Megtakarítás gyerekeknek – mennyit érdemes havonta félretenni?

Megtakarítás gyerekeknek – mennyit érdemes havonta félretenni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-15
 

Nem kérdés, hogy szülőként támogatnunk kell gyermekeink életkezdését, hiszen hatalmas előnnyel indul az a fiatal, aki számíthat anyagi segítségre. A kezdeti kiadások ugyanakkor jelentősek, így nagyon nem mindegy, hogy zsebből, egy összegben kell ezt kifizetni, vagy apránként gyűjtünk és egy biztonságos megtakarításban fialtatjuk a pénzt. De mennyit tegyünk félre havonta?

Nem csak anyagi előnnyel, de jó példával is szolgálunk gyermekeinknek, ha csak havi pár ezer forintot, de rendszeresen félreteszünk számukra. Alapvető, hogy minél hamarabb elkezdünk gyűjteni, annál könnyebb kigazdálkodni a fiatal felnőttek életkezdési kiadásait, és annál több gyűlhet össze addigra, amikor ténylegesen szükség lesz rá.

Már akár egészen kicsi, óvodás, vagy kisiskolás korukban elkezdhetjük a megtakarítást, így bőven van még több mint 10 évünk arra, hogy a szükséges összeg rendelkezésre álljon. Ez idő alatt a kamatos kamatnak köszönhetően a megtakarítás összege jelentősen növekedhet. De arra is van bőven példa, hogy a szülők már a gyermek születésétől kezdve elkezdenek félre tenni. Ha így teszünk, akkor lehetőségünk van arra, hogy a lehető legkevesebb havi ráfordítással elérjük a célként kitűzött összeget.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit érdemes havonta félretenni?

Azt, hogy mekkora összeget érdemes havonta félretenni egy gyermekcélú megtakarításban, természetesen elsődlegesen lehetőségeink befolyásolják. Érdemes végiggondolni, hogy mennyit engedhetünk meg magunknak úgy, hogy a bevételeinket és a kiadásainkat tekintve a mindennapi megélhetés ne kerüljön veszélybe.

Mindemellett érdemes számításba venni azt is, hogy hány éves a gyermek, amikor elkezdünk félretenni, hiszen ha a gyermek középiskolás és már csak pár év van az életkezdésig, akkor magasabb összegre lehet szükség. Más és más összeg lehet megengedhető azoknak, akik csak egy gyermeket nevelnek, mint azoknak, akik nagycsaládosok és több gyermek számára is szeretnének gyűjteni.

Az biztos, hogy tetemes összegre számíthatunk, ha arra gondolunk, hogy milyen kiadások ütik fel a fejüket akkor, ha a fiatalok kirepülnek. Hiszen ha az otthonuktól távol tanulnak tovább, meg kell oldani a lakhatásukat, ami alsó hangon önmagában is évi több millió forintra rúghat. Ezen kívül gondolnunk kell a megélhetésükre, utazási költségre, a tanuláshoz kapcsolódó kiadásokra – főleg, ha tandíjat is fizetni kell. És akkor még nem beszéltünk arról, ha a gyermek esetleg jogosítványt vagy nyelvvizsgát szerezne, új szakmát tanulna, külföldi tapasztalatokat szerezne.

Mindent egybevetve is könnyen több tízmillió forintra rúghat az az összeg, amire fel kell készülnünk. Egy ekkora egyszeri kiadást csak nagyon kevesen engedhetnek meg magunknak, így ha csak pár ezer forinttal is, de érdemes mielőbb megtakarítást indítani. Általánosságban gyermekenként havi 10-30 ezer forint megtakarítás (a legtöbb szülő ekkora összeget tud kigazdálkodni) már hatalmas segítséget jelenthet a fiataloknak.

A várható lejárati összeg egy gyermek-megtakarítással

A gyermek megtakarítás kalkulátor segít kiszámolni, hogy adott havi megtakarítási összeggel mennyi pénz gyűlhet össze a gyermekek életkezdésére. Kalkulálj, regisztrálj és segítünk a számodra legmegfelelőbb megtakarítás megtalálásában!

Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Ötlet
Remek és sokaknál bevált módszer, hogy a családi pótlék, vagy éppen a gyermekek után járó adókedvezmény összegét teszik félre, esetleg mindkettőt, így nem kell egyéb forrásokhoz nyúlni.

Milyen megtakarítási lehetőségek állnak rendelkezésre?

A gyermekcélú megtakarítások legnagyobb előnye, hogy az apránként befizetett pénz kamatozik és hozamot termel, de nagyon nem mindegy, hogy milyen megtakarítást választunk, hiszen az elérhető anyagi támogatás összege akár több százezer forinttal több lehet, ha körültekintően választunk.

Fontos tudni, hogy jogszabályi értelemben nincs kimondottan gyermek megtakarításnak nevezett konstrukció, ugyanakkor léteznek olyan típusok, amelyek tökéletesek arra, hogy apránként gyűjtsünk a fiatalok számára. Ebből viszont több száz különböző típus létezik, aminek köszönhetően bárki megtalálhatja az igényeihez és céljaihoz leginkább illeszkedő megtakarítást.

Ilyenek az államilag támogatott Babakötvény és Start-számla, illetve a piaci lehetőségek, úgymint banki gyermek megtakarítási számla,biztosítói gyermek megtakarítás, a gyermek lakásszámla és a TBSZ (tartós befektetési számla).

Az egyes típusokon belül is számos konstrukcióval találkozhatunk, amelyek más és más helyzetben lehetnek segítségünkre, a kiválasztás pedig nem gyerekjáték.

  • Első lépésként határozzuk meg, hogy mik azok a célok, amikre szeretnénk félretenni, így már körvonalazódhat egy lehetséges megtakarítási összeg,
  • másodsorban határozzuk meg azt az összeget, amit kellő biztonsággal minden hónapban félre tudunk tenni,
  • majd kalkuláljunk, hogy kiderítsük, milyen eredményt érhetünk el ezzel az összeggel.

A kalkulációt követően egy független pénzügyi szakértő díjmentes segítségét vehetjük igénybe a célokhoz és lehetőségekhez leginkább illeszkedő megtakarítási lehetőség megtalálásához és az elinduláshoz.

Hirdetés
Hirdetés