Így számítanak a meglévő gyerekek a CSOK Plusznál és az új Falusi CSOK-nál

Így számítanak a meglévő gyerekek a CSOK Plusznál és az új Falusi CSOK-nál
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-06
 

A 2024-től induló CSOK Plusz támogatott hitel alapvetően vállalt gyerekekre igényelhető, ám bizonyos esetekben a meglévő gyerekekkel is számolnak. Mivel az első baba érkezésekor egy éves hitelmoratórium kérhető, a másodiktól pedig miden születendő gyerek után elengednek 10 millió forintot a fennálló tőketartozásból, nagyon nem mindegy, hogy mire számíthatnak a szülők.

A 2024-től induló CSOK Plusz támogatott hitel akkor vehető fel, ha a házaspár legalább egy gyereket vállal. A hitel maximális összege egy, kettő, illetve három vállalt gyerekkel 10, 30 és 50 millió forint lehet. Az elérhető kölcsön összege a jelenlegi ingatlanárakat nézve nagyon lényeges lehet, hiszen miközben a piaci hitelek kamata 7% körül kezdődik, a CSOK Plusz kamata maximum 3% lehet. Ez alapján egy 50 millió forint összegű, 3%-os kamatú CSOK Plusz hitel és egy 7,5%-os kamatú piaci lakáshitel havi törlesztője között az első évben 244 496 forint, míg a második évtől 125 000 forint a különbség, ami a 25 éves futamidő alatt 39,15 millió forintra hízik.

Hirdetés

Hirdetés

A meglévő gyerekek is számíthatnak

Mindenképpen jó hír, hogy a CSOK Plusszal felvehető hitel összegét illetően a meglévő és a vállalt gyerekek egyaránt számítanak. Például, ha egy meglévő gyerek mellé a pár még két babát vállal, akkor ők 50 millió forint CSOK Plusz hitelt igényelhetnek. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a pár két meglévő mellé egy gyereket vállal, vagy ha nincs még gyerekük, ám hármat szeretnének.

Ugyanakkor a CSOK Plusz egyéb kedvezményeinél kizárólag az újonnan megszülető gyerekek számítanak. Az egyik ilyen az egy éves időtartamra kérhető hitelmoratórium, ami azt jelenti, hogy az első baba megszületését követő 12 hónapban nem kell törleszteni a kölcsönt. Jó tudni, hogy emiatt egy évvel meghosszabbodik a CSOK Plusz hitel futamideje is.

Ezen kívül a második gyerektől minden egyes gyerek megszületését követően elengednek 10-10 millió forintot a fennálló tőketartozásból, ami értelemszerűen ugyancsak nem vonatkozik a meglévő gyerekekre.  Például, ha egy gyereke van a párnak, és a CSOK Plusz felvételét követően babájuk születik, akkor a moratóriumot igényelhetik, a hitelelengedéshez azonban még legalább egy gyereknek érkeznie kell. A 10 millió forint hitelelengedés pénzügyi hatása annál nagyobb, minél hamarabb születik a gyerek, hiszen nagyobb időtávra nem kell kamatot fizetni utána. Ha például a hitel felvételét követő 5. év végén csökken 10 millió forinttal a CSOK Plusz hitel tőketartozása, akkor ezáltal a hátra lévő 20 év alatt az elengedett 10 millió forinton felül 3,36 millió forint kamat megfizetése alól is mentesül a család. Amennyiben a gyerek a 2. év végén születik, akkor összesen 23 évnyi kamatot spórolhatnak meg, így a 10 millió forinton felül plusz 3,9 millió forint az elérhető pénzügyi előny.

Mire számíthatunk a Falusi CSOK-nál? 

A 2024-től lényegesen magasabb összegekkel elérhető Falusi CSOK támogatás mellé is igényelhető lesz a CSOK Plusz, vagyis a preferált kistelepüléseken kombinálható lesz a vissza nem térítendő támogatás és a kedvezményes hitel. A Falusi CSOK támogatás összege új lakóház vásárlása, vagy használt ingatlan vásárlással egybekötött korszerűsítése és/vagy bővítése esetén 2024-től egy gyerekkel 1 millió, két gyerekkel 4 millió, míg 3 gyerekkel 15 millió forint. (2023-ban 0,6 millió, 2,6 millió és 10 millió forint ugyanez.)

Fontos
További információkat a Falusi CSOK jelenlegi és 2024-től érvényes feltételeiről itt olvashatsz.   

Meglévő gyereknél a Falusi CSOK-ot egyedülálló szülők, élettársak és házasok egyaránt igényelhetik, ráadásul náluk nincs korhatár megkötés sem. Vállalt gyereknél ugyanakkor elvárás a házasság, valamint az, hogy legalább a pár egyik tagja ne töltse be a 40. életévét. A meglévő és a vállalt gyerekeket együttesen is figyelembe vehetik, vagyis, ha a pár a két meglévő gyereke mellé vállal egy további babát, akkor 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

Ki számít gyereknek az új CSOK Plusznál és a Falusi CSOK-nál?

A CSOK Plusz és a 2024-es Falusi CSOK esetében még nem tudni pontos információkat azzal kapcsolatban, hogy milyen gyerek számít a támogatások igénybevételekor. Ugyanakkor valószínűleg a jelenlegi CSOK támogatáshoz hasonló megkötésekre számíthatunk, így feltétel lehet, hogy a gyerek a szülőkkel egy háztartásban éljen, ne legyen 25 évesnél idősebb, valamint ne rendelkezzen akkora összegű jövedelemmel, hogy önmagát képes legyen eltartani. A gyerek akkor lehet 25 évesnél idősebb, ha megváltozott munkaképességű, és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg. Jelenleg nem elvárás az sem, hogy a támogatással érintett gyerek az igénylő vér szerinti gyereke legyen, ugyanis lehet akár örökbefogadott is.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Hirdetés