Meg fogsz döbbenni: ennyibe kerül valójában a napi nassolás!

Meg fogsz döbbenni: ennyibe kerül valójában a napi nassolás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-17
 

Aktuális kérdéssé vált a Bankmonitor háza táján, hogy miként hat az édességautomata napi használata a személyes pénzügyeinkre. Kiszámoltuk és hanyatt estünk!

Képzeljünk el egy olyan, a valóságtól nem elrugaszkodott helyzetet, amikor egy középvállalkozás főhadiszállására megérkezik az első édességautomata. A szolgáltatás igen népszerű a munkatársak körében, az ínycsiklandozó finomságok csábításának nehéz ellenállni – ugyanakkor a rendszeres nassolás komoly pénzügyi vetülettel is rendelkezik. Ebben a szituációban felmerül a kérdés, hogy hosszú távon milyen hatása van a megtakarításaink alakulására annak a szokásnak, ha minden nap vásárolunk valamit az édességkínálatból. Most kiszámoltuk, hátha valakinek ez segít abban, hogy beazonosítsa a pénztárcájára leselkedő veszélyeket.

Csak napi 400 forint, mi baj lehet ebből?

Tegyük fel, hogy a példában szereplő személy minden munkanapon (havonta 21 alkalommal) vásárol egy sós mogyorót, egy szelet csokoládét, egy üdítőt vagy valami más apróságot, naponta átlagosan 420 forintért. Ez első hallásra talán nem tűnik soknak, de ha tartósan beépül a szokásaink közé, akkor az évek (sőt akár évtizedek) során már szabad szemmel is látható összegre duzzad.

Alternatív döntésként megtehetné, hogy ugyanezt az összeget (havi 8.820 forintot) félreteszi egy megtakarítási számlán, és befekteti 8,5%-os éves hozammal. Természetesen infláció is van, amelyet évi 5%-ra becsül, és ezzel megegyező mértékben „indexálja”, azaz növeli a befizetéseit; éppen úgy, ahogyan várhatóan az édességekre fordított kiadásai is emelkednének. Ha 30 éves korától kezdve alkalmazza ezt a stratégiát, akkor 65 éves korára – kapaszkodj meg – mai értéken 7,1 millió forint megtakarítás lesz a számláján! (Az előnyös egészségügyi hatásokról nem is beszélve.)

Hirdetés

Hirdetés

Kifőzde helyett otthonról hozott ebéd?

Hasonlóképpen azt is kiszámolhatjuk, milyen pénzügyi hatással jár, ha valaki nem a közeli étteremben vagy kifőzdében ebédel minden munkanapon, hanem az otthonról hozott ebédjét fogyasztja el. Tegyük fel, hogy az étteremben napi 2.500 forintot költene, míg az otthon készített étel napi 1.000 forintból is kijön. Ez a különbözet havonta 31.500 forintra rúg, 35 éven keresztül befektetve pedig mai értéken 25,2 millió forintra hízik!

Ugyanezt akár bármely más, „pénzzabáló” szokásra is vetíthetnénk: sokaknak például az útközben vásárolt reggeli kávéfogyasztás, másoknak pedig a dohányzás jelenti ezt. Mindenki találhat a saját életében olyan kiadásokat, amelyek elhagyásával jelentős pénzösszegeket spórolhatna meg.

Jó tudni
Ez a gondolatmenet természetesen csak akkor működik, ha az így megspórolt összeget valóban megtakarítjuk, nem pedig elköltjük más dolgokra. Sokan ismerhetik az alábbi viccet:

  • Te dohányzol?
  • Igen.
  • Hány dobozzal szívsz el egy nap?
  • Napi 2 doboz.
  • És mennyibe kerül egy doboz?
  • 1.000 forint.
  • Akkor napi 2.000 forintot költesz cigarettára?
  • Igen.
  • Az egy évben 730.000 forint?
  • Igen.
  • Tehát 15 év alatt 10.950.000 forintot költöttél dohányzásra?
  • Hát igen, igazad van.
  • De gondolj bele, ha nem dohányoztál volna, és ezt a pénzt félretetted volna a bankban, akkor már vehetnél magadnak egy Ferrarit.
  • Hmm, ezen még nem is gondolkodtam. De figyelj csak, te dohányzol?
  • Nem, én még soha nem szívtam el egyetlen szálat sem.
  • Akkor mutasd már meg, hol van a Ferrarid!

Természetesen nem csak a pénzügyi vetület létezik

Most csak a kérdés pénzügyi aspektusával foglalkoztunk, de nyilvánvalóan nem ez az egyetlen szempont, amelyet érdemes figyelembe venni a döntés meghozatalakor. Például a munkatársakkal együtt elfogyasztott rendszeres ebéd fontos közösségi élmény lehet, míg a cigarettaszünetek alkalmával a leghasznosabb információk cserélhetnek gazdát. Az adott pénzösszeg megspórolása megkövetelné, hogy lemondjunk az adott tevékenység összes előnyéről, ezt pedig sokan érthető okokból nem szeretnék megtenni.

A cél az, hogy legyünk tisztában azzal, hogy milyen pénzügyi hatással járnak az egyes szokásaink, és ennek az információnak a birtokában döntsünk, minden más tényezőt is mérlegelve. Ha például eddig nem volt szokásunk a napi édességfogyasztás, akkor elvileg ezután sem lenne nehéz fegyelmezettnek maradnunk. Legyen erre motiváció az, hogy a napi 400 forintból idővel akár 7 millió forint megtakarításunk is összegyűlhet, amennyiben kihasználjuk a kamatos kamat jótékony hatását.

Kalkulálj
Tudtad, hogy egy nyugdíjcélú megtakarítást már havi 10 ezer forinttal is elindíthatsz? Kalkulálj a Bankmonitor oldalán!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés