Hogyan kaphat valaki akár 100 millió forint hitelt, mindenféle megkötés nélkül?

Hogyan kaphat valaki akár 100 millió forint hitelt, mindenféle megkötés nélkül?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-13 Frissítve: 2023-10-16
 

Népszerűek Magyarországon a szabad célú jelzáloghitelek, amelyek legfontosabb előnye, hogy a banktól kapott összeg gyakorlatilag bármire költhető, a kamata pedig kedvezőbb egy személyi hitelnél. Összegyűjtöttük, mit kell tudni a konstrukcióról. 

A szabad célú jelzáloghitelek iránt óriási volt az érdeklődés az év második negyedévében: három hónap alatt 38 milliárd forint összegben folyósítottak ilyet a bankok, szemben az átlagos 20 milliárdos volumennel. A kiugró keresletben az is közrejátszik, hogy sokan ilyen hitelből vásároltak inflációkövető állampapírt, kihasználva a hitelkamat és az állampapírral elérhető hozam közötti különbséget. Persze normál esetben nem erre használják az emberek a konstrukciót, gyakoribb, hogy nagyobb értékű autót vagy nyaralót vásárolnak belőle, illetve olyan ingatlant, amit lakáshitelből nem lehetne esetleg megvásárolni, de a lakáskorszerűsítés és felújítás is gyakori hitelcél.

Mivel a konstrukció szabad felhasználású, a hitelcél tulajdonképpen lényegtelen is, hiszen a költésről nem kell számlákat benyújtani a bank részére. Ebből a szempontból a termék nagyon hasonlít a személyi kölcsönre, azzal a különbséggel, hogy az utóbbinál nincs szükség ingatlanfedezetre, az átfutási idő pedig rövidebb, ám cserébe legfeljebb 12 millió forint igényelhető, míg a szabad célú jelzáloghitelnél akár 100 millió forint feletti összeghez is hozzá lehet jutni.

Hirdetés

Hirdetés

Ingatlanfedezetre mindenképpen szükség lesz

Szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésekor nincs lakásvásárlás, ezért a már meglévő ingatlanok szolgálhatnak fedezetként. Egyszerre akár több ingatlan – általában 3 darab – is bevonható, ami azért érdekes, mert ezek becsült forgalmi értékének 50-70%-a lehet reálisan a felvehető hitel összege. (A pontos arány bankonként és ügyletenként változhat.) Eszerint például egy 30 millió forint összegű hitel felvételéhez minimálisan 42,9-60 millió forint értékű ingatlanfedezetre lehet szükség. Annyi megkötés azért van, hogy az egyes ingatlanok minimális becsült forgalmi értékének legalább 3-5 millió forintnak kell lennie, de látva a hazai lakásárakat, ez aligha jelenthet problémát.

Mekkora jövedelemmel kell rendelkeznünk?

A felvehető hitel összegét a fedezetként bevont ingatlanok értékén kívül az is befolyásolja, hogy az adós – vagy az adósok – mekkora összegű nettó jövedelemmel rendelkeznek. Az úgynevezett JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – korlát szerint a nettó jövedelem legfeljebb 50, illetve 60%-a fordítható hiteltörlesztésre attól függően, hogy  kevesebb 600 ezer forintnál, vagy eléri azt. Eszerint például 500 ezer forintos keresettel maximum 250 ezer forint törlesztő vállalható be, míg 700 ezer forint 420 ezer forintot „bír el”.

Minél olcsóbb egy hitel, annál kisebb a havi törlesztője, ezért ugyanakkora jövedelem az egyik banknál több, míg egy másiknál kevesebb hitelre lehet elegendő.

Mennyibe kerül most egy szabad felhasználású jelzáloghitel?

Fontos, hogy a bankok minden esetben kalkulálnak valamekkora megélhetési költséggel, amivel előbb csökkentik a jövedelmet, és csak ezt követően számolnak JTM-et. Maga a számított megélhetési költség pénzintézetenként eltérő, ráadásul valahol függ a gyerekszámtól, míg máshol ettől függetlenül 150-160 ezer forint körüli összeggel csökkentik automatikusan a nettót. Ha ezen múlhat a hiteligénylés sikere, akkor mindenképpen célszerű több banknál érdeklődni, vagy olyan hitelközvetítő segítségét kérni, aki ismeri a bankok gyakorlatát.

Milyen költségei vannak a hiteligénylésnek?

A szabad célú jelzáloghitel igénylésekor számolni kell az egyszeri költségekkel is, mert ez már egy 20 millió forintos kölcsönnél is meghaladhatja a 200 ezer forintot. A legdrágább rendszerint a közjegyzői díj, ami akár 130-140 ezer forint is lehet, de az értékbecslés, a tulajdoni lap és a jelzálogjog bejegyzése is kiadással jár. A bankok azonban akciósan elengedhetik az induló költségek egy részét vagy egészét, így a finanszírozó bank kiválasztásakor akár azt is érdemes lehet figyelembe venni.

A személyi kölcsön vagy a jelzáloghitel éri meg jobban?

Amennyiben az ingatlanfedezet nélkül felvehető személyi kölcsön és a szabad célú jelzáloghitel között választanál, akkor több szempont alapján célszerű mérlegelned.

Ingatlanfedezet: a személyi kölcsönök igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, a jelzáloghitel felvételéhez viszont ez elengedhetetlen. Vagyis, ha nincs bevonható ingatlanfedezet, akkor marad a személyi kölcsön.

Futamidő: egy személyi kölcsön akár pár óra, de legfeljebb 4-5 munkanap alatt a számlánkon lehet, amennyiben minden szükséges információ a bank rendelkezésére áll. A jelzáloghitelek átfutási ideje ezzel szemben általában 1-1,5 hónap, de bizonyos esetekben ez azért lényegesen lerövidíthető.

Maximális hitelösszeg: a személyi kölcsönöknél két banknál 12 millió forint a felvehető hitel maximuma, de a többség legfeljebb 7-10 millió forintot hitelez. Jelzáloghitelből ezzel szemben egyes bankoknál akár 100 millió forint is felvehető.

Induló költség: személyi kölcsön sok esetben induló költség nélkül igényelhető, míg egy jelzáloghitelnél ez banktól és hitelösszegtől függően akár 200-300 ezer forint lehet.

Kamat: az, hogy milyen költséggel vehet fel valaki hitelt, függ a jövedelmétől, az igényelt összegtől és attól, hogy milyen plusz feltételeket vállal a jobb kamatért cserébe. Ennek ellenére kijelenthető, hogy jelzáloghitelhez olcsóbban juthatunk hozzá, mint személyi kölcsönhöz: az előbbiek THM-e – teljes hiteldíj mutató, ami a kamaton túl a hitelfelvételhez kapcsolódó költségek többségét is tartalmazza – jellemzően 10-13% között van, míg a személyi kölcsönöknél 14-21% között szóródnak az ajánlatok.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés