Megnéztük, mit tudnak a bankok ingyenes bankszámlái!

Megnéztük, mit tudnak a bankok ingyenes bankszámlái!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-15
 

Egyre több ingyenes bankszámla érhető el már Magyarországon is, ami azt jelenti, hogy ezeknél nem csak havidíjat nem kell fizetni, hanem a leggyakrabban használt tranzakciók is költségmentesek. Vagyis, akár tényleg nulla forintból megoldható, hogy tároljuk és használjuk a nehezen megkeresett pénzünket. Az ingyenes számlák feltételei azonban nem azonosak, így nagyon nem mindegy, melyiket nyitjuk meg. A Bankmonitor szakértői ezért összehasonlították a jelenleg elérhető ingyenes számlákat, hogy könnyebb legyen a választás.

Mikor beszélhetünk ingyenes bankszámláról?

Hiába találkozhatunk lépten-nyomon 0 Ft-os bankszámlákkal, ezek többnyire nem ingyenesek, mindössze havi díjat nem számol fel a bank. A Bankmonitor bankszámla kalkulátor által vizsgált 55 bankszámlának például több mint a fele ilyen, havi díj mentes konstrukció, mégis alig akad közöttük olyan, amelyik átlagos használat mellett teljes ingyenességet biztosít. Ténylegesen ingyenességről azonban csak akkor beszélhetünk, ha az alap funkciók és szolgáltatások – pl. eseti forint átutalás, csoportos beszedési és állandó átutalási megbízás, net- és mobilbank használat, bankkártya – költségmentesek.

Hirdetés

Hirdetés

Melyek a jelenleg elérhető ingyenes bankszámlák?

Jelenleg több ingyenes bankszámla is elérhető Magyarországon, ezek közül a következőkről írunk alábbiakban részletesen:

Jó tudni

Már ingyenes számlákhoz is járhat 30 000 Ft jóváírás!
A bankok legújabb ügyfélszerző „csodafegyvere” a számlanyitásért adott „ajándék” pénz, ami azonban ingyenes számlánál eddig nem volt elérhető. Elsőként az Erste Bank törte meg a jeget, 30 000 Ft-ot írva jóvá minden olyan ügyfél esetében, aki a Bankmonitoron keresztül, az úgynevezett Online bankszámlanyitási akció keretében, videó azonosítással nyit Privilégium 2.0 Partner számlát, valamint ahhoz bankkártyát igényel.
Ezt követően a Raiffeisen Bank is meghirdette a maga akcióját, eszerint június 5-től ők is 30 000 Ft-ot adnak a Premium 2.0 és a Premium Select számlát nyitó új ügyfeleknek.  

Nem mindegy, hogy igényeljük az adott bankszámlát

Elsőre talán furcsának tűnhet, de nem érdemes azonnal rohanni a bankba, és megnyitni a nekünk tetsző számlát, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy az ebben az esetben is ingyenes lesz. A CIB ECO, az UniCredit Partner Aktív Zéró és az Erste Privilégium 2.0 Partner számlák ugyanis kizárólag a Bankmonitoron keresztül igényelhetők ezekkel a feltételekkel. A Raiffeisen Premium 2.0 és a Raiffeisen Premium Select számlák közvetlenül a bankfiókokban is megnyithatók, ám a Bankmonitor szakértői ebben az esetben is segítségünkre lehetnek.

A jövedelmedtől függ, hogy melyik ingyenes számla érhető el a számodra

Az ingyenes számlák esetében a bankok mindig meghatározzák, hogy havonta mekkora összegnek kell jóváírásként a számlára érkeznie. Az elvárt összeg nagysága azonban különböző, ahogy az is, hogy ennek jövedelemnek kell lennie, vagy bármilyen külső helyről – jellemzően másik banktól – érkező jóváírásból származhat-e. Az sem azonos, hogy a jóváírásnak mennyi részletben kell beérkeznie: van bank, ahol a teljes összegnek egy részletben kell bejönnie, míg máshol az sem probléma, ha több részletben történik az utalás.

CIB ECO bankszámla: amennyiben az adott hónapban a mindenkori minimálbérnek – ez most 152 480 Ft – megfelelő összegű jóváírás érkezik átutalással a számlára, akkor a következő hónapban a számlavezetési díj 0 Ft lesz. Fontos, hogy a saját számlák közötti átvezetés és a készpénzes befizetés nem számít ebbe bele. Ugyanakkor az összeg akár több tételben is érkezhet, mint ahogy az sem elvárás, hogy mindenképpen jövedelem legyen. Ez utóbbi azért lényeges, mert akár úgy is lehet CIB ECO számlája valakinek, hogy közben a jövedelme egy másik számlára érkezik.

Erste Privilégium 2.0 Partner: ennél a számlánál legalább havi 225 000 Ft jövedelemnek kell a számlára érkeznie, mégpedig egy összegben. Ez azt jelenti, hogy aki nem tud jövedelemérkeztetést vállalni, vagy a bére nem éri el ezt a szintet, az ezt a számlát nem tudja majd díjmentesen használni.

UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag: ennél a számlacsomagnál mindössze 75 000 Ft jóváírás az elvárás minden egyes hónapban, ám a saját számlák közötti átutalások ebbe sem számítanak bele. (Sajátnak a nevünk alatt az UniCredit Banknál vezetett bankszámlák minősülnek.) Az összegnek azonban nem kell jövedelemnek lennie, mint ahogy az sem probléma, ha több részletben érkezik. Azzal azonban érdeme tisztában lenni, hogy a számla havi zárlati díját (1 335 Ft) minden esetben beterhelik, amit azonban utólag jóváírnak, ha a fenti feltétel teljesül.

Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag: itt az ingyenesség feltétele az, hogy az ügyfél számlájára havonta legalább 400 000 Ft jóváírás érkezzen, mégpedig egy összegben. Kitétel az is, hogy a pénz bankon kívülről, vagy bankon belülről jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságtól vagy egyéni vállalkozótól érkezzen, mégpedig egy összegben. Ez utóbbi azért lényeges, mert így nem probléma, ha az ügyfél munkáltatójának a Raiffeisen Banknál van számlája. (A jóváírás kiváltható azzal, ha a hónap utolsó munkanapján az ügyfél Raiffeisen Banknál meglévő megtakarításainak összesített egyenlege minimum 8 millió Ft.)

Raiffeisen Premium Select számlacsomag: ez egy valóban prémium termék, hiszen itt havonta egy összegben legalább 1 millió Ft vagy annak megfelelő összegű deviza átutalásnak kell beérkeznie a számlára. A pénz érkezhet bankon kívülről, vagy bankon belülről jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságtól, vagy egyéni vállalkozótól. A jóváírás itt azzal váltható ki, ha a hónap utolsó munkanapján az ügyfél Raiffeisen Banknál meglévő megtakarításainak összesített egyenlege minimum 30 millió Ft.

Milyen bankkártya jár az egyes ingyenes számlákhoz?

Az egyes ingyenes bankszámlákhoz alapból más-más bankkártyák tartoznak, közös azonban bennük, hogy sem kibocsátási, sem éves díjuk nincs. A lapok között elektronikus – más néven, vésett – és dombornyomott kártyát egyaránt találhatunk, ami az alapvető használhatóság szempontjából indifferens, ám ha valaki ragaszkodik a dombornyomott laphoz, akkor ő is találhat magának megfelelő ingyenes számlát.

  • CIB ECO bankszámla:  CIB Visa Inspire (elektronikus)
  • Erste Privilégium 2.0 Partner: Mastercard Start vagy Visa Electron (elektronikus)
  • UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag: Mastercard Standard (dombornyomott)
  • Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag: Premium Start OKOSkártya (dombornyomott)
  • Raiffeisen Premium Select számlacsomag: Premium Start OKOSkártya (dombornyomott)

Mikor, milyen tranzakciók ingyenesek?

Bár a vizsgált ingyenes bankszámlák esetében a havi díj, a bankkártya és a mobil- és netbank használata egyformán költségmentes, a tranzakciókat illetően vannak eltérések. Fontos azonban, hogy aki valamiért bankfiókban szokott utalásokat indítani, és ehhez a jövőben is ragaszkodik, az nem fog tudni teljesen ingyenesen bankolni.

