Hogyan lehet minél olcsóbb a bankszámlánk? (x)

Hogyan lehet minél olcsóbb a bankszámlánk? (x)
Hirdetés

Cikk2023-10-02
 

Már egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy egy bank rendkívül kedvező árú bankszámlát kínál az ügyfeleinek, ennek azonban minden esetben feltételei vannak. Körbejártuk, mit várnak el cserébe a bankok.

A Bankmonitor által működtetett bankszámla-kalkulátor által vizsgált nyolc hazai bank számláinak átlagos havi költsége 2 300 Ft, ami éves szinten 27 600 Ft kiadást jelent átlagos használat mellett. (300 000 Ft nettó jövedelem érkeztetése, havi 4 db net- vagy mobilbankos utalás összesen 40 000 Ft értékben, 2 db csoportos beszedési megbízás összesen 15 000 Ft értékben, 2 db készpénzfelvétel saját banki ATM-ből 90 000 Ft értékben, 30 db bankkártyás vásárlás 75 000 Ft értékben, push értesítésekkel.)

Az átlag azonban megtévesztő, mert miközben több olyan bankszámla is van, amelyik teljesen ingyen használható átlagos használat mellett, olyan is akad, amelyikre évente akár 244 000 Ft-ot is elkölthet a tulajdonosa. A bankszámla költségét azonban meghatározzák a bankolási szokásaink is, így akár egy elvileg ingyenes bankszámla is kerülhet sokba, illetve egy fizetős számla is lehet kifejezetten kedvező árú.

Hirdetés

Minden bank elvár valamekkora összegű havi jóváírást

Az ingyenes bankszámlák esetében közös, hogy minden esetben elvárják a bankok, hogy havonta meghatározott összeg érkezzen ide külső forrásból, vagyis a bankon belüli számlák közötti átvezetéssel ez a feltétel nem teljesíthető. Az elvárt összeg azonban nagyon eltérő, van, ahol elég mindössze 75 ezer Ft-ot teljesíteni minden hónapban, de olyan prémium számlával is találkozhatunk, ahol 1 millió Ft a limit. Az sem mindegy azonban, hogy mindössze egy meghatározott összegű jóváírás beérkezése az elvárás, vagy a számlatulajdonos jövedelmének kell ide érkeznie. Egy jóváírás akár egy másik számláról is viszonylag egyszerűen és kis költséggel teljesíthető, míg a jövedelemérkeztetés valamikor nehezebben megoldható. Az sem mindegy, hogy a jóváírásnak egy összegben kell érkeznie, vagy akár több tételben is befuthat, mindkettőre látunk példát a bankoknál.

Figyelni kell a készpénzfelvételre

A készpénzfelvétel kritikus pont minden esetben, célszerű kihasználni a jogszabályban biztosított havi két ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, ami bármely bank ATM-jére érvényes. Itt arra kell odafigyelni, hogy személyenként egy számlára igényelhető az ingyenesség, ha pedig többen használnak egy számlát, akkor ők együttesen vehetnek fel maximum 150 ezer Ft-ot legfeljebb két részletben.

Lehetőleg net- és mobilbankon keresztül utaljunk

Az ingyenes számlák mindegyikére igaz, hogy kizárólag az elektronikus csatornákon keresztül indított utalások díjmentesek – bár olyan is van, amelyiknél csak a mobilbank költségmentes -, míg a bankfiókban vagy postán indított utalásokért fizetni kell. Az elektronikus tranzakciók azonban minden banknál olcsóbbak, így jelentős megtakarítás érhető el egy nem ingyenes számlánál is azzal, ha ezeket preferáljuk.

Érdemes push értesítésekre váltani

Kevesen tudják, de az SMS értesítések bizony komoly kiadást jelenthetnek, különösen akkor, ha minden tranzakcióról és netbanki belépésről üzenetet kérünk. Mivel egy értesítés költsége jellemzően 35-40 Ft, havi szinten akár 3000 – 4000 Ft-ot is költhetünk csak erre. Alternatívát jelenthetnek a mobilbanki alkalmazáson belüli push értesítések, amelyek ingyenesek, ám ezek nem minden banknál érhetők el egyelőre. Az ingyenes bankszámláknál minden esetben push üzenetekkel találkozhatunk, amihez azonban okostelefon szükséges, valamint mobilinternet, hogy az értesítések mindig megérkezzenek.

Jó tudni

Mit kínál az UniCredit Partner Aktív Zéró számlacsomag?

Az UniCredit Partner Aktív Zéró számlacsomagnak (EBKM: 0,01%) 0 Ft a havi díja díjvisszatérítéssel, amennyiben minimum 75 000 Ft-ot érkeztet számlájára ezen kívül ingyenes a csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízás, valamint a számlához járó Mastercard Standard bankkártya is. Lényeges, hogy kizárólag a mobilalkalmazáson keresztül indított utalások díjmentesek akciósan, a netbankból indított tranzakciókért 0,3 százalékos díjat számolnak fel. A Partner Aktív Zéró számlacsomag normál havi díját (1 335 Ft) minden esetben levonják, ám ha a számlára az adott hónapban legalább 75 ezer forint jóváírás érkezik, akár több részletben, akkor ez utólag jóváírásra kerül. A számlacsomag 3 évig, körültekintő használattal költségmentesen használható, a részletek ide kattintva érhetők el.  

Állandó átutalási és csoportos beszedési megbízások

Több szempontból is érdemes lehet elfelejteni az őskövületnek számító sárga csekket, és a számlákat inkább állandó átutalási vagy csoportos beszedési megbízással teljesíteni. Már csak azért is, mert ezek ára viszonylag kedvező, de bizonyos számláknál például ezekért sem kell fizetni. Arra azért célszerű odafigyelni, hogy ha maga a tranzakció ingyenes is, a módosításoknak lehet költsége, de ez egyrészt nem túl gyakori, másrészt nem is jelentős tétel.

Szinte mindent tud egy elektronikus bankkártya is

Minden ingyenes bankszámlához jár bankkártya, valamelyikhez dombornyomott, de a többséghez úgynevezett elektronikus lapot ad alapból a bank. (A nem ingyenes számlák bankkártyáinak éves díja rendszerint 3 000 – 8 000 Ft szokott lenni.) Az elektronikus kártyák általános használat mellett minden igényt kielégítenek, vagyis készpénzt vehetünk fel velük, valamint fizethetünk az interneten és az üzletek pénztáraiban egyaránt. Amennyiben nem az adott ingyenes számlához alapból járó bankkártyát választjuk, akkor ez plusz költséget jelenthet, ám a számla egyéb kondícióit ez nem fogja érinteni.

Meddig lehet akár ingyenes egy bankszámla?

A megfelelő használat mellett ingyenes bankszámlák esetében rendszerint előre meghatározzák a díjmentesség időszakát a bankok, ami lehet akár két vagy három év, így az ügyfelek tudhatják, meddig számolhatnak a kedvezményekkel. A számla kiválasztásakor ezt is érdemes figyelembe venni, mert bár létezik az egyszerűsített bankváltás intézménye, egy új mobil- és netbank megszokása például mindig időt igényel.

A tájékoztatás nem teljes körű, a számlaszerződés részletes feltételeit az Általános Üzleti Feltételek és a Kondíciós Lista tartalmazza.

A cikk az UniCredit Bank támogatásával készült.

Hirdetés