Fordult a piac, égett a pénz: Te elkerülheted a bajt

Fordult a piac, égett a pénz: Te elkerülheted a bajt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-13
 

„Emlékszem, azon én is nagyot buktam” – hangzik el gyakran a pénzügyi élménybeszámolók alkalmával, amikor a nagy kaszálásokról őszinte hangvétel mellett a nagy bukókra terelődik a szó. Veled is megtörténhet a baj, ha a tőkepiacok más irányt vesznek, mint amilyen pozíciót felvettél a tőkeáttételes megbízásoddal. A siker kulcsa a diverzifikált portfolió lehet, ami különböző típusú, lejáratú, hozamú és kockázatú befektetések kosarát jelenti. Ezzel a módszerrel hosszú távon úgy vándorolhat a hozam a zsebedbe, hogy közben a nagy bukások biztosan elkerülnek.

Komoly fejtörést okoz a megtakarítóknak a jelenlegi kamatkörnyezet

A jegybanki alapkamat újabb csökkentése jó hír lehet a hiteleseknek, nem úgy a megtakarítással rendelkezőknek. Sokan még ma is azon siránkoznak, hogy régen mennyi kamatot kaptak a pénzükre, figyelmen kívül hagyva az akkori inflációs és a jelenlegi deflációs környezetet. Új szelek fújnak a befektetések piacán, ideje azoknak is alkalmazkodni az új körülményekhez, akik emlékeiben még fel-felsejlik a csúcskamatoktól magát hanyatt vágó postabankos maci emlékképe.

Alkalmazkodunk, de többre vágyunk

Nem kell feltétlenül elaprózni a megtakarításunkat a pénzügyi kosarunk kialakításához, befektetési alapokon keresztül vásárolhatunk is magunknak a kockázatvállalásunkhoz illeszkedő portfoliót. Aki nem éri be a likviditási- és pénzpiaci alapok által elérhető hozamokkal, az elkezdhet kacsintgatni a különböző időtávú kötvényalapok és a vegyes befektetési alapok felé. Utóbbiak közül a portfolió összetételétől függően megkülönböztetünk óvatos, kiegyensúlyozott és dinamikus módozatot. A merészebb – de nem vakmerő – kockázatvállalók számára a részvényalapok jelenthetik a megoldást.

Mi az a nettó eszközérték? Nekem azt mondják, hogy mennyi a kamat!

A lekötéseknél megszokott kamatszámítási módszerhez szokott megtakarítóknak érdemes megismerkedni a nettó eszközérték és az időszakra vetített hozam fogalmával. A befektetési alapok árfolyamát (egy befektetési jegyre jutó nettó eszközértéket) az adott portfolió nettó eszközértékének és a befektetési jegyek darabszámának hányadosából számítják. A befektetési alap teljesítményét a nettó eszközérték különböző időszakokra vetített (3 hónap, 6 hónap, 1 év, elmúlt 5 év évesített hozama) változása határozza meg, ami megkönnyíti a lekötésekkel való összevetést.

Amikor sikerült kiválasztani a kockázattűrő képességünkhöz leginkább illeszkedő befektetési alapot, jöhet a vásárlás. Fontos azonban tudni, hogy a befektetési jegyek vétele nem biztos, hogy tárgynapon teljesül. A portfolió összetételének komplexitásától függően bizonyos esetekben csak a tárgynapot követő harmadik munkanapon teljesül a megbízásunk (ugyanez igaz a befektetési jegyek értékesítésekor is).

Az árfolyamok követése napi rutinná is válhat, de – a befektetési időtávtól és a vállalt kockázat mértékétől függően – elegendő ettől ritkább időközönként is rátekinteni. Ekkor derül ki igazán, hogy a remegő kezűek, vagy a kötélidegzettel megáldott befektetők táborába tartozunk. Előbbieknek a tőkevédelem melletti portfoliók nyújthatnak biztonságot, utóbbiak átmeneti visszaesés esetén is képesek kivárni, amíg gyümölcsözővé válik a befektetésük.

Nézd meg, hogy Hozzád milyen portfolió illik!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés