Itt az új év – 20 dolog, amit tarts észben

Itt az új év – 20 dolog, amit tarts észben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-02 Frissítve: 2021-07-01
 

Éjfél után valószínűleg sokan tettek fogadalmat, hogy min szeretnének változtatni 2017-ben. Találtunk egy hosszabb listát, amit érdemes végigfutni, ha a pénzügyek terén is egyenesbe akarunk jönni. Sokszor elég új szemszögből nézni a világot, hogy elhatározásra jussunk, ez a gyűjtés is abban lesz segítségünkre, hogy a céljainkat gyorsabban elérhessük.

1.) A vagyon sokkal fontosabb, mint hogy mennyit keresel. A nagyobb kereset nem jelenti automatikusan azt, hogy gazdag lennél. Ahogy az sem jelenti azonnal a szegénységet, ha keveset keresel.

2.) A megtakarítás fontosabb a befektetésnél. Tegyél félre amennyit lehet, majd utána eldöntheted, hogy mit is kezdj vele.

3.) Óvakodj a hitelkártya-adósságtól, mint egy súlyos betegségtől. Mert ha egyszer a nyakadba szakad, akkor attól igazán nehéz lesz megszabadulni.

4.) Addig nyújtózz, amíg a takaród ér. Lásd a korlátaidat, és azt ne nagyon lépd túl.

5.) A hitel nem ördögtől való dolog, a legtöbbünknek ez adja meg a lehetőséget, hogy a céljainkat elérjük. Fizess rendesen, mert a jobb hitelminősítéssel nagyon sokat spórolhatsz.

6.) Tartsd kézben a pénzügyeidet. Bármire is vágysz, légy azzal tisztában, mire megy el egy hónapban a pénzed. Meg fogsz lepődni, ha egyszer utána jársz a bankszámlakivonat alapján.

7.) Automatizálj mindent. A legjobb módja, hogy több pénzed maradjon hó végén, ha a pénzügyeidet is robotpilóta kezeli, amennyire csak lehet.

8.) A nagy kiadásokat alaposan fontold meg. Ha túlvállalod magad, akkor az később komoly problémák forrása lehet.

9.) Hozz létre egy külön megtakarítási számlát, amit felhasználhatsz vészhelyzet esetén. Nincs rosszabb annál, mint ha adódik egy nagyobb váratlan kiadás, és azzal nem tudsz megbirkózni.

10.) Biztosítsd be az értékeidet. De ne feledd, a biztosítás csak védelmet nyújt, ettől még nem lesz több a vagyonod.

11.) Sokan elfeledkeznek a nyugdíjcélú megtakarításokról, pedig erre idővel nagy szükség lesz. Érdemes kihasználni az állami adó-visszatérítést, ami például az önkéntes nyugdíjpénztárhoz is jár.

12.) Minden egyes évben egy kicsivel többet tegyünk félre. Igazi vagyont így építhetünk fel, miközben az sem mellékes szempont, hogy a céljainkat gyorsabban elérhetjük.

13.) Válogassuk meg bölcsen a barátainkat és a szomszédjainkat. Be kell vallani, hogy nagyon is szeretjük utánozni az ismerőseinket, sőt akarva-akaratlanul is versengünk velük, ami nem feltétlenül válik a javunkra.

14.) Beszéljünk a pénzügyekről is. Manapság 5 perc sem telik el és máris a politika kerül szóba, miközben a pénz tabunak számít. Ne legyen így a jövőben, bátran beszéljünk erről is.

15.) Attól, hogy megveszünk és birtoklunk valamit, még nem leszünk boldogabbak hosszú távon. Olyan dolgokra semmi szükségünk sincsen, ami nem tesz minket boldogabbá vagy „gazdagabbá”.

16.) Olvassunk pénzügyi témájú könyveket. Megszámlálhatatlan könyv érhető el itthon is, és még akkor is megéri utána menni a témának, ha ilyen irányú végzettséggel rendelkezünk, hiszen mindig van új a nap alatt.

17.) Tudd, hogy éppen hol tartasz, ha a pénzügyekről van szó. Egyértelmű, hogy nem tudhatod, hova fogsz eljutni, ha nem vagy képben, honnan indultál.

18.) Valóban nem egyszerű az adórendszert átlátni, de egy kis utánajárással sokat tehetünk a saját érdekünkben. Sokan még ma sem ismerik a kedvezményeket, pedig nem is kell olyan sokat tenni értük.

19.) Keress több pénzt. Sokan esnek abba a csapdába, hogy megelégednek a jelenlegi lehetőségeikkel, pedig bőven elképzelhető, hogy erőfeszítés árán, de többet vihetnének haza.

20.) Tégy meg mindent a pénzügyi függetlenségért. Ne elsősorban a nyugdíj lebegjen a szemed előtt, inkább arra törekedj, hogy eljuthass egy olyan pontra idővel, amikor már nem kell a pénz miatt aggódnod.

Hirdetés
Hirdetés