Milyen bankszámlája lehet egy 18 feletti fiatalnak? (x)

Milyen bankszámlája lehet egy 18 feletti fiatalnak? (x)
Hirdetés

Cikk2024-08-15
 

A 18 éves kor vízválasztó a fiatalok életében, ami természetesen azt jelenti, hogy pénzügyeiket is önállóbban intézik. De milyen bankszámlák közül választhatnak a fiatalok, és mire érdemes odafigyelniük, hogy jól döntsenek? Összegyűjtöttük a tudnivalókat. 

A 18 éves kor mindig vízválasztó, ekkor hivatalosan is elkezdődik az önálló élet. Legalábbis elméletileg, mert a magyar fiatalok is mind később állnak saját lábra. A KSH adatai szerint 1990-ben a 21 évesnél idősebbek többsége önállóan élt, míg 2011-ben már a 25 éves kor volt a vízválasztó, 2019-ben pedig a 18–34 év közötti magyarok 62%-a még a szülői házban lakott. (2005-ben ez az arány még csak 50 százalék volt). Mindebben persze közrejátszik az is, hogy mind többen tanulnak felsőoktatási intézményben 23-25 éves korukig, és bár sokuk dolgozik is az egyetem vagy a főiskola mellett, önállóan kevesen képesek eltartani magukat.

Ennek ellenére a fiatalok többsége szeretné a pénzügyeit önállóan intézni, amihez manapság már elengedhetetlen egy saját bankszámla és bankkártya. Bár egyes pénzügyi szolgáltatóknál akár 6 éves gyereknek is nyitható korlátozottan használható bankszámla, teljesen önálló számlája a fiataloknak 18 éves koruktól lehet. Persze a szülők számára is hasznos, ha a gyereknek van bankszámlája és kártyája, mert így biztosak lehetnek benne, hogy nem marad pénz nélkül, ha pedig szükséges, ide bármikor utalhatnak, ami másodperceken belül megérkezik.

A választható bankszámlák körét meghatározza, hogy a fiatal igényel-e diákhitelt, ugyanis a legnépszerűbb, kedvezményes kamatozású és szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukciót kizárólag úgynevezett diákhitel számlára utalják. Ilyet pedig jelenleg négy bank kínál. A diákhitel számlákban közös, hogy nincs havi díjuk, valamint ingyenes a net-, mobil- és telebank szolgáltatás, a bankkártya, a kártyalimit módosítás, a tranzakció értesítés és a számla megszüntetése.

A Gránit Bank ráadásul még 41 000 Ft jóváírást is ad abban az esetben, ha a fiatal a pénzintézet eBank mobilapplikációján keresztül, szelfivel nyitja meg a Diákhitel Számláját. 

Diákhitel számlája azonban kizárólag olyannak lehet, akiknek van diákhitel szerződése, így sokan nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel. Számukra elérhetők az úgynevezett diákszámlák, amelyek meghatározott korig nyithatók. Mivel itt lényegesen több bank kínálatából választhatnak a fiatalok, érdemes alaposan utánajárni a feltételeknek és a kedvezményeknek.

A Gránit Diákszámla esetében például nincs havi számlavezetési díj, mint ahogy az eBank mobilbanki alkalmazás, a NetBank, a Telebank és a VideóBank szolgáltatás használatáért sem kell fizetni, vagyis az elektronikus ügyintézés lehetősége adott, ezen felül a számlacsomaghoz választható – most akcióban –  26 éves korig díjmentes bankkártya is. Mivel pedig szelfis – mobilapplikáción keresztüli – számlanyitás esetén a bank 40 000 Ft jóvárást ad, ez akár több évre is bőven fedezi a számla egyéb költségeit, így tulajdonképpen ingyen lehet bankolni az egyetemi, illetve főiskolai évek alatt. Ha pedig bevált a számla, és ajánlja azt másnak is a fiatal, akkor minden sikeres ajánlást követően 10 000 – 10 000 forint további jóváírásra is szert tehet ő is és az általa ajánlott hallgató is.

De milyen költségei lehetnek egyáltalán a Gránit Diákszámlának? Látható, hogy nincs számlavezetési díj és az elektronikus szolgáltatásokért sem kell fizetni, mint ahogy a bankkártyás vásárlás és 20 000 Ft összeghatárig az eseti átutalás is ingyenes. Emellett választható a számlához nem dombornyomott Gránit Neo Mastercard bankkártya és az október elsejéig igényelt kártyáknál 26 éves kor alatt sem kibocsátási, sem éves díjjal nem kell számolni. Vannak azonban költségek, így például a rendszeres forint átutalás és a csoportos forint beszedés 0,35%-ba, maximum 8 000 Ft-ba kerül, valamint a 20 000 Ft feletti eseti átutalásnál is 0,40%-ot, maximum 12 000 Ft-ot számol fel a bank. Ugyanakkor a tranzakciókról a mobilalkalmazásba érkező push üzenetek ingyenesek.

Fontos, hogy mindezt feltételek nélkül kínálja a bank. Ez azért lényeges, mert az ingyenes vagy nagyon kedvező feltételű bankszámláknál szinte minden esetben elvárás, hogy meghatározott összegű jövedelem vagy jóváírás érkezzen külső forrásból a számlára, ha pedig ez nem teljesül, a bank a kedvezmények nélküli havi díjat fizetteti meg.

A kedvező költség mellett a fiatalok számára az elektronikus szolgáltatások is kulcsfontosságúak, pontosabban az, hogy a pénzügyeiket mobiltelefonról is tudják intézni. A Gránit eBank ebből a szempontból rendkívül sokat tud, hiszen akár bankkártya is igényelhető innen, és bár a plasztiklap megérkezésére pár napot kell várni, a digitális verzió azonnal használható. Ezen kívül az applikációban munkaidőben középárfolyamon, költségek nélkül lehet devizát váltani, továbbá bármikor módosíthatók a limitek (ATM, POS, online), vagy éppen zárolható a kártya, ami biztonsági szempontból rendkívül hasznos. Talán furcsának tűnhet elsőre, de valójában sokszor kihúzhatja a pácból az embert az is, hogy a bankkártya PIN kódja az alkalmazásban megnézhető, így nem gond, ha éppen kiesik a fejünkből.

A cikk elkészítését a Gránit Bank támogatta

Hirdetés