Mekkora lakáshitelhez elég az új, megemelt minimálbér?

Mekkora lakáshitelhez elég az új, megemelt minimálbér?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-01-14
 

Idén januárjától a mindenkori minimálbér havi bruttó 111.000 forint. Ennek a nettó összege, ha semmilyen családi kedvezményt nem veszünk figyelembe, 73.815 forint. Ez kb. 5 ezer forinttal magasabb, mint tavaly. Mennyivel növelte meg ez az összeg a hitelezhetőségedet, ha minimálbérrel vagy bejelentve?

Jövedelmet minden hiteligénylésnél igazolnod kell, méghozzá a mindenkori minimálbért legalább elérő összeget. Ennek a forrása lehet munkabér, öregségi nyugdíj, véglegesített rokkant nyugdíj, véglegesített járadék, stb.

A mindenkori minimálbér (jelenleg 73.815 forint) megléte alapfeltétel, de nem minden esetben elegendő a kívánt hitelösszeg felvételéhez.

A jövedelemnél nem csak annak elfogadhatóságát, hanem a terhelhetőségét is vizsgálják a bankok. Azt, hogy melyik bank hány százalékban engedi megterhelni a jövedelmedet, a bank belső hitelezési szabályzatától függ. Természetesen semmilyen körülmények között nem engedhetik a törvényi felső korlátot átlépni. Ez a korlát (JTM) szabja meg, hogy a jövedelmed mekkora százalékát fordíthatod hiteltörlesztésre. 400 ezer forint/hó jövedelem alatt 50%, felette pedig 60%-ig lehet maximum megterhelni egy jövedelmet.

Ha éppen lakáshitelt keresel, használd a Bankmonitor által készített alábbi kalkulátort. Segíteni fog, hogy megtaláld a számodra legjobb ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Azért azt ugye nem gondolja senki komolyan, hogy minimálbérből bármely bank engedne közel 37 ezer forintot hiteltörlesztésre fordítani. Azok az idők már elmúltak!

Ne feledkezz meg arról sem, hogy a bankok a megélhetési költséget levonják a figyelembe vehető, nettó jövedelemből. Az így megmaradt szabad rész fordítható hiteltörlesztésre, melybe beleszámítják a már meglévő hiteleid törlesztő részletét valamint a most felvenni kívánt kölcsön törlesztőjét is.

Gyakorlati tapasztalatunk a Bankmonitor.hu-nál, hogy reálisan a jövedelem 35-40%-ával lehet megterhelni egy minimálbér körüli jövedelmet. Ez azt jelenti, hogy 25-29 ezer forintos havi kötelezettséget vállalhatsz be, ha az igazolt jövedelmed a minimálbér összegének felel meg.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora hitelhez elég egy minimálbér?

Felvehető hitelösszeg eltérő futamidő esetén
mindenkori minimál bérrel

 

Figyelembe véve a törvényi előírást, miszerint egy ingatlanra maximum a piaci érték 80 százalékáig lehet jelzálogjogot bejegyezni, 4,5 millió forint hitelt felvéve egy 5,6 millió forint értékű lakást tudsz megvenni.

Milyen jövedelmet fogadnak el általában a bankok?

A bankok többféle jövedelemtípust különböztetnek meg; elsődleges és kiegészítő jövedelmet. Ez minden típusú hitelnél így van, legyen szó ingatlanfedezetes, vagy személyi kölcsönről.

Elsődleges az a jövedelem, amit például munkabérként, vállalkozói jövedelemként, külföldi munkabérként, saját jogon járó nyugdíjként kapunk. Természetesen ezt munkáltatói igazolással, bankszámlakivonattal, határozattal, az illetékes adóhatóság által kiállított igazolással is alá kell támasztanunk.

Nagyon fontos, hogy próbaidő vagy felmondási idő alatt lévő munkavállaló nem kaphat hitelt.

Kiegészítő – másodlagos – jövedelem az, ami önállóan nem, csak kiegészítésként fogadható el. Ilyen pl. a GYES, GYED, családi pótlék, gyermektartás, bónusz, cafetéria. Ezek elfogadása egyedi és bankonként eltérő módon kezelik.

A jövedelmeket és a maximálisan bevállalható törlesztőrészletet eddig is vizsgálták a bankok belső szabályzatuk alapján. 2015. januártól egy egységes, maximális korlátot kell betartani (ez az emlegetett JTM mutató), amelytől a bankok természetesen szigorúbb feltételeket is előírhatnak.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés