkedések lennének, legyen szó akár adó- vagy járulékemelésről, akár a nyugdíjjogosultságok szigorításáról.)

Mindenesetre a demográfiai folyamatok hosszabb távon biztosan közbeszólnak, és előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz hozzányúlni az adó- és járulékkulcsokhoz, az egyéni nyugdíjak kiszámításának metódusához, vagy a 65 éves nyugdíjkorhatárhoz. Ez utóbbira legkésőbb akkor lehet majd szükség, amikor az idősek eltartottsági rátája (a 65 év felettiek és a 15-64 évesek számának aránya) gyors emelkedésnek indul, ami legközelebb 2033-ban várható.

Kalkulálj
Ha te is szeretnél némileg függetlenedni az állami nyugdíjrendszertől, akkor gondoskodj kiegészítő jövedelemforrás felépítéséről egy saját nyugdíjcélú megtakarítás segítségével.
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés