Mennyibe kerül a fix kamatozású vállalkozói hitel?

Mennyibe kerül a fix kamatozású vállalkozói hitel?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-10 Frissítve: 2017-05-15
 

A Növekedési Hitelnek vége. Ez egyet jelent azzal is, hogy a vállalati, vállalkozói hitelek többsége változó kamatozású. Ebből adódóan – a mai rendkívül alacsony kamatok mellett – a hitelek elsődleges kockázata a cégtulajdonos számára a kamatemelkedésben rejlik. A Bankmonitor.hu annak járt utána, hogy mennyivel kerül többe egy 5, vagy 10 évig fix kamattal rendelkező hitel a vállalkozásnak.

Honnan indul a történet?

A kiszemelt példában egy cégtulajdonos 100 millió Ft összegű beruházási hitelt szeretne felvenni. A hitelpiacon ma egy átlagos (érdemi gazdálkodási múlttal rendelkező, nyereségesen működő) vállalkozás kb. 2,5%-os éves hitelkamat mellett juthat banki forráshoz. A kiemelten sikeres cégek ennél akár érdemben alacsonyabb kamatszinttel is számolhatnak.

Mennyivel drágább a fix kamat?

Napjainkban 5 évre +1,11%pontos felárral, azaz 3,61%-on lehet rögzíteni a kamatszintet. 10 éves futamidőre ugyanez a kamatrögzítés már 2,32%pontot jelent (összesen: 4,82%).

Fontos tudni, hogy a fix és változó kamatozású hitelek esetében (a kamatszámítás matematikája miatt) egyenletes tőketörlesztésű hiteleknél a különbözet a futamidő elején a legnagyobb és a futamidő előre haladtával folyamatosan csökken. A fenti 5 éves futamidejű vállalkozói hitel esetében pl. 2,5 év elteltével az eredeti 277 ezer Ft-os különbözet 152 ezer Ft-ra olvad. (Vállalkozások számára is elérhető az u.n. annuitásos konstrukció, ahol a tőke és a kamattörlesztés összege – változatlan kamatszint esetén – a hitel futamideje alatt állandó. Ezen hitelek esetében a kamatfixálás hatása a törlesztő részletre kisebb: 5 éves hitelnél +3%, 10 éves hitelnél 12%)

Ha egy cégtulajdonos bizonytalan abban, hogy milyen mértékű hitelt kaphat, az alábbi kalkulátor használatával gyorsan megtudhatja:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Hirdetés

  Hirdetés

  Melyiket éri meg választani: fix kamat, vagy változó?

  Ez mindig utólag dől el tényszerűen. Ma csupán egy tényező biztos: ha történelmi mélyponton vannak a kamatok és hosszú távra veszünk fel hitelt, akkor nem számíthatunk arra, hogy a hitel futamidejének végéig nem fog bekövetkezni kamatemelkedés.

  A döntést tehát érdemes onnan közelítve megvizsgálni, hogy a kamatemelkedés mennyivel fogja növelni a törlesztőrészletet. 1%pontos kamatemelkedés (amennyiben az azonnal a hitel felvételét követően bekövetkezik):
   az 5 éves hitel törlesztő részletét 4%-kal emeli meg
   a 10 éves hitel törlesztő részletét 8%-kal emeli meg

  Minél később következik be a kamatemelkedés (a hitelfelvételt követően) annál alacsonyabb a kamatemelkedés hatása. A cégtulajdonosok többsége cash flowban gondolkozik, azaz azt vizsgálja, hogy az adott hiteltörlesztést milyen kényelmesen tudja majd kifizetni a bank számára. A 10 évig biztonságos hitelért 18%-kal többet fizetni már érzékelhető kiadáskülönbség. Valós alternatívát jelenthet, ha a fentebb már említett annuitásos konstrukciót választja a cégtulajdonos. Ezen konstrukciónál a 18%-os növekménnyel szemben „csak” 12% -kal magasabb a fix kamatozású hitel törlesztőrészlete.

  Jó döntést hozni kizárólag az alternatívák teljes mérlegelése esetén lehetséges. Ez pedig ma nem megoldható egyetlen bank ajánlatának áttekintésével. Nem minden bank ad azonos feltételeket a változó kamatok fixesítésére és nem minden banknál van lehetőség minden hitelkonstrukciónál annuitásos törlesztési mód elérésére.

  Hirdetés

  Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

  Hirdetés