Hogyan működik a Wise, mennyibe kerül az utalás vele?

Hogyan működik a Wise, mennyibe kerül az utalás vele?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-18
 

A Wise – eredetileg TransferWise – története 2011-ben kezdődött, a céget alapító két észt fiatal célja az volt, hogy kényelmesebb és olcsóbb legyen a nemzetközi utalás, illetve a bankoknál kedvezőbb árfolyamon lehessen devizát váltani. A Bankmonitor szakértői arra voltak kíváncsiak, hogy miként lehet pénzt utalni a Wise-on keresztül, illetve ez milyen költségekkel jár.

A TransferWise ötletét az élet szülte. A két észt származású alapító ugyanis Londonban élt, ám Taavet a Skype-nál euróban kapta a fizetését, miközben a költségei főleg fontban keletkeztek, Kristónak pedig bár a Deloitte fontban fizetett, ebből odahaza egy eurós lakáshitelt kellett törlesztenie. Kezdetben úgy segítettek egymásnak, hogy Taavet eurót utalt Kristo észt bankszámlájára, míg cserébe Kristo angol fontot küldött a barátjának, akinek erre volt szüksége Londonban. Az eurót és a fontot pedig minden hónapban az aktuális középárfolyamon váltották.

A dolog roppant egyszerűen és jól működött, ráadásul megúszták a rossz átváltási árfolyamokat és a magas kezelési költségeket is. Ebből született meg a TransferWise cég ötlete, ami a nemzetközi utalásokat teszi egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá. Közben kiderült, hogy a gyors és olcsó utaláson, devizaváltáson túl egyéb szolgáltatásokra is van igény, így a cég nevét 2022-ben Wise-ra változtatták, ettől kezdve a szolgáltatások Wise és Wise Business néven érhetők el.

Mi most ugyanakkor kifejezetten az utalási lehetőségekre, valamint ezek költségeire voltunk kíváncsiak.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a Wise és hogyan, milyen költséggel lehet utalni?

A Wise fiók egy számla, amelyen több mint 40 pénznemben tarthatunk pénzt, ezek között pedig bármikor váltatunk az éppen aktuális Wise árfolyamon. Ha például forintunk és eurónk is van a számlán, akkor bármikor vásárolhatunk eurót a forintunkból. A vásárlás jó időzítése a hullámvasutazó forint miatt pedig kifejezetten fontos lehet.

A számlánkról ezen kívül egyszerűen utalhatunk külföldre is. Ha más devizanemben utalnánk, akkor a Wise az aktuális devizaárfolyammal számol, ami kifejezetten jó ajánlat a piacon, ezen felül úgynevezett szolgáltatási díjat számolnak még fel. Minden átlátható és egyértelmű, az utalás elindítása előtt ugyanis megjelenik az árfolyam és az utalás költsége, így van lehetőségünk csak akkor elindítani  a folyamatot, ha ez számunkra megfelelő. Ez utóbbi egyébként az utalt összeg 0,39%-ról indul, ám a pontos díj devizánként változik.

Cikkünk írásakor például 1 millió forintot 392,984 forintos árfolyamon váltott a Wise, az utalásra pedig 8 455 forint terhelési díjat számoltak fel, így végül 2 523,09 euró érkezett volna meg a másik fél számlájára. Az árfolyamot ebben az esetben 6 órán keresztül tartották, míg az utalás várhatóan 3-4 órán belül ért volna célba.

Nagyobb összegnél a költség arányaiban némileg alacsonyabb lett volna: például 100 millió forint átváltása euróra és elutalása 780 651 forint kiadást jelentett, ami a teljes összeg 0,78%-a.

Amennyiben eurót utaltunk volna egy másik bankszámlára, akkor például 2 500 euró átmozgatása 0,44 euró költséggel járt volna, ami 392,984 forintos árfolyamon 173 forintra jön ki.

Hogyan lehet nagyobb összeget utalni a Wise-on?

Nagy összegű utalásoknál egyrészt  valamilyen fényképes igazolvánnyal – ez lehet útlevél, személyi igazolvány vagy akár jogosítvány – kell azonosítani magunkat, ezen kívül igazolnunk kell a pénz forrását is. Ha például ingatlaneladásból származik az elutalni kívánt pénz, akkor szükség lehet többek között az adásvételi szerződésre, a bankszámlakivonatra, amelyen látszik, hogy megkaptuk a vételárat, valamint egy kivonatra az adott ország ingatlannyilvántartásából.

Más adatokra és dokumentumokra lesz szükség akkor, ha munkabérből, örökségből, kölcsönből, cégeladásból, sportfogadásból, esetleg befektetésekből származik az összeg, így mindenképpen célszerű erről előzetesen tájékozódni.

Mit kell tennünk, hogy utalhassunk a Wise-on?

1. Először is regisztrálnunk kell a Wise-ra, amihez elég egy email cím, de akár a meglévő Google vagy Facebook fiókunkat is használhatjuk.
2. A regisztrációt követően meg kell adnunk az utalni kívánt összeget, valamint annak pénznemét.
3. Meg kell adnunk annak a személynek vagy cégnek a banki adatait, ahová a pénzt küldeni szeretnénk.
4. Nagyobb összegnél, illetve bizonyos pénznemeknél igazolnunk kell a személyazonosságunkat, valamint a pénz forrását.
5. Az utalni kívánt összeget banki átutalással, valamint betéti vagy hitelkártyával egyaránt befizethetjük. A banki utalás jelenti a legolcsóbb megoldást, ám viszonylag időigényes, míg a bankkártyás és hitelkártyás fizetésért a Wise díjat számol fel, ugyanakkor így gyakorlatilag azonnal a számlán lesz a pénz.
6. Az utalás elindítását követően a fiókunkban nyomon követhetjük a tranzakció aktuális állapotát, így azonnal értesülhetünk arról, ha a pénz célba ért.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés