Ezért fáj mindannyiunknak a hatalmas költségvetési hiány!

Ezért fáj mindannyiunknak a hatalmas költségvetési hiány!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-20
 

Eredetileg 4% alatt lett volna. 6,5% lett a vége… Maradhat? A költségvetési hiány az átlagember számára egy sokkal kevésbé érthető mutató, mint az infláció, mégis óriási jelentősége van. Ezen írásunkban azt kívánjuk bemutatni, mégis hogyan érinti a mindennapjainkat, ha nem sikerül „elfogadható” keretek között tartani az állam bevételei és kiadásai között tátongó szakadékot.

Amennyiben az állam kiadásai meghaladják a bevételeit, akkor deficit, költségvetési hiány keletkezik. Ezt minden ország esetében a GDP arányában fejezik ki. Az eredeti tervek szerint 2023-ban a magyar kormány 4% alatti deficittel számolt. Ezt a tervet az év végén 5,9%-ra emelte a Pénzügyminisztérium, majd a napokban nyilvánosságra hozott adat alapján 6,5% lett. (Ha más módszertannal számolunk, lásd MNB, akkor 6,8%.)

Nagyon sok a 6,5%?

Igen. Alapvetően 3%-os hiányszintet tekintik a nemzetközi porondon elfogadható, fenntartható deficitnek. Amennyiben a hiány egy, esetleg két évben haladja meg a 3%-ot, még nincs tragédia, ugyanis a költségvetés valószínűleg egy külső sokk helyzetre reagál – a gazdasági szereplők, a lakosság támogatásával – többlet kiadással. A probléma ott kezdődik, ha hosszú éveken keresztül elrugaszkodik a hiány a 3%-os szinttől. Mint ezt az alábbi grafikon is jól mutatja, Magyarország esetében a 2023-as év már a negyedik olyan volt, amikor több mint a duplája volt a deficit a kívánatos szintnek.

Költségvetési hiány a GDP arányában.

 

Hirdetés

Hirdetés

Miért és hogyan jelent problémát mindannyiunknak a költségvetés magas hiánya?

1. A túlzottan magas deficit rontja az adott ország megítélését. Ha magasabb a nemzetközi szereplők által érzékelt kockázat, akkor annak ára van. Ez az ár a magasabb kamatszint. Magasabb kockázattal bíró hitelfelvevőnek ugyanis magasabb kamaton adnak hitelt. És ez innentől kezdve egy körkörös hivatkozás, ugyanis a magasabb kamatszint magasabb költségvetési kiadáshoz vezet… (Anélkül, hogy a részletekbe mennénk, ebből az ördögi körből azért ki lehet lépni.)

2. A magasabb hiányszint nagyon könnyen elvezet gyengébb forint árfolyamhoz, a gyengébb forint árfolyam pedig ugyancsak magasabb kamatokkal orvosolható. A gyengébb forint árfolyam ráadásul növeli az inflációt.

3. A költségvetési hiány kordában tartását előbb-utóbb kikényszerítik a pénzügyi szereplők, azaz megszorításokat, gazdasági kiigazítást kell végrehajtani a kormánynak, ami teljesen mindegy, hogy különadókon keresztül a vállalatokat érintik, vagy a lakosságot terhelik, mindkét esetben visszahat mindenkire. Ahogy 2022-ben láttuk, a vállalati különadók infláció formájában csapódtak le és sújtották a lakosságot.

4. Magasabb kamatok hatása elnehezíti a hitelfelvételt, aminek egyenes hatása az alacsonyabb gazdasági növekedés.

Mi vár ránk 2024-ben?

A gazdasági szakemberek között szinte teljes konszenzus van azt illetően, hogy nagyon bizonytalan a magyar költségvetés helyzete. Egyelőre nehezen jelezhető előre, hogyan fogunk ismét eljutni a 3% alatti hiányszinthez. 2024-ben erre nem is igazán számíthatunk, viszont nagyon nem mindegy, hogy 4%, 5%, vagy 6% lesz a költségvetési deficit. Minél magasabb lesz a hiány, annál inkább fognak hatni a fentebb bemutatott negatív tényezők.

Speciális kamatszintek

A magyar gazdaságot egészen „speciális kamatviszonyok” jellemzik. Egyrészt nagyon komoly súlya van a támogatott, így mesterségesen alacsony kamatozású hiteleknek (vállalati oldalon: Széchenyi hitel, lakossági oldalon: CSOK Plusz ), másrészt mivel a bankok a náluk elhelyezett betéteken jelentős profitot tudnak elérni, sokkal alacsonyabb kamatot kérnek ügyfeleiktől a nem támogatott hitelek esetében is.

Nem visszük tovább ezt a gondolatmenetet, csupán annyit szeretnénk jelezni, hogy a most megjelent költségvetési hiány miatt sem érdemes alacsonyabb kamatokra várni azoknak, akik hitelfelvételben gondolkodnak…

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés