Lakásbiztosítás: nem mindig egyértelmű, hogy mi ingatlan és mi ingóság!

Lakásbiztosítás: nem mindig egyértelmű, hogy mi ingatlan és mi ingóság!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-07 Frissítve: 2024-03-13
 

Egy lakásbiztosítási szerződésen belül egyaránt vannak az ingatlanra és az ingóságokra vonatkozó fedezetek. Te tudod, hogy ezek mire vonatkoznak és mit jelentenek? Ha nem vagy tisztában azzal, hogy mi számít ingóságnak, illetve ingatlannak, akkor nem fogod tudni megfelelően beállítani a vagyontárgyakra vonatkozó biztosítási összegeket sem. Emiatt előfordulhat, hogy kár esetén nem azt az összeget téríti a biztosító, mint amire számítottál. Ha már bekövetkezett a baj, akkor késő lesz tájékozódni, így nézzük meg most, hogy miről szól egy jól kialakított lakásbiztosítási védelem.

Ha nagyon egyszerűen akarjuk meghatározni, akkor azt mondhatjuk, hogy minden ingatlan, ami nem mozdítható. Ilyen alapvetően a ház, a lakás, a garázs, a gazdasági épületek, az úszómedence, az egyéb épületek vagy éppen a hétvégi ház. Ingatlannak számítanak még az olyan tárgyak, amelyek a ház elválaszthatatlan részét képezik, vagy a falhoz vannak rögzítve, így bontás nélkül nem eltávolíthatók. Ilyenek például a burkolóanyagok, a csempe, a parketta, a nyílászárók, a légkondicionálók kültéri és beltéri egységei, a beépített sütők, a beépített bútorok, az ereszcsatorna, a vezetékek, a csövek, vagy éppen a riasztóberendezés.

Az ingóság – a fenti egyszerű meghatározás alapján – minden, ami mozdítható. Vagyis ilyen többek között a tévé, a mosógép, a számítógép, az ágy, az asztal vagy éppen a székek. Ha valami nincs a ház falához rögzítve, az ingóság. Ezért, ha egy hűtőgép, mosógép vagy mikrohullámú sütő beépített, akkor ugyanúgy az ingatlan részét képezi, mint a beépített bútor, az egyéb konyhai berendezések vagy a légkondicionáló. Az ékszerek, a bútorok és a nem beépített elektronikai berendezések, a ruhanemű, a laptop, a lakásban tartott készpénz, a szobrok, a festmények, a szőnyegek, a függönyök és a gyűjtemények pedig mind ingóságnak számítanak.

Hirdetés

Hirdetés

Ingatlanbiztosítási fedezetek

Az ingatlanbiztosítás az ingatlan és annak szerves részét képező vagyontárgyak helyreállítási költségére nyújt fedezetet. Ilyen lehet egy tűzeset vagy robbanás, egy csőtörés, árvíz, vízszivárgás, földrengés, vagy akár egy szélvihar vagy egyéb természeti esemény miatt keletkező kár. Ezen kívül az ingatlanban lévő, vagy annak tartozékának számító vagyontárgy eltulajdonítása ,megrongálása is ebbe a kategóriába tartozik. (Például egy értékes kovácsoltvas kapu ellopása.)

A lakás és házbiztosítások egyik fontos fedezete még a felelősségbiztosítás is. Ha valaki az ingatlan területén sérül meg vagy szenved kárt, akkor a felelősségbiztosítás fedezheti az esetleges jogi következményeket. De lehet akár olyan csőtörés is nálad, ami eláztatja a szomszéd lakását, ilyenkor pedig a biztosító a téged terhelő helyreállítási költséget vállalja helyetted.

