Havi 5000-ből milliomossá teheted a gyermeked

Havi 5000-ből milliomossá teheted a gyermeked
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-11 Frissítve: 2021-07-01
 

Sok megkeresést kapunk mostanában érdeklődőktől, hogy miként tudnának a gyermeküknek nagyobb megtakarítást összegyűjteni. Érthetetlen módon először egy bankszámla ugrik be nekik, miközben ott van a Start-számla és a babakötvény, amivel a lehetőségek megnyílnak előttünk. Bemutatjuk, hogy mindössze havi 5000 forintból miként lehet 18 év alatt közel 2,3 millió forintot összegyűjteni.

Íme a babakötvényről minden információ egy helyen.

A gyermekesek vagy gyermeket tervezők tudhatják, hogy az állam 42 500 forintos életkezdési támogatást ad a kis jövevény után. Igen ám, de ez az összeg mindössze az infláció mértékének megfelelően növekszik, ha a szülők nem nyitnak Start-számlát, és hagyják az életkezdési letéti számlán a pénzt.

Csak összehasonlításul, ha 3%-os inflációval számolunk, akkor a 42 500 forint 18 évet követően valamivel több, mint 72 ezer forint lesz. A következőkben viszont bemutatunk egy egyszerű módszert, amivel a felnőtté váláskor a gyermekünk milliomossá tehetjük. Ezt három tényező segíti:

  • Egyrészt, az állam a Start-számlára fizetett összegeket megtoldja. Alapesetben a befizetések 10%-át adja oda támogatásként az állam, viszont éves szinten a támogatás nem lehet több, mint 6000 forint. Egyszerűen kiszámolható, hogy havi 5000 forintos befizetés (éves 60 000 forint) mellett érjük el ezt a határt. Ez azt gondoljuk, hogy egy kétkeresős családban kigazdálkodható méret.
  • Másrészt, a befizetéseink és a később jóváírt kamat automatikusan befektetésre kerül babakötvénybe, ami jelenleg a legmagasabb hozamot hozza a kockázatmentes befektetések között. Az aktuális kamatozása a babakötvénynek 5,4%, ami csak azért lehet ilyen magas, mert egy fontos célt támogat vele az állam, a gyermek életkezdését.
  • Harmadrészt, a babakötvény hosszabb távon is garantált magas hozamot hozó befektetés lesz, hiszen a megállapítás évét megelőző év inflációja felett ígér 3%-os kamatprémiumot. A friss sorozatok esetén tehát úgy jön össze az 5,4%-os kamat, hogy a kamatbázis 2,4% volt, amire rájön a 3%-os kamatprémium.

Nagyon sokan kerestek meg minket az utóbbi időben azzal, hogy a jobb jövedelmi kilátások miatt szeretnének a gyermekük számára valamilyen megtakarítási lehetőséget találni. A régi beidegződések miatt viszont az első ötletük az volt, hogy a kicsinek egy bankszámlát nyitnak, arra befizetnek bizonyos összeget és azt lekötött betétbe helyezik el.

Érdekes módon nem is gondoltak arra, hogy az életkezdési támogatást a Start-számlán kezdjék el gyarapítani. Gondoljunk csak bele, hogy a bankbetét választásával két részről is rosszul járnak: nem kapnak plusz 10% állami támogatást, és lemaradnak a babakötvényről, ami a bankbetétek felett kiemelkedő hozamot biztosít.

Készítettünk egy számítást, ami bemutatja, hogy ha csak havi 5000 forintot a Start-számlán lévő babakötvénnyel kezdünk el kamatoztatni, és 3%-os inflációt feltételezünk, akkor 18 év múlva közel 2,3 millió forint lesz a számlán. Ha valaki most azt mondaná nekünk, hogy a következő majdnem 20 évben garantáltan az infláció felett 3%-kal tudja kamatoztatni nagy biztonságban a pénzünk, akkor arra hiba lenne nem lecsapni.

Megtakarítás a babakötvénnyel bő kétmillió forint lesz

Való igaz, hogy ez egy hosszú távú megtakarítási lehetőség, és a gyermek csak a 18 éves korát betöltve tudja felhasználni, de olyan dolgokra, ami egészen biztosan nagyobb kiadást jelent. Akárcsak a tandíj kifizetése vagy éppen egy lakás vásárlásához némi önerő biztosítása. Persze a felhasználási lehetőségek szélesebb körűek, de ezekre gondolhatunk legelső körben. És könnyedén belátható, hogy szülőként mi másra is takarékoskodhatnánk, mint arra, hogy a gyermekünk elindulását az életben megkönnyítsük.

Hirdetés
Hirdetés