Hány évre kaphat hitelt vállalkozásom?

Hány évre kaphat hitelt vállalkozásom?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-15
 

Ha hitel futamidő, akkor a legtöbb vállalkozó minél hosszabbat szeretne, lehetőleg 15 évet. Ez egy szempontból érthető is, hiszen így minimalizálható a hitel felvevő társaság törlesztési terhe. Milyen hosszúra tolható ki ténylegesen egy hitel futamideje? Mi a helyzet akkor, ha még a maximális futamidő mellett sem jön ki a matek, a megtermelt profit nem, vagy éppen csak fedezi az éves törlesztése terhet? Nem kell feltétlenül kétségbe esni ilyen esetekben sem.

Eszközérték, amortizáció

A hitelezés során egyik fő szabály, hogy a hitel maximális futamideje nem lehet hosszabb, mint a megfinanszírozott eszköz amortizációs ideje. Miért is olyan fontos hüvelykujj szabály ez? A hitel tárgya egyben a hitel biztosítékát is képzi. Sokszor önállóan, máskor részben, további fedezeti tárgyak – legtöbb esetben ingatlan – bevonása mellett.

Fontos tehát, hogy a banki kintlévőség összege ne haladja meg a finanszírozott eszköz aktuális értékét. Hiszen ez azt jelentené, hogy a hitel mögött nincs meg a teljes fedezettség, a bank csak alacsonyabb áron tudná azt a piacon értékesíteni, mint amekkora követelése fennáll az ügyféllel szemben.

Tényekre lefordítva:

  • gyorsan amortizálódó IT eszközök esetén, ahol max. 3 év alatt le kell írni az eszközök teljes értékét, a maximális futamidő 3 év
  • termelő eszközök, gépjárművek vásárlása esetén, 20%-os amortizációs kulcs mellett 5 év a maximális futamidő
  • ingatlanok, épületek estén az amortizációs kulcs 2%-6% közötti, függően a szerkezet élettartamától, ez ugyan 16 és 50 év közötti leírási időt jelent, a gyakorlatban azonban max. 10-15 éves futamidőben lehet gondolkozni.
  • Jó hír: Amennyiben egy beruházáson belül több fajta amortizációs kulcsú eszközt szerünk be, a hosszabb amortizációs idő vehető figyelembe.                 

Hirdetés

Hirdetés

Céges profit vs. törlesztő részlet

A hitellel megvásárolt eszközök amortizációs ideje csak az egyik fontos tényező a futamidő megállapításánál. Legalább annyira fontos szerepet játszik a hiteligénylő cég éves profitja is. A költségek és adók megfizetését követően mekkora szabadon felhasználható összeg marad a vállalkozás kasszájában az adott évben befolyt árbevételből.

A bankok a következőképp gondolkoznak: egy ügyfél akkor tudja a kihelyezett hitelt biztonsággal visszafizetni, ha az éves profitja legalább 1,2-szer – 1,3-szor nagyobb, mint a felvett hitel éves tőke és kamatfizetési kötelezettsége.

Egy példa:

100 millió forint hitelt szeretnénk felvenni ingatlan vásárlásra, 10 éves futamidővel, 3%-os kamatozás mellett. Első évben a fizetendő kamat 3 millió forint, a tőketörlesztés pedig 10 millió forint. Az első éves teljes adósságszolgálata így 13 millió forint. Az a vállalkozás tudja a hitelt az adott feltételek mellett igénybe venni, aminek az üzemi eredménye eléri a 13 m Ft x 1,3 nagyságot, azaz 17 millió forintot.

Furcsának tűnhet, de a futamidő hosszát az is lerövidítheti, ha „túl jó az éves profitunk”. A fenti példánál maradva, amennyiben az üzemi eredményünk jóval meghaladja a minimálisan elvárt 15 millió forintos nagyságot, azaz a cég magasabb éves törlesztést is elbír, a bank nem fogja indokoltnak tekinteni a maximális futamidőt.

Mi a helyzet, ha maximális futamidő mellett sem elegendő a profitunk az éves törlesztésre?

Hosszú futamidő alatt megtérülő beruházások estén, ahol tehát a beruházás értéke hosszú távon amortizálódik (pl. egy ipari vagy kereskedelmi ingatlanoknál) a lízing-finanszírozáshoz hasonlóan lehetőség van a maradványérték mellett történő hitelfelvételre is.

Ez nem jelent mást, mint azt, hogy a hitel futamidejének végén a tőketartozás nem nullázódik le, hanem egy előre meghatározott összeg fennmarad belőle. A fennmaradó összeget a hitel futamidejének végén egy másik hitellel ki lehet váltani – amihez már az adott projekt sikerességének ismeretében jóval könnyebb hozzájutni, akár kedvezőbb feltételek mellett is. Ebben az esetben hitel törlesztő részlete a maradványértékkel csökkentett összegre vetítve kerül megállapításra, ezzel az éves törlesztő részletek nagysága csökken.

A maradványérték nagysága a teljes hitel nagyság akár 30%-át is elérheti.  Mértékét az határozza meg, hogy a hitel futamidejének végén a beruházás tárgya várhatóan milyen értékkel bír, az milyen mértékben jelenthet fedezetet az újabb hitel mögé.

Volumenükből, értékükből adódóan az ilyen típusú megoldások a projekt hiteleknél jellemzőek, ahol a megtérülést nem a beruházó cég szokásos, múltbéli tevékenységéből származó profitból várjuk, hanem az új beruházás működéséből.

Ha hitelben gondolkozol, első lépésként nézd meg a Bankmonitor vállalati kalkulátorának segítségével, hogy céged alkalmas-e hitelfelvételre. Második lépésként a Bankmonitor szakértői örömmel állnak rendelkezésedre, hogy megtalálják céged számára a legkedvezőbb hitelt mind futamidőben, mind pedig kamatozásban.

Hitelképes-e a cégem
Nézd meg, hogy kaphat-e hitelt a céged!
NHP
Bankmonitor
Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
Ft
Ft
Jó hírünk van,
céged hitelfelvételre alkalmas.

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés