Hamis illúziókat kergetünk: így biztosan nem lesz jó nyugdíjunk!

Hamis illúziókat kergetünk: így biztosan nem lesz jó nyugdíjunk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-13
 

Új felmérés látott napvilágot, amelyben az Allianz Biztosító az öngondoskodási szokásokat térképezte fel. A válaszokból kirajzolódó kép alapján sokaknak kellhet majd csalódniuk a nyugdíjba vonulás körülményeit illetően.

Április végén láttak napvilágot az Allianz Biztosító által idén februárban készített online felmérés eredményei. A kutatásban a különböző generációk jövővel kapcsolatos várakozásait és öngondoskodási szokásait vizsgálták. A válaszadók meglehetősen optimisták voltak az időskori pénzügyi kilátásaikat illetően, de kérdés, hogy a realitások alapján vajon mennyire megalapozott ez az optimizmus.

Nagyon sokaknak nincs nyugdíjcélú megtakarításuk

Korábban az Insurance Europe végzett egy 10 európai országra kiterjedő, reprezentatív felmérést, amely rámutatott, hogy az európai felnőtt lakosság 43%-a nem rendelkezik nyugdíj-előtakarékossággal. Magyarországon ennél is rosszabb a helyzet: 46% nyilatkozta azt, hogy nincs semmilyen megtakarítása erre a célra, de még magasabb az arány a fiatalok (53%) és az alsófokú végzettségűek (62%) körében. A megtakarítás hiányát a legtöbben azzal magyarázták, hogy szeretnének ugyan félretenni, de nem engedhetik meg maguknak; egy szűk kisebbség mondta azt, hogy a közeljövőben tervez elindítani ilyet; sokan pedig egyáltalán nem is terveznek erre a célra takarékoskodni.

Hirdetés

Hirdetés

Százezrek állhatnak a döntés kapujában 

Az Allianz mostani, nem reprezentatív kutatása is hasonló eredményekre jutott. A kérdőív kitöltői közül 20% mondta azt, hogy rendelkezik a három államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási konstrukció (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla) valamelyikével, és újabb 20% azt válaszolta, hogy jelenleg nincs ilyen típusú megtakarítása, de a későbbiekben tervezi ennek elindítását.

Ez nagyságrendileg megegyezik azokkal az információkkal, amelyeket az elérhető statisztikákból leszűrhetünk: az ÖNYP-tagok jelenlegi létszáma 1,1 millió főre tehető, nyugdíjbiztosítással kb. 400 ezer fő rendelkezik, míg a NYESZ-tulajdonosok kb. 100 ezren vannak. Ez a 18-64 év közötti felnőtt lakosság létszámához képest összesen 26%-os arányt mutat, eltekintve attól, hogy egy embernek többféle megtakarítása is lehet. Jó hír, hogy minden évben több tízezer új megtakarító jelenik meg a piacon, és még ennél is sokkal többen lehetnek azok, akik fontolgatják a döntést.

Túlzottan optimista válaszok is születtek

Az Allianz felmérése azt is vizsgálta, milyen várakozásaik vannak a kitöltőknek a nyugdíjba vonulásuk körülményeit illetően. A válaszaikból egy meglehetősen erős optimizmus rajzolódott ki: 24 százalékuk egyenesen azt mondta, reálisnak tartja, hogy már évekkel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt visszavonulhasson, amit saját megtakarításaikból fizetnének! További 54% bízik abban, hogy a rá vonatkozó korhatár betöltésével leteheti a munkát. (A várható aktív éveik számáról a legidősebbek optimistán nyilatkoztak, de a Z-generáció tagjai már inkább borúlátóak voltak a kérdésben.)

