Gyorsan kell a pénz a cégnek? Nem biztos, hogy az árengedmény a legjobb megoldás!

Gyorsan kell a pénz a cégnek? Nem biztos, hogy az árengedmény a legjobb megoldás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-18
 

Magas kamatok idején minden finanszírozás drága. Ilyenkor is vannak azonban költséghatékony megoldások: rövid távra versenyképes lehet a faktoring.

Még egy jól működő és eredményesen gazdálkodó vállalkozásnak is lehetnek rövid távú finanszírozási nehézségei. Például azért, mert egy vevőnek még épp csak leszállított egy nagyobb mennyiségű árut, aminek az ellenértéke csak később folyik be, de egy újabb nagy megrendeléshez már be kellene szerezni az alapanyagot, amire már nem elég a rendelkezésre álló szabad pénz.

Ilyenkor gyors megoldásként gyakran a skontó merül fel, azaz árengedményt ad a cég a vevőnek annak érdekében, hogy számláját a vevő a fizetési határidő előtt kifizesse. Nem biztos azonban, hogy ez a legjobb megoldás.

Árengedmény helyett faktorálás

Egy százmilliós nagyságrendű megrendelésnél már egy százalék engedmény is hétszámjegyű bevételkiesést jelent. Lehet azonban adott esetben ennél olcsóbb megoldás is találni a piacon: ez a faktoring, amely épp az ilyen helyzetek áthidalására szolgál. A szolgáltatás halasztott fizetésű számla-, vagy egyéb követelések fizetési esedékesség előtti megvásárlását foglalja magában – erre a célra szakosodott pénzügyi vállalkozások, faktorcégek nyújtják.

A faktoringnak több fajtája érhető el Magyarországon is, ám a legelterjedtebb visszterhes faktoring. Itt lényegében arról van szó, hogy egy még le nem járt követelésre kap finanszírozást a vállalkozás a faktorcégtől, így az ellenérték jelentős részét (jellemzően a bruttó számlaérték 80-90 százalékát) szinte azonnal (néhány napon belül) megkapja a cég, majd, amikor a vevő kifizette a számlát, a fennmaradó rész elszámolására is sor kerül.

Nézzük megéri-e ezt a megoldást választania egy vállalkozásnak, és ha igen, mikor!

Hirdetés

Hirdetés

Milyen költségekkel kell számolni faktorálás esetén?

A faktorcég a szolgáltatásért alapvetően két típusú költséget számol fel: a faktordíjat (és ehhez kapcsolódóan számlakezelési költséget) és a kamatot. Mielőtt azonban a konkrét díjakról és kamatokról szó esne érdemes kiemelni, hogy ennél a szolgáltatásnál nem elsősorban az adott számlát értékesíteni kívánó céget vizsgálja a faktorcég, amikor az üzlet kockázatát méri fel, hanem a vevőt, magyarán azt a céget, amely azt a számlát kiállította, amit megvásárol.

Ha egy nagy, jó bonitású cég a számla kiállítója, amellyel esetlegesen a számlát értékesítő vállalkozásnak folyamatos kapcsolata van és a számlák ellenértéke a faktorálás előtti időszakban is rendszeresen időben befolyt, akkor a faktorcégnek nem kell komoly kockázatot vállalnia, hiszen a számlát várhatóan időben ki fogja fizetni a vevő. Ilyen esetben a faktorálás díja is alacsonyabb.

Azokban az esetekben, amikor ilyen információk nem állnak rendelkezésre a faktordíjat növelheti a hitelbiztosítói költség (a hitelbiztosító a vevő nemfizetése esetén kártalanítja a faktorházat). Az ilyen biztosított megoldásoknál a faktordíj magasabb.

Mennyi lehet a faktordíj és a kamat?

Ezen túlmenően itt is – mint a legtöbb szolgáltatás esetén – a díjra hatással van a mennyiség, jelen esetben az, hogy milyen összegű az a számla, amelyet faktorálásra benyújt a vállalkozás. Nagyobb összegeknél (százmillió forintos vagy efölötti bruttó értékű számláknál) a nem biztosított konstrukciók díja jelenleg 0,1-0,3, a biztosítottaknál 0,3-0,5 százalék körül mozog. Ennél kisebb összegek esetén ugyanakkor a díj is magasabb lehet.

Fontos
A díjakban ezen a területen is jelentős mértékben eltérhetnek a piaci szereplők ajánlatai, ha a céged számára az optimális megoldást szeretnéd megtalálni, keresd a Bankmonitor szakértőjét.

A felszámított kamat mértéke jelenleg a piaci hitelek kamatához igazodik: forintkövetelések esetén 15-16 százalék, eurónál 6-7 százalék körül alakul. A kamatot ugyanakkor csak annyi időre kell fizetni, amennyi időre a faktorcég a finanszírozást biztosította (magyarán arra az időre, ami a finanszírozás átutalása és a számlának a vevő általi kiegyenlítése között eltelik).

Megéri a faktorálás?

A fenti kondíciók alapján, ha egy cég bruttó 100 milliós számláját faktoráltatja a faktorcég a számla befogadását követően rendelkezésre bocsát 80 millió forintot (mínusz faktordíj). Majd amikor a vevő fizet (tételezzük fel, hogy ez 30 nappal később történik meg), akkor a fennmaradó 20 millió forintból levonásra kerül a 80 millió forintos finanszírozás után 30 napra felszámított kamat, majd a kamattal csökkentett összeget is megkapja a cég.

A faktordíj összege a fentiek alapján jelenleg 100 ezer és 500 ezer forintos között alakulhat, a kamat pedig a 30 napra további 800 ezer forint (12 százalékos éves kamattal számolva). Magyarán ebben a konkrét példában a faktorálás teljes költsége a bruttó 100 milliós számla esetén 900 ezer és 1,2 millió forint közötti összeg – szemben az 1 milliós engedménnyel. Persze minden esetben egyedileg kell a kondíciókat megvizsgálni és a konkrét számítás eredménye alapján lehet a kérdésben dönteni.

Van ugyanakkor még egy szempont, amit ilyen esetben érdemes megvizsgálni.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Érdemes előre készülni

Amikor rövid távú finanszírozási problémákról van szó messze nem mindegy, hogy milyen gyorsan jut hozzá egy vállalkozás a pénzhez. Abban az esetben, ha a vállalkozásnak van szerződése a faktorcéggel a számla benyújtását követően egy-két munkanap alatt fizet a faktorház – a vállalkozásnak biztosítani tud tehát magának egy olyan puffert, amihez hozzá tud nyulni. Fontos ugyanakkor figyelni arra, hogy a szerződéskötést megelőzi egy rövid minősítési folyamat, amelynek során a szolgáltató megvizsgálja leendő ügyfele és a vevő pénzügyi helyzetét és leszerződhetővé válik a faktorkeret.

Azon cégeknél, amelyek számára megfelelő finanszírozási megoldás lehet a faktoring ez a folyamatot érdemes konkrét számla benyújtása előtt elvégeztetni. Ha a cég végül nem nyújt be számlát, költségei nem jelentkeznek, amikor viszont szüksége van finanszírozásra néhány napon belül rendelkezésére áll majd a forrás.

Hirdetés
Hirdetés