CIB ECO bankszámla: díjmentes bankon belülre és kívülre egyaránt a forint utalás CIB Internet Bankon, CIB Házibankon, CIB Bank mobilalkalmazáson és CIB Bank Online felületen keresztül, vagyis bármelyik elektronikus csatornát választhatjuk. Ezen kívül ingyenesek az állandó átutalási, átvezetési és csoportos beszedési megbízások is.

Erste Privilégium 2.0 Partner: ennél a számlánál az internet- és mobilbankon keresztül indított átutalások, valamint a csoportos beszedési megbízások ingyenesek. Ezen kívül a TeleBank, az internetbank és mobilbank szolgáltatás havi díja is nulla forint.

UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag: az UniCredit számlájánál kizárólag a mobilbankon keresztül indított eseti forint átutalások ingyenesek, az internetbankon keresztüli pénzküldésekért 0,3%-os díjat számolnak fel. A csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízásokat ugyanakkor itt is költségmentesen biztosítja a bank, mint ahogy magáért a mobil- és internetbanki szolgáltatásért sem kell fizetni.

Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag: a Premium 2.0 számla felhasználói számára kizárólag a mobil- és netbankon (Raiffeisen DirektNet) keresztül indított eseti forint átutalások ingyenesek, vagyis a fiókban indított utalásokért itt is fizetni kell. A csoportos beszedési megbízások és az állandó átutalási megbízások viszont költségmentesek.

Raiffeisen Premium Select számlacsomag: a Select számlacsomag annyival tud többet a Premium 2.0-nél, hogy itt a mobil- és netbankon kívül akár Telebankon (Raiffeissen Direkt) keresztül is ingyenesen indítható eseti forintutalás.

Melyik számla meddig ingyenes?

A vizsgált bankszámlák közül a CIB ECO 2 évig, az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag és az Erste Privilégium 2.0 Partner számla 3-3 évig kínál ingyenes szolgáltatásokat, míg a Raiffeisen számlái határozatlan ideig használhatók a jelenlegi feltételekkel. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a banknak lehetősége van módosítani a kondíciókon, ebben az esetben az ügyfelek dönthetnek, hogy elfogadják ezt, de lehetőségük van akár más bankhoz átmenni.

A Raiffeisen számláinál azzal is tisztában kell lenni, hogy a dombornyomott Premium Start OKOSkártya csak az első évben ingyenes biztosan. A második évtől csak akkor nem kerül felszámításra az aktuális éves díj, ha az ügyfél a díjterhelést megelőző év során legalább 500 000 Ft összegben hajt végre vásárlási tranzakciókat a bankszámlához/hitelkártya-számlához tartozó fő-és társkártyákkal.

Mi történik, ha nem teljesülnek az ingyenesség feltételei?

Ahogy láthatjuk, a vizsgált számlák esetében a bankok különböző elvárásokat támasztanak, amelyeket ha nem teljesít az ügyfél, akkor ennek bizony negatív pénzügyi következményei lehetnek. A CIB ECO és az UniCredit Partner Aktív Zéró Számlacsomag esetében mindössze annyi történik, hogy az adott hónapra meg kell fizetni a 2 933, illetve 1 335 Ft-os számlavezetési díjat.

Az Erste Privilégium 2.0 Partner számlánál ezzel szemben nem csak a 3 844 Ft-os havidíjat terheli ránk ebben az esetben a bank, hanem az adott hónapban teljesülő tranzakciók árát is meg kell fizetnünk. A Raiffeisen Premium 2.0 és Raiffeisen Premium Select számlák esetében hasonló a helyzet, azzal a különbséggel ezek havi díja 13 845, illetve 20 354 Ft.

Ha megkeresnéd a számodra legelőnyösebb, akár ingyenes bankszámlát, akkor ezt könnyen megteheted a több mint 50 bankszámlát összehasonlító Bankmonitor bankszámla kalkulátorával, de akár használhatod az alábbi egyszerűsített felültetet is:

Hirdetés
Hirdetés