Forintárfolyam: összeomlás után, erősödés előtt?

Forintárfolyam: összeomlás után, erősödés előtt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-17 Frissítve: 2022-06-10
 

Tegnap újabb erős mélyrepülést produkált a forint árfolyama. A lakosság számára elérhető banki átváltási árfolyamokban újra megjelent a 400 Ft-os euró… Ma megjelent egy kedvező gazdasági adat és az MNB is igyekszik a kedélyeket csillapítani. Összefoglaljuk a legfontosabb tényezőket, melyek a közeljövőben mozgathatják napjainkban forintunk árfolyamát. 

Mi történt idén a forint árfolyamával?

Bárhonnan is nézzük 2022-ben a magyar fizetőeszköz teljesít a legrosszabbul a cseh-lengyel-magyar trióból. Az elmúlt 4,5 hónapban 5,4%-ot vesztett a forint az euróval szemben, míg a cseh korona jelenleg az év eleji szinten áll és a lengyel zlotyi mindössze 1,8%-ot gyengült.

A magyar, a lengyel és a cseh fizetőeszköz árfolyamváltozása az euróval szemben 2022-ben

Hirdetés

Hirdetés

Mi okozta az elmúlt napokban az újabb erőteljes gyengülést?

A magyar költségvetés kiigazításra szorul, enélkül túl nagy lenne az éves deficit. Különböző elemzői becslések szerint éves szinten a kiadások 1 000-2 000 milliárd forintos visszafogására lenne szükség. Ennek egyelőre nyoma sincs, viszont a legfrissebb kormányzati nyilatkozatok szerint az árstop és rezsicsökkentés fennmarad.

A rezsicsökkentés változatlan formában történő fenntartása a jelenlegi extrém magas nemzetközi energiaárak mellett egyre nagyobb terhet jelent majd a költségvetésnek.

Nem fogadták kitörő örömmel a befektetők, hogy az EU-val továbbra sem a konszolidáció irányába mennek a dolgok: mind az Oroszországot érintő olajembargó, mind a jogállamisági vitához kapcsolódó EU-s pénzek elmaradása komoly feszültséget, potenciális elszigetelődést jelenthet Magyarországnak a nemzetközi porondon.

Mindeközben jelentősen romlott az export-import egyensúly, ami egyet jelent azzal, hogy az országnak több eurót kell vásárolnia (és forintot eladnia).

Az MNB múlt héten jelentette be, hogy az agresszív kamatemelkedés kora véget ért, a kiigazítások a jövőben kisebb ütemben folytatódhatnak. Ezzel a legnagyobb probléma az, hogy a befektetők a forint vonatkozásában érdemi kamattöbbletet várnak el a többi devizához képest. (Ha magasabb a forintban elérhető kamatszint, akkor többen hajlandóak magyar államkötvényt venni és így nagyobb a forint kereslete, mely végül erősebb árfolyamhoz vezet.)

Mindezzel csupán az a gond, hogy

  • a nemzetközi porondon egyre több ország lép az érdemi kamatemelés útjára, ahogy ezt az Európai Központi Bank sem zárja ma már ki, hiszen
  • továbbra sem látható az infláció tetőzése és majdani csökkenése.

Ha már a kamattöbbletnél tartunk, érdemes megvizsgálni, hogy a magyar állampapírokba történő befektetéssel ma a befektetők milyen kamatot (precízebben fogalmazva: hozamot) tudnak elérni.

Aktuális kamatszintek Nyugat- és Kelet-Európában

Jól látható, hogy a magyar államkötvények kamatszintje ma már egészen magas (egy évvel ezelőtt közel 5%-kal alacsonyabb volt), még a visegrádi országokkal összehasonlítva is. Nem mellesleg ez a kamattöbblet, amit az ország ma megfizet az állampapírokon, szintén jelentős mértékben megterheli a költségvetést.

Forint árfolyam és infláció

Itt bizony van egy kölcsönhatás: a gyenge forint tovább erősíti az inflációt, ami újfent csak a kamatemelkedés irányába hat. Két évvel ezelőtt még uralkodó nézet volt, hogy a forintgyengülés nem emeli az árakat, az elmúlt egy évben azonban már „elengedték” ezt az elméletet a közgazdászok.

Márpedig a magas infláció hatást gyakorol a hazai kamatkörnyezetre: a hitelek és megtakarítások oldalán egyaránt. A piaci kamatozású hitelek kamata érdemben emelkedni kezdett az elmúlt hónapokban. (A legnépszerűbb lakáshitelek kamata egy év alatt megduplázódott.) Márpedig az infláció mérséklődésére az elkövetkező hónapokban nem lehet számítani, emiatt a várhatóan a hitelek is tovább drágulhatnak.

A lakásvásárlók számára a támogatások még komoly segítséget nyújtanak a jelenlegi helyzetben, azok közül azonban az idei év során számos lejár. Márpedig a költségvetés jelenlegi helyzetben az otthonteremtési támogatások sorsa is kétségessé válhat. (Végleges kivezetésre a Bankmonitor szakértői nem számítanak, azonban a kedvezmények feltételei átalakulhatnak.)

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Van bármi remény, hogy erősödhet a forint?

Ma reggel jelent meg a magyar gazdaság első negyedéves növekedését mutató GDP adat (+8,2%), ami a várakozásoknál jobb eredmény. Ezzel szinte egyidőben az MNB alelnöke, Virág Barnabás egy konferencián jelezte, hogy a jegybank továbbra is eltökélt az infláció elleni harcban. A két tényező együttesen 5-6 forintos erősödést hozott az euróval szemben.

A következő hetekben-hónapokban azonban ez kevés lesz. Megítélésünk szerint az alábbiak legalább egyike szükséges lenne a forint gyengülő trendjének megtöréséhez:

  • Orosz-ukrán háború lezárása.
  • Egyértelmű lépések bejelentése a magyar költségvetés kiigazítására.
  • A rezsicsökkentés (és árstopok) átalakítása.
  • Előrelépés az EU-val szembeni jogvitában (és így az EU-s támogatások ismételt elérhetősége Magyarország számára).
  • Magyarország nemzetközi politikai pozíciójának konszolidációja.
  • Megfogható jelzés az infláció tetőzésére, az infláció csökkenésének belátható időn belülre kerülésével.
  • A nemzetközi kamatemelési várakozások csökkenése.
  • A hazai külkereskedelmi egyensúly javulása.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés