Harmadával több lakáshitelre elég az átlagbér, mint egy éve

Harmadával több lakáshitelre elég az átlagbér, mint egy éve
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-24
 

Megjelentek a májusi béradatok, a KSH adatai alapján a reálbérek több, mint 10 százalékkal emelkedtek egy év alatt. De talán még ennél is sokkolóbb, hogy mennyi hitelre elég ez a fizetés: egy év alatt 36,8 százalékkal nőtt az átlagbérrel igényelhető lakáshitel összege.

A KSH adatai alapján 2024. májusában a bruttó átlagbér 652 000 forint volt, ez kedvezmények nélkül havi nettó 433 600 forintnak felel meg. Egy év alatt érdemben növekedtek a keresetek: a bruttó bér és a kedvezmények nélküli átlagkereset 14,8 százalékkal nőtt egy év alatt. Ez a csökkenő infláció mellett kétszámjegyű, 10,4 százalékos reálkereset emelkedést eredményezett.

8 millió forinttal több lakáshitelt kaphat egy átlagos magyar

De mi a helyzet a hiteligénylőkkel? Ők is jobb helyzetben vannak, mint egy évvel korábban? Ennek megítélésében azt érdemes megvizsgálni, hogy mekkora törlesztőrészlet bevállalására lehet elég az átlagos jövedelem és ez mekkora hitelösszeghez kapcsolódik.

A lakáscélú jelzáloghiteleknél érdemes elsősorban ezt megvizsgálni, ugyanis a személyi hitelek relatív alacsony maximális összege – legfeljebb 15 millió forint igényelhető – elfedheti az emelkedő jövedelem pozitív hatását. Futamidő tekintetében pedig induljunk ki az átlagos 20 évből.

Fontos kérdés még, hogy hol húzzuk meg a fizetés terhelhetőségét, itt érdemes a jogszabályi korlátokból, az adósságfék szabályból kiindulni. Jelzáloghitelnél a nettó 600 ezer forint alatti jövedelem esetén a fizetésnek legfeljebb a fele fordítható kölcsön törlesztésére, amennyiben a kölcsön legalább 10 évig fix kamatozású. (Ettől egyedi esetben a bankok szigorúbb irányba eltérhetnek.)

Fontos
Ezek alapelvek mellett 2024. májusában 29,5 millió forint havi részletére volt elég az átlagbér, egy évvel korábban azonban csupán 21,5 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete jött ki egy átlagos fizetésből.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

A béremelkedés mellett a kamatcsökkenés hatása is jelentős

Hogy jött ki az, hogy egy átlagos jövedelmű magyar 29,5 millió forint lakáshitelt tudott igényelni májusban? A májusi kedvezmény nélküli nettó átlagbér 433 600 forint volt, ennek fele, azaz 216 800 forint fordítható a kölcsön törlesztésére. A legolcsóbb lakáshitel kamata – ilyen fizetés mellett – 6,29% volt. 20 éves futamidő esetén pedig 29,5 millió forint 6,29%-os kamatozású kölcsön havi részlete egyezik meg 216 800 forinttal.

2023. májusában sok minden tényező másképp alakult: a kedvezmény nélküli nettó átlagbér például csupán 377 600 forint volt, ebből legfeljebb 188 800 forint fordítható hiteltörlesztésre. Ekkor a kérdéses fizetéssel a legkedvezőbb ajánlat kamata 8,60% volt. Ezekkel a feltételekkel az elérhető maximális kölcsönösszeg 20 éves futamidő mellett 21,5 millió forint volt.

Természetesen a lakáshitelhez megfelelő ingatlanfedezetre is szükség van, a megfelelő jövedelem a hitelképességvizsgálatnak csak az egyik eleme.

Igazából egy átlagos hiteligénylő helyzetét nem csak a jövedelem változása befolyásolta, valójában három tényező együttes hatásaként áll elő az a helyzet, hogy májusban 36,8 százalékkal több lakáshitelre jogosult egy átlagos magyar. De mi is ez a három tényező?

  1. A magasabb jövedelem miatt nagyobb összeg költhető el hiteltörlesztésre. A nagyobb törlesztőhöz pedig változatlan futamidő és kamatszint mellett is magasabb kölcsönösszeg társul. Ezen tényező adott esetben azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet 28 ezer forinttal lehet magasabb, ennek hatásaként pedig 3,3 millió forinttal több lakáshitelre lehet jogosult egy átlagos magyar.
  2. A magasabb jövedelemnek van egy másik hatása is: a jobb jövedelem miatt nagyobb kamatkedvezmény érhető el. Ha 2023. májusában is már a 2024-es átlagbérrel rendelkeztünk volna, akkor 0,5 százalékponttal kedvezőbb kamaton kaphattunk volna hitelt. (Vagyis 8,6% helyett 8,1% lett volna a kamat.) Ezen kamatkülönbség miatt további 800 ezer forinttal emelkedik az igényelhető kölcsönösszeg.
  3. Nem szabad megfeledkezni az elmúlt év gazdasági változásairól, ennek hatására ugyanis a hitelkamatok érdemben mérséklődtek. 2024. májusban már 6,29%-os kamaton meg lehetett kapni a kérdéses kölcsönt. Ezen kamatcsökkenés hatására ugyanaz a jövedelem nagyobb kölcsön törlesztőjét is elbírhatja. Emiatt további 3,8 millió forinttal emelkedett az igényelhető kölcsönösszeg.

Ezen három tényező együttes hatásaként 2024. májusában közel 8 millió forinttal több lakáshitelre lehet jogosult egy átlagos hiteligénylő, mint egy évvel korábban.

A lakásárak is emelkedtek

Természetesen egy lakásvásárlók pontos helyzetének értékeléséhez a lakásárakról sem szabad megfeledkezni. A KSH adatai alapján 2024. első negyedévében 7,1 százalékkal emelkedtek a lakásárak az előző év azonos időszakához képest. Szintén a KSH adatai alapján egy többlakásos épületben egy lakás átlagos négyzetméterára 703 ezer forint volt 2023. első negyedévében Magyarországon. Vagyis egy 60 négyzetméteres lakás vételára 42 180 000 forint volt. A 7,1 százalékos áremelkedés azt jelenti, hogy egy hasonló lakásért az idei év első negyedévében 45 174 180 forintot kellett fizetni.

Fontos
Ez durván 3 millió forint áremelkedést jelent, amihez képest a hitelfelvételi képesség sokkal nagyobb mértékben javult: a kérdéses lakás esetében a vételár 50,9 százalékáról 65,3 százalékára emelkedett az átlagbérrel igényelhető kölcsön összege.

A hitel és jövedelmi adatok májusról szólnak, míg a lakásárak az év első negyedévéről, sajnos ennél frissebb adat még nincs a KSH adatbázisában. A lakásárak gyorsuló emelkedése valamelyest módosíthatja a fenti adatokat.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés