Melyik mikro- és kisvállalkozás kaphat most hitelt? És amelyik nem, az mit tehet?

Melyik mikro- és kisvállalkozás kaphat most hitelt? És amelyik nem, az mit tehet?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-24 Frissítve: 2020-09-25
 

Számos kedvező hitellehetőség segíti most a hazai vállalkozásokat, amelyek segíthetnek az átmeneti likviditási zavarok kezelésében, a vevőfinanszírozásban, a cégvásárlásban, a hitelkiváltásban vagy éppen az új beruházások megvalósításában. Elég csak a maximum 2,5%-os kamatú NHP Hajrára, vagy a Széchenyi Hitelekre gondolni. Igen ám, de sok vállalkozás csak az igényléskor szembesül azzal, hogy valamilyen hitelfeltételnek nem felel meg. Pedig okosan, előre felkészülve az akadályok egy része elhárítható!

1. A saját tőke kevesebb, mint a jegyzett tőke

A jegyzett tőke például egy kft. esetében a jogszabályi előírások szerint minimum 3 millió Ft. Amennyiben a cég saját tőkéje alacsonyabb ennél, akkor az azt jelenti, hogy veszteséget termel. A bank ezt látva joggal kérdezi, hogy egy veszteséges vállalkozás vajon miből szeretné kitermelni a hitel havi törlesztőit.

2. Az utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív

Itt ugyanaz a helyzet, mint az első pontban, vagyis, ha veszteséges egy vállalkozás, akkor miből fizetné vissza a hitelt? A bankok pedig aligha szeretnének hitelt adni arra, hogy a cég ebből pótolja a veszteségeit. Már csak azért sem, mert a hitel törlesztői a későbbiekben plusz terhet jelentenek, amit ha nem profitszerzésre fordítanak, akkor az csak tovább növelheti a veszteséget.

Hirdetés

Hirdetés

3. Van-e a cégnek köztartozása?

A meglévő köztartozás szinte minden esetben elutasítást jelent, ugyanis a bankok nem szeretnék hitelből finanszírozni ezek visszafizetését. Éppen ezért fontos, hogy a vállalkozás hiteligénylés előtt ellenőrizze, hogy biztosan nincs-e köztartozása, és ha van, azt minél előbb rendezze. Amennyiben nem képes azonnal kifizetni a tartozást, akkor megoldást jelenthet az átütemezés, ami ha nem is tökéletes, legalább rendezett állapotot jelent. Sok bank ilyenkor kéri a fizetési megállapodásokat, majd ellenőrzi, hogy ezeket a cég rendben fizet-e. Ha igen, akkor bizonyos pénzintézeteknél még lehet hitelezhető a vállalkozás.

4. Van-e inkasszó a cég számláján az elmúlt 36 hónapban?

Az inkasszó a bank számára figyelmeztetés, hiszen valaki nem jutott hozzá a jogos pénzéhez, ezért volt szükség erre. Van olyan cég, ahol a bevételek szépen alakulnak, a kapcsolati háló is rendben van, ám mégis volt inkasszó. Ez pedig negatív információ! A 36 hónapon belül inkasszó vizsgálandó, de nem minden banknál kizáró, van ugyanis, ahol csak el elmúlt 6 hónapot vizsgálják.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    5. Van-e a cég ellen élő végrehajtás?

    Végrehajtás alatt álló cég nem kaphat hitelt! Éppen ezért mindenképp szükséges rendezni a dolgot még a hiteligénylés előtt, ami bizonyos esetekben segíthet a dolgon. Nem mindegy például, hogy milyen összegű végrehajtás volt a cég ellen, hiszen ha milliárdos árbevétel és tisztes nyereség mellett egy pár százezer forintos kifizetetlen számla okozott ilyen galibát, akkor a bank ezt még betudhatja „pillanatnyi figyelmetlenségnek”.

    6. Van-e a cégnek lejárt hiteltartozása?

    Ezt a bankok minden esetben kötelesek ellenőrizni a KHR rendszerben a hitelbírálat során. Amennyiben pedig van lejárt tartozás, akkor a vállalkozás jelenleg nem hitelezhető. Erre minden olyan vállalkozásnak figyelnie kell, amelyik a jövőben szeretne élni a kedvező hitelfinanszírozási lehetőségek valamelyikével.

    7. Van-e a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?

    A bankok a hitelt igénylő vállalkozással közös tulajdonosi körbe tartozó vállalkozásokat és cégeket is megvizsgálják, hiszen előfordulhat, hogy valakinek az egyik vállalkozása sikeres, míg a másik rosszul működik, esetleg már felszámolás alatt áll. Ez utóbbi például nagyon megnehezítheti a hitelhez jutást a papíron tökéletes pedigrével rendelkező cég számára is.

    8. Van-e a cég kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?

    Hasonló a helyzet, mint az előző pontban, a bankok ugyanis minden esetben megvizsgálják a kapcsolt vállalkozások helyzetét is.

    9. A vállalkozás tulajdonos vagy ügyvezetője készfizető kezesként negatív KHR-es-e?

    Előfordulhat, hogy egy vállalkozás tulajdonosának vagy ügyvezetőjének készfizető kezesként szerepelnie kell egy céges hitelben, viszont van már olyan, akár magánjellegű hitele, amellyel elmaradása van. Ez is oka lehet azonban egy céges hiteligénylés elutasításának. Ebben az esetben érdemes megvizsgálni plusz kezes bevonását, ami a bank számára esetleg megfelelő biztosíték lehet.

    10. A tulajdonosi vagy ügyvezetői körben van-e a cégvezetéstől eltiltott személy?

    Amennyiben van a tulajdonosi vagy az ügyvezetői körben olyan személy, akit a cégbíróság korábban eltiltott a cégvezetéstől, akkor ez a bankok hitelbírálóinál azonnal megszólaltatja a vészcsengőt!

    +1. Történt 50%-nál nagyobb tulajdoni arány változás az elmúlt 6 hónapban?

    Sokan nem tudják, hogy a bankok bizony azt is fontosnak tartják, hogy kik állnak egy vállalkozás mögött, kit a tulajdonosai. Hiszen egy cég sikerét ez alapvetően meghatározza, így a tulajdonosváltásra úgy tekintenek, mintha új cég jött volna létre, aminek ismét bizonyítania kell. Éppen ezért, ha 50%-nál nagyobb tulajdoni hányad cserélt gazdát az elmúlt 6 hónapban, akkor az megnehezíti a hitelhez jutást!

     

    Hirdetés
    Hirdetés