Ingóságok: nem az eszmei érték a fontos

Az ingóságbiztosítás a mozdítható javakat (személyes tárgyak, ékszerek, elektronikai eszközök, ruházat stb.) védi különböző kockázatok ellen. A dolgok tárgyi és eszmei értéke az ingóságbiztosításban is különböző lehet. A családban generációkon át örökölt kínai váza eszmei értéke számodra sokkal magasabb, mint a tárgyi értéke. A biztosító először a tárgyi értéket fogja meghatározni, amit felülbírálhatsz, ha úgy gondolod, hogy a tárgy eszmei érték sokkal magasabb ennél. Ebben az esetben a biztosító értékbecslője segíteni a fog az érték meghatározásában.

Utólag sokat bukhatsz, ha csak az olcsóságra figyelsz

A lakásbiztosítások esetében az alulbiztosítás mind az ingatlan mind az ingóságfedezetek esetében elő szokott fordulni, mivel így a biztosítás díja alacsonyabb. Az alulbiztosítás azonban kár esetén visszaüthet, mivel nem kapod meg a biztosítótól azt az összeget, amellyel a hiányzó veszteséget pótolhatnád. A korábban megkötött biztosítási szerződések esetében gyakori hiba, hogy az időközbeni történt vagyongyarapodást nem vesszük figyelembe. Vagyis nem gondolunk arra, hogy a biztosítás ingóságokra vonatkozó részét hozzáigazítsuk ahhoz az értéktöbblethez, amit időközben megszereztünk. Például egy új tévé, egy új bútor, vagy egy értékes hangszer megvásárlása után érdemes a biztosítást is felülvizsgálni és a megfelelő szintre emelni.

A felülbiztosítással – amikor nagyobb értéket tulajdonítasz egy tárgynak, mint amennyit valójában ér – azért érdemes vigyázni, mert a biztosító kár esetén csak az általa becsült értéket fogja megtéríteni. Vagyis hiába szeretnél sokkal többet kapni, mint amennyit a tárgy ér, ez nem fog menni még akkor sem, ha a biztosítás díját a kelleténél sokkal magasabbra állítottad be.

Fontos
Vannak olyan vagyontárgyak, amelyek csak akkor biztosíthatók, ha állandóan lakott ingatlanban tartod őket, mivel így tudsz a kár megelőzésében aktívan részt venni. (Például elkergeted a tolvajt.) Vagyis, ha a télen lakatlan nyaralódban tartod a Munkácsy képeket és a királyi ezüstöt, azt a biztosító nem fogja megtéríteni.

Mi van akkor, ha van biztosítása a társasháznak is

Társasházak esetén a saját lakásbiztosításod kialakításakor érdemes tájékozódnod, hogy a társasház biztosítása milyen fedezetekre terjed ki. Többségében a társasházbiztosítások kizárólag a közös területekre vonatkoznak, de előfordul, hogy a lakásokat is védik. Viszont ebben az esetben csak ingóságbiztosítást kell kötnöd.

Fontos
Fontos tudni, hogy ingóságbiztosítást azok is köthetnek, akik albérletben laknak. Főleg, ha a lakást üresen veszed ki, a bútorokról és egyéb berendezési tárgyakról pedig neked kell gondoskodnod.

Az ingatlanbiztosítások feltételei és fedezetei nagyon különbözőek az egyes biztosítóknál, azonban mindenütt lehetőség van személyre szabni ezeket.

Miben segíthet a Bankmonitor?

A Bankmonitor a piac vezető biztosítótársaságainak lakásbiztosítási termékeit forgalmazza. Tanácsadóink segítenek bemutatni neked a termékek legfontosabb tulajdonságait és ha szükséges, az alulbiztosítottság megoldásában is segítenek.

Regisztrálj, hogy kapcsolatban tudjunk lépni veled, és közösen találjunk megoldást a biztosítási kérdéseidre!

 
Megkeressük számodra a legkedvezőbb lakásbiztosítást!
  • Hogy ne fizess túl sokat a biztosításodra!
  • Hogy ne fizess felesleges szolgáltatásokért
  • Hogy a biztosítás fedezze az esetleges károk költségét
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés