Megérkeztek a vadonatúj diákszámlák – mostantól csak erre jöhet a Diákhitel!

Megérkeztek a vadonatúj diákszámlák – mostantól csak erre jöhet a Diákhitel!
Hirdetés
Hirdetés

2023-07-06
 

A Diákhitel Központ stratégiai partnerségre lépett négy hazai bankkal: júliustól az Erste, a Gránit, az MBH és az OTP kínál rendkívül kedvezményes diákszámlákat. Fontos, hogy az újonnan igényelt, szabad felhasználású diákhitel mostantól kizárólag ilyen számlákra érkezhet, tehát igényléskor a hitelfelvevőnek arról is döntenie kell, hogy melyik banknál szeretne Diákhitel Számlát nyitni.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden fontos információt a 2023. júliustól elérhető Diákhitel Számlákról. Ha szabad felhasználású diákhitelt (Diákhitel1) igényelnél, mindenképpen rendelkezned kell ilyen bankszámlával. Akkor is adott számodra a lehetőség, ha valamelyik tandíjra fordítható konstrukciót (Diákhitel2, Képzési Hitel) választanád.

Milyen diákhitelek közül választhatnak a hallgatók?

Jelenleg három különböző szolgáltatás elérhető a Diákhitel Központ ügyfelei számára: a felsőoktatásban tanulók a Diákhitel1 és Diákhitel2 konstrukciókat igényelhetik, míg a szak- és felnőttképzésben résztvevőknek a Képzési Hitel áll rendelkezésükre.

A Diákhitel1 teljesen szabad felhasználású hitel, melyet havonta 15-150 ezer forintig terjedő összegben vehetnek fel a hallgatók. Ilyen módon egy tanulmányi félévben akár összesen 750 ezer forint is igényelhető. A hitel kamata ebben a félévben évi 7,99%, a törlesztést a tanulmányok végeztével kell elkezdeni.

A Diákhitel2 ezzel szemben kamatmentes, de kötött felhasználású hitel: kizárólag az önköltséges képzések tandíjára fordítható. Maximális összege minden félévben az adott képzés önköltségi díjával megegyező összeg. A hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az oktatási intézménynek utalja, tehát a hallgató technikailag nem is „találkozik” a pénzösszeggel. A Diákhitel2 törlesztését is a tanulmányok végeztével kell elkezdeni.

A Képzési Hitel nagyban hasonlít a Diákhitel2 konstrukcióhoz: kötött felhasználású hitel, kizárólag a szakképzés/felnőttképzés díjára fordítható. Felnőttképzésben a felvehető hitel legfeljebb 500 ezer forint, szakképzésben pedig a maximálisan igényelhető összeg a képzés díja. A folyósítás az oktatási intézmény felé történik, a hitel kamatmentes, törlesztését a jogviszony megszűnését követően kell megkezdeni.

Hirdetés

Hirdetés

Fontos változás júliustól: jönnek a Diákhitel Számlák

Korábban a Diákhitel1 folyósítását bármilyen bankszámlára lehetett kérni, azonban idén nyáron nagy változás történt ezen a téren. A Diákhitel Központ pályáztatás útján választotta ki azokat a stratégiai partnereit, akik a jövőben jogosultak lesznek „Diákhitel Számla” szolgáltatást kínálni a hitelfelvevők számára: 2023. július 1-től az Erste, a Gránit, az MBH és az OTP közül választhatnak a fiatalok. Fontos, hogy a szabad felhasználású Diákhitel1 mostantól kizárólag ilyen típusú bankszámlára igényelhető, tehát a hiteligénylőnek mindenképpen választania kell a fentiek közül egy bankot, ahol szeretné megnyitni a Diákhitel Számláját.

Az intézkedés célja elsődlegesen a hitelfelvevők költségeinek csökkentése volt. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a fiatalok minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel nyithatnak majd lakossági folyószámlát, ugyanis a Diákhitel Számla szolgáltatást nyújtó bankok ingyenesen biztosítják a számlavezetést, az elektronikus felületek használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártyát is. A kedvezményes Diákhitel Számla a folyósításra való jogosultság teljes ideje alatt, valamint a folyósításra való jogosultság megszűnése után még további 1 évig érvényes.

Milyen kedvezményes szolgáltatásokat tartalmaznak a csomagok?

A pályázaton győztes bankok szolgáltatásai megegyeznek abból a szempontból, hogy ingyenesen biztosítják a Diákhitel Számla legfontosabb alapszolgáltatásait, úgymint a számlavezetést, az internet- és mobilbankot, a személyes megjelenés nélküli ügyintézést, a tranzakciókról kapott értesítéseket, a bankkártyát, a kártyalimitek módosítását, valamint a számla megszüntetését. Mind a négy banknál díjmentes az eseti utalás bankon kívülre, a rendszeres forint utalás, illetve a csoportos beszedési megbízás egyaránt.

A Diákhitel Számla megnyitása személyes megjelenés nélkül (pl. szelfivel történő azonosítással) is lehetséges. A számlához tartozó bankkártyák felvihetők az Apple Pay és a Google Pay rendszereibe, és mindegyik bank vállalta a pályázat fenntarthatóságra vonatkozó előírásait is.

Ezeken a kötelezően nyújtandó díjmentes szolgáltatásokon túl a bankok további, rendkívüli kedvezményeket is biztosítanak a diákhiteles ügyfeleknek.

Erste Bank:

Az Ersténél online számlanyitás esetén 30 ezer forint jóváírás jár a bankkártya mellé, kedvezményes a készpénzfelvétel csomagdíja, egyszeri 5 ezer forint kedvezmény kapható lakásbiztosítás megkötésére, illetve 120 ezer forint kedvezmény jár a Babaváró hitel igénylőinek.

Gránit Bank:

A Gránit 4%-os extra jóváírást biztosít a Diákhitel Számlára érkező Diákhitel1 utalásokra, szelfis számlanyitás esetén 22 ezer forint jóváírást fizet, ezenkívül a számlaegyenlegre kiemelkedően magas, a mindenkori jegybanki alapkamatnál 5 százalékponttal alacsonyabb (jelenleg 8%-os) látra szóló kamatot fizet. Az ügyfélajánlási program keretein belül a bank ezen felül 9 ezer forint jóváírást ad a Gránit lakossági folyószámlák ajánlása esetén.

MBH Bank:

Az MBH a készpénzfelvétel díjából 300 forint kedvezményt biztosít, a kártyapótlást 50%-os engedménnyel nyújtja, a megtakarítások elkülönítésére korlátlanul lehetőséget ad, valamint a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelekre és szabad felhasználású jelzáloghitelekre kamatkedvezményt biztosít.

OTP Bank:

Az OTP a Diákhitel Számla bankkártyájával történő vásárlások után akár 5-50%-os pénzvisszatérítést fizet, lakáshitel és szabad felhasználású hitel felvételekor induló díjmentességet és kamatkedvezményt biztosít, lakásbiztosítás megkötésekor 5% árengedményt ad, illetve évi 1 alkalommal 100% kedvezményt ad az utasbiztosítás díjából.

Mi a teendő, ha Diákhitel Számlát szeretnél nyitni?

Az alábbiakra mindenképpen figyelj, ha te is szeretnéd megnyitni a saját Diákhitel Számládat!

Diákhitel1:

Ha a Diákhitel1 szolgáltatást szeretnéd igénybe venni, akkor számodra elengedhetetlen, hogy rendelkezz Diákhitel Számlával. Az ügyintézés során választanod kell, hogy melyik bank ügyfele szeretnél lenni, és ezt követően a bank fel fog keresni a számlanyitás ügyében. Ha megnyílt a számlád, akkor elkezdődhet a hitel folyósítása. Ha már van bankszámlád a kiválasztott banknál, akkor a bank a kedvezményes csomagba való átszerződés céljából fog keresni.

Diákhitel2 vagy Képzési Hitel:

Amennyiben a Diákhitel2 vagy a Képzési Hitel közül vennéd igénybe valamelyiket, akkor nem kötelező Diákhitel Számlát nyitnod, de neked is megvan rá a lehetőséged. A folyamatot a hitel igénylésével egyidejűleg tudod elindítani, és a bank fel fog keresni a számlanyitás ügyében.

Már korábban is vettél fel diákhitelt?

Jó hír, hogy nem csak az újonnan hitelt igénylők nyithatnak Diákhitel Számlát, hanem a folyósítási szakaszban lévő régebbi ügyfelek is áttérhetnek ezekre a kedvezményes számlacsomagokra. A számlanyitás folyamatát a Diákhitel Direkt fiókban lehet elindítani.

Külföldön tanulsz?

Amennyiben Diákhitel1 szerződéssel rendelkezel, akkor külföldi tanulmányaid esetén is elérhető számodra a kedvezményes bankszámlacsomag.

Passzív félév:

Diákhitel Számlát aktív és passzív jogviszonnyal egyaránt, és a folyósítás szüneteltetése alatt is igénybe lehet venni.

Törlesztési időszak:

Fontos, hogy azok az ügyfelek, akik már a törlesztési szakaszban járnak, nem vehetik igénybe a Diákhitel Számlát. Kivéve természetesen azt az esetet, ha újból igénylik valamelyik elérhető diákhitelt – ez esetben számukra is elérhetők az új ügyfelekre vonatkozó kondíciók.

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és találd meg a számodra legkedvezőbb, akár teljesen díjmentes számlacsomagot!

Hirdetés
Hirdetés