Mi fontosabb: a költség vagy a hozam?

Mi fontosabb: a költség vagy a hozam?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-14 Frissítve: 2021-08-06
 

Melyik az olcsóbb befektetés, a 4%-os költséget, vagy a 6%-os költséget terhelő? A kérdés triviális, és nyilvánvalóan a válasz sem meglepő. De mennyit jelent ez havi 20 ezer forintos befizetés mellet 20 év alatt? Még száz ezer forintot sem. Ugyanakkor, ha a drágább befektetés 2%-kal magasabb hozamot hoz, akkor közel 2 millió forinttal többet kap az, aki azt választotta. Hol van a kutya elásva?

A mai alacsony hozamkörnyezetben mindenki igen érzékeny a költségekre. Ez egy olyan hozzáállás, amit mi csak pártolni tudunk (sőt kalkulátorainkkal elősegítjük a legolcsóbb bankszámla és hitel megtalálását). Ám néhány esetben túlbecsüljük a költségek erejét. Ez helyzet áll fent a befektetések esetében is: ugyan nem elhanyagolható, hogy milyen költséggel tudunk befektetni, de nem csak erre érdemes figyelni.

20 ezer forint 20 évre

Vegyünk egy egyszerű példát: havi 20 ezer forintot teszünk félre 20 év alatt (ez összesen 4,8 millió forint megtakarítás jelent). Ebből magas százalékot vonnak, de ez a költség csak az új befizetéseket terheli. Az egyik esetben 4%, míg a másik esetben 6%-ot vonnak le minden befizetés után. (Viszont a bent lévő pénzre már nem terhelnek költségek.)

Az magától értetődik, hogy alacsonyabb költséggel kedvezőbb befektetni. Az ábrából jól látható, hogy ez a 2%-os költségkülönbözetből 20 év alatt majdnem 100 ezer forintos költségtöbblet adódott. De mi a helyzet, ha egyet továbblépünk, és megnézzük, hogyan hoznak ezek a befektetések?

Hirdetés

Hirdetés

2%-os költség és 2%-os hozamkülönbség

Az előző példánál maradva két variánst veszünk alapul. Ugyanakkor ebben az esetben a már ismertetett 4%-os befizetés arányos költséghez 5%-os hozam tartozik (A variáns), míg a másik verzióban 7%-os hozam 6%-os költség kapcsolódik (B variáns). Jó látható, hogy pont ugyanakkora a százalékpontos eltérés a hozam és a költség között. De vajon melyiket éri meg jobban választani?

Az ábráról könnyen leolvasható, hogy a B variáns majdnem 2 millió forinttal nagyobb előny nyújt a tulajdonosainak, mint az A. (Emlékeztetőül az A variáns olcsóbb, de nagyobb hozamot ér el.) Hogyan lehetséges ez?

Különböző vetítési alapok

Míg a költségek befizetés arányosan vonták, addig a hozam a teljes bent lévő állományra vonatkozott, tehát a kétszer 2% nem azonos vetítési alappal rendelkezett. A költséget csak az új befizetésekből vonták, míg a hozam a már befizetett megtakarításokra is járt. Ráadásul az utóbbi a „kamatos kamat” (vagy újra befektetések) hatására sokkal nagyobb volumenű változást eredményezett.

Nem ismeretlen befektetés

A példában szereplő működés nem teljesen légből kapott, ugyanis az önkéntes nyugdíjpénztárak hasonlóan működnek. Ezért érdemes a költségek mellett a hozamokat is összehasonlítani, de a megfelelő számolás mellett. Ráadásul a példánkban most nem is számoltunk a 20% állami dotációval sem (ez szintén csak az új befizetésekre érvényes), ami természetesen sokat javítana az összképen.

Ha tudni szeretnéd, hogy mekkora összeget tudsz összegyűjteni nyugdíjig, akkor használd a kalkulátorunkat!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés