Nagyon kevesen takarékoskodnak idős korukra, pedig minden félretett forint háromszorosát kaphatnánk vissza.

Nagyon kevesen takarékoskodnak idős korukra, pedig minden félretett forint háromszorosát kaphatnánk vissza.
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-08-07
 

Jelenleg az idősek jövedelmének 89 százaléka származik az állami nyugdíjból, ami a mostani körülmények között jelentősen elmarad a fizetésektől. A Bankmonitor szakértői utánajártak hogyan lehetne várható nyugdíjunk megnövelni: ha nyugdíjmegtakarítást választunk, akkor akár havi megtakarításunk háromszorosát is hozzátehetik a nyugdíjunkhoz minden hónapban.

Az MNB versenyképességi jelentése alapján az idősek jövedelmének 89%-a az állami nyugdíjból, 8 százaléka munkabérből és csak 3%-a valamilyen kiegészítő nyugdíjmegtakarításból származik.

Az időskori jövedelem megoszlása 2018-ban

Nemzetközi szinten is igen magas az állami nyugdíj aránya hazánkban, ami sajnos azt is eredményezi, hogy az idősek jövedelme jelentősen elmarad a fizetésektől. Az átlag nyugdíj jelenleg 134 900 forint, míg a 2020. májusi kedvezmény nélküli nettó átlagbér 265 200 forint volt, azaz jövedelmünk közel felére csökkenne nyugdíjas korunkra.

Ha abból indulunk ki, hogy ez az összeg felelne meg az időskori bevételek 89%-nak, akkor is 151 500 forint lenne a bevételünk az állami nyugdíjat kiegészítő valamennyi egyéb jövedelmet is figyelembe véve. Ez azonban erős torzítás: jövedelmüknek jóval kisebb részét teszi ki az állami nyugdíj azoknak, akik idős korukban is dolgoznak, vagy nyugdíjmegtakarításukból van bevételük. Azonban az idősek jelentős részének nincs ilyen kiegészítő bevétele, az aktív lakosságnak csupán 20-25%-a rendelkezik valamilyen nyugdíj célú befektetéssel.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan növelhetjük meg időskori bevételeink? 

1. Növeljük meg az állami nyugdíjunk összegét

Abból nem indulhatunk ki, hogy a nyugdíjrendszer jelentősen átalakul mire mi is elérjük a korhatárt. Így igazából nem sok megoldási lehetőségünk van: hosszabb ideig dolgozzunk – több ledolgozott évünk legyen -, fizetésünk legyen minél magasabb. Önmagában nem csak azért szeretnénk ezt megvalósítani, hogy a nyugdíjunk magas legyen, a nagyobb jövedelem a jelenlegi életünket is nagyban segíti.

Az sem utolsó szempont, hogy aktív éveink alatt milyen adózási kategóriában voltunk. A katások, ekhósok ugyan bevételük nagyobb részét tarthatják meg, de cserében kevesebb nyugdíj hozzájárulást fizetnek, ez pedig jelentősen befolyásolhatja a bevételüket idős korukra. Számos fiatal nem gondol ebbe bele, amikor munkahelyet és ezzel sok esetben adózási formát is választ, nem szabad azonban e mellett a szempont mellett sem elmenni.

2. Dolgozzunk nyugdíjasként is 

Ez is egy jó megoldás lehet, tovább dolgozunk alkalmazottként nyugdíjas éveink alatt is, vagy épp tovább visszük meglévő vállalkozásunk. Ez a lehetőség, a munkáltatónak sem rossz: egy tapasztalt munkaerőt tarthatnak meg.

Ugyanakkor sokan nem tudnak már idős korukban dolgozni – egészségi állapotuk miatt -, vagy épp olyan területen dolgoznak, amely komoly erőkifejtést igényel. Számukra elég nehéz megtartani meglévő állásuk, vagy új munkahelyet találni.

3. Tegyünk félre idős korunkra

Választhatunk bármilyen nyugdíjmegtakarítást: ha elég fiatalon elkezdünk félretenni és kihasználjuk a kapcsolódó támogatásokat – az éves befizetett összeg 20%-át megkaphatjuk adó jóváírásként -, akkor valóban egy jelentős összeget kaphatunk idős korunkban a nyugdíj mellé. Nagyon sok lehetőséget rejt még nyugdíjmegtakarítás, hiszen az aktív lakosság csupán 20-25 százaléka él ezzel a megoldással.

Ráadásul a kapott támogatás miatt a félretett összegnél jóval nagyobb mértékű lehet a nyugdíj kiegészítésünk nagysága. Példaként nézzük meg mi történne, ha valaki 40 éves korában kezdene megtakarítani és a nettó bérének 5%-át tenné félre valamilyen nyugdíj célú befektetésbe.

Milyen hatása lenne a nyugdíjunkra, ha 40 éves korunktól a jövedelmünk 5%-át félretennénk?

Ha mi magunk takarékoskodnánk, akkor érdemes a nettó bérből kiindulni, ha viszont valamilyen formában munkáltatói hozzájárulásként kapnánk a megtakarítást, akkor jobb a bruttó bért alapul venni.

Ha jövedelmünk 5%-át tennénk félre 25 éven át – vagyis 40 éves korunktól -, akkor nyugdíjas korunkra a nominálisan a félre tett pénz háromszorosát kapnánk vissza  havonta nyugdíj kiegészítésként. Vagyis a jelenlegi bérünk 15 százalékával nőne a jövedelmünk. (Mivel az állami nyugdíj várható nagysága a bérünk alatt van, ezért a kiegészítés még nagyobb mértékű, ha ahhoz viszonyítanánk.)

Ez a hatás még jelentősebb lenne, ha még korábban megkezdenénk félretenni idős korunkra, hiszen a nagyobb összegű állami támogatás és a kamatos kamatozás hatása miatt a pénzünk még nagyobb mértékben gyarapodna.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

 

Hirdetés
Hirdetés