Mások 180 milliót fizettek a következő 3 tanácsért

Mások 180 milliót fizettek a következő 3 tanácsért
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-29 Frissítve: 2021-07-01
 

A napokban lehet licitálni, ha szeretnénk egy ebédet eltölteni Warren Buffett világhírű befektetővel. Volt olyan év, amikor akár több millió dollárt is kifizettek egy ilyen alkalomért. A CNBC két volt résztvevő beszámolója alapján 3 tanácsot gyűjtött össze, amit érdemes nekünk is megfontolni.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Tagadhatatlanul az egyik legsikeresebb befektető a világon Warren Buffett, akivel, ha szerencsénk és sok pénzünk van, akkor akár együtt is ebédelhetünk. 2007 óta tudnak licitálni néhány napon keresztül azok, akik együtt szeretnének tölteni egy ebédet a világhírű befektetővel. A CNBC két olyan emberrel is találkozott, akik annak idején fejenként 650 ezer dollárt fizettek a jegyért, ami mai árfolyamon 180 millió forint.

Az elbeszélésekből megtudhattuk, hogy a 2,5 órás ebéd minden egyes centet megért, és a résztvevők azt is elárulták, hogy akár sokkal többet is fizettek volna, hogy Warren Buffettel beszéljenek. A találkozó mind a két fizető befektető szerint fantasztikus volt és azok közül az információk közül, amit megszereztek, elárultak 3-at, amit megtanultak a gurutól.

Hirdetés

Hirdetés

1) Bármiről is legyen szó, tisztességgel közelíts felé

A világhírű befektetési guru az ebéd során elmondta, hogy az évtizedeken átívelő pályája során ő és az üzleti partnere (Charlie Munger) miként is gondolkodtak, amikor arról beszéltek, hogy a megközelítésük igaz, becsületes és tisztességes.

Egy érdekes kérdést fogalmaztak meg, hogy érzékeltessék a gondolkozásukat. Melyik szeretnél lenni: a világ legismertebb szeretője, akit a legrosszabbnak tartanak vagy a legrosszabb szerető, akit az emberek a legnagyobbra tartanak? Abban az esetben, ha képes vagy erre a kérdésre válaszolni, akkor benned megvan az a belső mérce, amit az üzleti világban is sikerrel kamatoztathatsz.

A beszélgetés alapján egyértelművé vált, hogy ez a bizonyos belső mérce, az egyenesség és tisztesség mennyire meghatározta Buffett életét. Korábban a befektető azt mondta egy interjúban, hogy amikor főiskolás az ember, akkor álmokat dédelget arról, hogy milyen emberré akar válni 60 éves korára. Ha viszont nincs meg benned a tisztesség, akkor sosem fogod az álmodat elérni.

2) Merj nemet mondani bármilyen helyzetben

Sokat hangoztatott mondása a gurunak, hogy a különbség a sikeres és az igazán sikeres ember között az, hogy utóbbi szinte mindenre nemet mond. A saját útját járja és a megérzéseire hagyatkozik, nem hagyja magát eltántorítani.

Egy jó példa erre, hogy Buffett megmutatta a határidőnaplóját is, ami szinte teljesen üres volt. Ahogy elmondta, nem szereti, ha megkötik a kezét és be van telve a naptára, hiszen kell időt hagyni a spontaneitásnak is. Ugyanezt vallja egyébként Bill Gates is, aki szerint te irányítsd az időbeosztásod és ne fordítva. Nem az mutatja meg, hogy mennyire komolyan veszel valamit, ha minden egyes percedet beosztod.

Az ebéd után az egyik résztvevő is megerősítette, hogy bármennyire is kedves és mélyen érző emberről van Buffett esetében szó, nem okoz semmilyen problémát számára, ha nemet kell mondani valamire és elviselni az esetleg ezzel járó kellemetlenségeket.

3) Tedd azt, amit szeretsz

Egy példával kezdte szokás szerint a visszaemlékezések szerint az egyik ebédet. A Glide Alapítvány – ami egyébként az ebédre szóló jegyek bevételét is megkapja – vezetője például arra tette fel az életét, hogy olyan embereknek segítsen, akik kevésbé szerencsések.

Buffett elmondása szerint nagyon jól érzi most magát az általa irányított cégben, azt teszi, ami őt is boldoggá teszi. Sőt, akár kevesebb fizetéssel is beérné, ami nála éves 100 ezer dollárt jelent. Többször hangoztatta már a befektető, hogy a fiatalok próbáljanak meg olyan állást találni, amit akkor is szívesen csinálnának, ha nem lenne szükségük pénzre.

Azt persze Buffett is hangoztatta, hogy ezt a többség nem valósíthatja meg az élete korai szakaszában, de ahogy megyünk előre az időben, annál inkább fontosabbá válik ez a szempont is. Előfordulhat, hogy olyan szerencsés helyzetbe kerülünk, amikor már a szenvedély az első és a pénz másodlagossá válik.

Hirdetés
Hirdetés