A nyilvános statisztikák szerint ugyanakkor borítékolhatjuk, hogy sajnos nagyon kevesen tudják majd megengedni maguknak a korhatár előtti visszavonulás saját zsebből történő finanszírozását. A 60 évnél idősebb ÖNYP-tagok fejenként átlagosan 2,6 millió forintos egyenleggel rendelkeznek, azaz 1 év alatt teljesen elfogyna a megtakarításuk, ha havonta kb. 200 000 forintot szeretnének felélni belőle. Eszerint a korai nyugdíjba vonulás a legtöbbek számára valószínűleg nem több hamis illúziónál. Az is kérdés, hogy milyen nyugdíjkorhatárral kell számolnunk, hiszen a társadalom elöregedése miatt egyre rosszabb állapotban van az állami nyugdíjrendszer.

Hány évesen kell elkezdeni a megtakarítást?

Arról is vannak adatai az Allianznak, hogy a megtakarítók milyen életkort tartanának optimálisnak az öngondoskodás elkezdésére. A nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfeleik átlagosan 35 éves korukban kezdték az előtakarékosságot, de saját bevallásuk szerint úgy vélik, ezt már 8 évvel korábban, 27 évesen meg kellett volna tenniük. A kérdés rendkívül lényeges, ugyanis néhány évnyi késlekedés is nagy veszteségeket okozhat a megtakarítás teljes futamideje alatt. Az alábbi ábrán megmutatjuk, mekkora kiegészítő jövedelemre számíthatunk, ha adott életkorban kezdjük az öngondoskodást.

Mennyi nyugdíjkiegészítésre számíthat, aki adott életkortól félretesz havi 25 ezer forintot?

Az Államkincstár elérhető adatai alapján a 2020-ban újonnan megállapított nyugdíjak átlagos összege kb. havi 186 000 forintra becsülhető. Ha feltételezzük, hogy az új nyugdíjak reálértéke változatlan marad, akkor a megtakarítással nem rendelkezők mai értéken kb. ugyanekkora induló nyugdíjra számíthatnak majd havonta. Akiknek van megtakarításuk, ők pedig az abból származó jövedelemmel kiegészíthetik a bevételeiket, így magasabb életszínvonalat érhetnek el.

Látható, hogy az öngondoskodás kezdő időpontja nagy különbségeket tud okozni a várható plusz bevétel szintjében. Ha valaki 45 éves korától kezdve félretesz havi 25 000 forintot, ő mai értéken havi 37 000 forinttal tudja majd kiegészíteni az állami nyugdíját, így 223 000 forint lesz az összes bevétele. Aki ezzel szemben már 30 évesen elindítja ugyanezt a megtakarítást, ő duplaannyi kiegészítésre számíthat! Az állami nyugdíjához így 74 000 forint fog hozzáadódni, összesen tehát havi 260 000 forintból élhet majd.

A készpénz a legnagyobb ellenség!

A friss felmérésből arra is fény derült, milyen befektetési célpontokat preferálnak a válaszadók, amikor öngondoskodási céllal szeretnének pénzt félretenni. A legnépszerűbbek az ingatlanbefektetések lettek, a kitöltők 23%-a választaná legszívesebben ezt a formát. Második helyen végeztek a nyugdíjcélú megtakarítások 18%-kal. Különösen meghökkentő választ adott a Z-generáció: közülük 43% mondta azt, hogy a párna alatt, készpénzben szeretné tartani a megtakarításait!

A jelenlegi inflációs környezetben a készpénzben való befektetés garantálja a reálveszteséget. Könnyen lehet, hogy hónapokon keresztül kétszámjegyű pénzromlást is láthatunk majd, ezt a veszteséget pedig feltétlenül érdemes valamilyen módon elkerülni. Hosszú távon ennek még nagyobb a jelentősége: befektetés nélkül akár a pénzünk értékének 80%-áról is le kell mondanunk az évek során. Éppen ezért mindenképpen olyan befektetési alternatívát kell keresnünk, amely képes arra, hogy hozamot termeljen számunkra, sőt, akár állami támogatást is elérhetünk vele. Aki ragaszkodik a készpénzhez, ő arra fog rádöbbenni, hogy a felhalmozott megtakarítása évről évre egyre kevesebbet ér…

Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és találd meg a saját nyugdíjcélú megtakarításodat!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés