Még olcsóbb olaj, már megéri venni?

Még olcsóbb olaj, már megéri venni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-02
 

Mindig aktuális kérdés: mibe fektessünk? Alacsony az olaj, akkor azt vegyünk? Rövidtávon talán jó döntésnek tűnik, de hosszútávon egyes elemzők a 30 dolláros olajat várják. Akkor fektessünk részvénybe? Az jó ötletnek tűnik, de konkrétan melyikbe? A Concorde Alapkezelő megmutatja milyen nehéz is egy ilyen döntést meghozni és a befektetést végigvinni!

Sokan gondolják úgy, hogy nem vesznek befektetési alapot, hanem maguk próbálnak szerencsét a részvénypiacon. Ugyanis részvényekkel meg is duplázhatjuk a pénzünket, vagy legalábbis rövidtávon nagyagy haszonra lehet szert tenni. Ehhez mindössze egy jó kilátásokkal rendelkező részvényt kell vásárolni. De, ha mindenki úgy gondolja, hogy a cégnek jók a kilátásaik, akkor az tükröződni fog az árában is, tehát nem tudunk akkora haszonra szert tenni.

Tehát egy olyan céget kell kiválasztani, aminek jók a jövőbeni kilátása, de a piac ezt nem így látja. Ráadásul akkor is ki kell tartanunk elképzelésünk mellett, amikor a piac pont az ellenkezőjét hiszi: az általunk választott papír ára meredeken esik. Milyen nehéz egy ilyen döntés meghozni, majd milyen buktatók vannak? A Concorde Alapkezelő megírta egy ilyen sztoriját a holland postával, amit érdemes elolvasni mindenkinek, akit érdekel a befektetések világa!

Az előző befektetési történet csak egy aktívan kezelt alap esetében képzelhető el. A piacot leképző ETF-ek szolgai módon lemásolják a piacot. Tehát nincs igazi hozzáadott értékük. Egyedül az alacsony költségeik miatt lehetnek népszerűek. És hogy mennyire, azt elmondja a nap ábrája (kattints a képért)!

ETF-ben kereskednek az olajjal is (bár a jellemző piaca a határidős). Viszont nincs jó hírűnk a hosszú távon áremelkedésben gondolkodóknak. Zsiday Viktor szerint rövidtávon ugyan valószínűleg láthattuk az olajárfolyam alját, de sok elemző 30 dolláros árfolyamot is vizionál, amibe sok óriási vállalat, de akár sok olajkitermelő ország beleroppanhat.

Zsiday Viktor egy másik blogbejegyzésében a belföldi népvándorlás és a lakásárak összefüggéseire hívja fel a figyelmet. Az adatok szerint az ország lakossága egyre inkább a Budapest (és Pest megye), és az ország nyugati felére koncentrálódik. Ezt előbb utóbb az ottani lakásárak is jelezni fogják.

Hirdetés
Hirdetés